Lycurgus verliest memorabele thriller

Abiant Lycurgus is er niet in geslaagd de stand in de play-off-finale gelijk te trekken. In de tweede wedstrijd tegen Langhenkel Volley viel na vijf onvoorstelbaar spannende sets het dubbeltje naar de kant van de Achterhoekse formatie. Eindstand 2-3 na 24-26, 26-24, 27-25, 28-30 en 21-23.

Pure live reclame voor het volleybal. Dat was de wedstrijd tussen Abiant Lycurgus en Langhenkel. Het uitermate boeiende duel bracht de ruim 1300 toeschouwers alles wat topvolleybal zo aantrekkelijk maakt. Een bijzonder sfeervolle ambiance (nooit eerder was het Alfacollege Sportcentrum zo volgepakt), spanning alom, onbegrijpelijke fouten, spectaculaire rally’s en fantastische aanval- en blokacties. En eigenlijk verdiende deze wedstrijd geen verliezer. Lycurgus coach Ronald Zoodsma was na afloop vooral trots op zijn ploeg en de prachtige wedstrijd die de beide teams het publiek voorschotelden:”Dit is toch waar het om gaat in topvolleybal. Een waanzinnige wedstrijd. Dit was waarschijnlijk de mooiste wedstrijd die ik als coach van Lycurgus heb meegemaakt. Dat kwam natuurlijk ook door de geweldige ambiance”.

Verloop eerste set: 6-8, 9-9, 12-11, 18-19, 21-19, 22-22, 24-23 en 24-26.

Natuurlijk was Zoodsma na afloop teleurgesteld over het resultaat. De coach was zich maar al te zeer bewust dat  zijn ploeg ook maar zo de winst had kunnen pakken, vooral toen in de vierde set Lycurgus vanuit een ruime achterstand terugkwam en op de valreep de wedstrijd naar zich toe leek te trekken. Eerst kreeg de coach zelf bij 1-4 een gele kaart nadat hij volgens het scheidsrechtersduo Nederhoed en Woudstra wat al te nadrukkelijk zijn ongenoegen liet blijken over een arbitrale beslissing. “Van die kaart begrijp ik niets. Ik heb niets verkeerds gezegd en uitte mijn boosheid op mijn jongens. Ik stond nota bene drie meter buiten het veld.”

Verloop tweede set: 4-2, 6-6, 8-10, 10-12, 14-14, 18-17, 20-19, 22-22, 24-24 en 26-24.

Het luidde in elk geval een fase in die nog meer dan daarvoor bol stond van de spanning. Lycurgus kroop punt voor punt dichterbij en bij de tegenstander sloop zienderogen de onzekerheid binnen. Langhenkel coach Joel Banks had halverwege de derde set spelverdeler Van Haarlem al ingewisseld voor Kamps en probeerde in de loop van de vierde set met Van Jaarsveld en Posthuma grip op de wedstrijd te houden. Met de laatste lukte dat zeker want de voormalige Sneker speelde in het vervolg een degelijke wedstrijd. Dat kon niet gezegd worden van het kanon Adam White. In de eerste wedstrijd nog ongrijpbaar, maar nu wisselvallig en onzeker acterend. Met hangen en wurgen bleef Langhenkel in die vierde  doorgang overeind. Op het eind bleken de wissels toch nog het vereiste resultaat te hebben voor de gasten en sleepten ze een barrage uit het vuur.

Verloop derde set: 1-4, 5-6, 11-9, 18-14, 20-16, 23-19, 24-21, 24-24 en 27-25.

Waarschijnlijk zit hem daar ook het belangrijkste verschil met Lycurgus. De Achterhoekers beschikken over een kwalitatief iets betere “bank” dan de Groningers. Overigens slaagde Lycurgus er wel in Langhenkel flink pijn te doen op hun zwakkere plekken. Zo werden Tutton en White met de serves flink onder druk gezet. De beide Australiërs beleefden passend een moeilijke avond en White werd in de tiebreak zelfs naar de kant gehaald. Bij Lycurgus verving Zoodsma zowel in de vierde als in de vijfde set alleen zijn aanvoerder Robbert Andringa, die last van kramp in het linkerbeen had. Voor hem kwam Peter Barla. Eerder in de wedstrijd leken bij Lycurgus meer wissels voor de hand te liggen, toen zijn team fases kende met te veel onnodige fouten. Vooral Felicissimo had moeilijke periodes in het eerste deel van de wedstrijd. Maar juist in de eindfases van de vierde en vijfde set, toen de spanning tot het kooppunt opliep was de Braziliaan aan het net onhoudbaar.

Verloop vierde set: 1-5, 4-9, 9-11, 12-16, 15-18, 18-19, 21-23, 24-24, 27-27 en 28-30.

En bij 9-13 in de tiebreak toen niemand meer een cent gaf voor de kansen van Lycurgus, stond “Edinho” opnieuw op. Mede geholpen door onnodige fouten bij Langhenkel, hield de Braziliaan zijn ploeg in de race. Een indrukwekkend kill block van Klein op Van Jaarsveld bracht zelfs de 14-14 op het bord. De Amerikaan was samen met libero Marcel Birza de beste man bij de Groningers maar kon in de waanzinnig spannende slotfase ook niet voorkomen dat Langhenkel het negende matchpoint verzilverde. Peter Barla kreeg een te korte set-up van Lubberts niet meer langs het vijandelijke blok.

Verloop tiebreak: 2-2, 5-5, 5-8, 8-13, 11-13, 14-14, 17-17, 19-19 en 21-23.

Na afloop hield Ronald Zoodsma de moed er in met het oog op de derde wedstrijd komende zaterdag in Doetinchem:”Waarom zouden we daar niet zo kunnen spelen als hier. We moeten dit niveau doortrekken en dan kan het zeker nog goed komen”.

(Wedstrijdverslag website Abiant Lycurgus)