Nederlands bedrijfsleven doe wat!
Als de teams en de landen, die zich voor de volgende editie van de Champions League hebben ingeschreven of via een wild card een ticket van de CEV kregen, weer voorbijkomen wordt de Nederlandse volleyballiefhebber toch weer met de neus op de volleybalfeiten gedrukt. Weer geen Nederlandse deelname bij zowel de mannen als de vrouwen. Wel Nederlandse spelers en speelsters, maar geen team dat de vaderlandse eer in dit Europese toptoernooi hooghoudt. We wisten wel dat we er niet bij zijn, maar als het zwart op wit staat is het toch weer even confronterend. Doodzonde! Niet alleen voor het volleybal, maar ook voor Nederland en alles rondom het volleybal in Nederland.
Nederland is toch eigenlijk wel aan zijn stand verplicht om met één dames en één heren team vertegenwoordigt te zijn. Deelname als een prachtige kampioensbonus en ook nog een waarover de clubboekhouder zich geen zorgen hoeft te maken. Zo zou het moeten zijn. De rekeningen worden betaald uit bijvoorbeeld het Champions League Fonds, een fonds dat de vijftig grootste bedrijven van Nederland in het leven gaan roepen. Een fonds waar je bij wilt, neen sterker, moet zijn om mee te tellen. Zo zou het moeten zijn. In Nederland Volleyballand!
Er zou een fonds moeten komen waarin de euro’s voor deelname aan de Champions League bijeen worden gebracht. WWCL (Wij Willen Champions League) is voor ons volleybal toch minstens zo noodzakelijk en belangrijk als WWWL (Wij Willen World League). Als die hoge omes uit het ‘old boys netwerk’ van al die grote bedrijven met elkaar praten, ons kent ons toch, moet er toch wel iemand te vinden zijn, die de aftrap geeft om de euro’s voor deelname volgend jaar bij elkaar te brengen. “Wij doen, noemt een bedrag van vijf cijfers voor de komma, voor het Champions League Fonds, jullie dan?” En dat dan keer ongeveer vijftig.
Waarom sponsoren bijvoorbeeld Shell, Unilever, Ahold, Philips, Aegon, Esso, KPN, Heineken, Grolsch, Rabobank, Randstad, DSM, BAM, KLM, Essent, Nuon, Menzis, Eneco, VGZ, CZ, Sara Lee, Centaal Beheer, DSM, AKZO / Nobel, ING, ABN / AMRO, Technische Unie, Delta Lloyd etc. etc. niet alleen of gezamenlijk de kampioenen van Nederland voor deelname aan de Champions League. Omdat het hen niet gevraagd is, of omdat ze het gewoon niet willen.
Bij deze vragen we ze het dan, dan is dat in ieder geval gebeurd. Dat ze niet kunnen, kunnen we ons niet voorstellen. Dat ze niet willen ook niet, want het moet toch echt een schijntje voor die bedrijven zijn. En daarbij komt nog dat het een prachtige wijze van sponsoring is, want het sportmoment van de vorige eeuw in Nederland was toch een volleybalmoment, we waren Olympisch kampioen, Europees kampioen, nemen in 2013 deel aan de World League bij de mannen en World Grand Prix bij de vrouwen. We zijn een gerespecteerd volleyballand, we kunnen het, hebben alleen op clubniveau geen geld om aan het belangrijkste clubtoernooi in Europa mee te doen. Daar moet een gezamenlijke oplossing voor te bedenken zijn. Zo moeilijk is dat niet!!
Overige Europese teams kunnen zich deelname financieel wel permitteren, weten sponsoren te vinden om er op het hoogste podium bij te zijn en om voor de sport en het land reclame te maken, echter niet in Nederland. Dat snappen wij niet zo goed. Hebben zij dan betere sponsoren wervers? Zit daar meer geld? Doen ze beter hun best om de euro’s bij elkaar te krijgen? Kijk maar eens naar de lijst. Totaal 52 clubs uit 17 landen krijgen wel voor elkaar wat ons niet lukt. En dat zijn toch beslist niet allemaal landen met oliedollars! En wij hebben tenslotte aardgaseuro’s.
Rusland (6) : De mannenteams van Belgorod, Zenit Kazan en Lokomotiv Novosibirsk, via wild card, zijn erbij. Net als de damesteams van Dinamo Kazan, Dinamo Moskou en Omichka Omsk Region.
Italië (6) : Bij de mannen doen mee Trentino, Piacenza en Macerata. En bij de dames teams hebben Piacenza ( Floortje Meijners, Robin de Kruijf), Conegliano en Busto Arsizio, via een wild card, met Lonneke Sloetjes en Anne Buijs een ticket gekregen.
Turkije (6): Arkas Izmir, Halkbank Ankara, Galatasaray Istanbul (via wild card) vertegenwoordigen Turkije bij de mannen. Bij de dames zijn dat Vakifbank Istanbul, Eczacibasi VitrA Istanbul en Galatasaray Daikin Istanbul
Polen (5): De mannenteams van Rzeszow, Zaksa Kedzierzyn – Kozle, met Dick Kooy, en Jastrzebski, met Rob Bontje, staan voor Polen in het belangrijkste clubtoernooi van Europa, bij de vrouwen doen Atom Trefl Sopot, trainer Teun Buijs, en Tauron MKS Dabrowa Gornicza mee.
Frankrijk (4): Tours VB, Paris Volley, met Dennis van der Veen, Jeroen Trommel en wellicht Tony Krolis bij de mannen en RC Cannes en Beziers Volley bij de dames doen voor Frankrijk mee.
Duitsland (4): Onze Oosterburen hebben BR Volleys en VfB Friedrichshafen bij de mannen als deelnemer, de damesteams van Schweriner SC (Quinta Steenbergen) en Dresdner SC (Judith Pietersen, Myrthe Schoot) zijn net als vorig seizoen ook weer van de partij.
België (3): De mannenploegen van Roeselare (Joppe Paulides) en Maaseik (Jelte Maan ) spelen weer mee en dit jaar ook de damesploeg van VDK Gent
Azerbeidzjan (3): Alleen damesteams uit Azerbeidzjan te weten Rabita Baku, Azerrail Baku en Igtisadchi Baku, via een wild card, hebben een ticket verworven.
Roemenië (3) : Bij de mannen nemen deel Tomis Constanta en bij de vrouwen Stiinta Bacau, waar Kim Staelens afgelopen seizoen speelde, en Dinamo Romprest Bucuresti.
Tsjechië (3) : De herenteams van VK Ostrava en Jihostroj Ceske Budejovice doen mee net als de vrouwenploeg van Agel Prostejov.
Zwitserland (2) : Energy Investments Lugano, via wild card, bij de mannen en Volero Zürich bij de vrouwen doen mee.
Oostenrijk (2): Twee mannenteams doen mee, geen vrouwenploeg. Posojilnica AICH / DOB en Hypo Tirol Innsbruck laten zich voor Oostenrijk zien.
Bulgarije (1) :Het mannenteam van Marek Union-Ivkoni Dupnitsa doet mee.
Griekenland (1) : Het mannenteam van Olympiacos Piraeus is er bij
Montenegro (1) : Het mannenteam van Budvanska Rivijera Budva is van de partij
Slovenië (1) : Het mannenteam van ACH Volley Ljubljana is er bij
Servië (1) : De vrouwenploeg van Crvena Zvezda Beograd doet mee.
Wij hebben de Nederlandse spelers / speelsters vermeld bij de club waar ze speelden of gaan spelen. De transfer periode is nog niet ten einde en wij sluiten het niet uit dat nog meer Nederlanders straks in dienst van buitenlandse clubs acte de présence geven.
Het wordt hoog tijd om nu aan de editie 2014 / 2015 te gaan denken. En er wat aan te doen, want anders zijn we er weer niet bij. En dat kunnen we ons als volleyballand niet permitteren, of wel?
gh @ Vizier op Volleybal.
Noot: Geen bedrijf is te klein of te groot om zich niet aangesproken te voelen. Laten we er werk van maken!