Dynamo zorgt voor sensatie in Zwolle
“De mannen van Draisma Dynamo hebben woensdagavond in Zwolle hun eerste ‘tikkie’ uitgedeeld in de eredivisie. Landskampioen Landstede Volleybal werd in eigen huis op een nederlaag getrakteerd. De ploeg van oud – Draisma Dynamo coach Redbad Strikwerda wordt door veel deskundigen als dé gedoodverfde kampioen gezien. Z’n oude team liet zien dat er nog een ploeg is die graag wil meedoen om de titel. Of dat aan het einde van het seizoen nog tot de mogelijkheden behoort, de tijd zal het leren, maar de drie punten die het team van trainer /coach Mark Roper meenam uit Zwolle nemen ze Draisma Dynamo in elk geval niet meer af.
Roper startte met dezelfde basis als waarmee hij dat zaterdag ook deed, dus met Jord Brethouwer (spelverdeler), Johan Oosting (diagonaal), Freek Michel en Stefan Taanman (passer / lopers), Renzo Verschuren en Dwin Brouwer (middenaanvallers) en Kees Spil (libero). De mannen wisten gelijk vanaf het begin de thuisploeg onder druk te zetten. Landstede had het er moeilijk mee, en Strikwerda nam al op 5-8 een time-out. Het verschil in punten werd weer iets kleiner, de teams kwamen zelfs weer gelijk (10-10), maar opnieuw verhoogden de Apeldoorners de druk en ontstond er weer een verschil.
Op 12-15 volgde de tweede Zwolse onderbreking en weer werd het gelijk (20-20). Vervolgens kwam de thuisploeg zelfs voor het eerst in de set op voorsprong (21-20) en daarom vroeg de coach van Draisma Dynamo een time-out aan. Na twee Apeldoornse punten bracht Roper Jarik Niebeek in om z’n blok te versterken, Oosting kreeg daardoor even rust. Landstede scoorde geen punt meer: 21-25.
Vreugde bij onze mannen, maar niet te vroeg juichen! Het begin van set twee was voor de Zwollenaren, die tot aan de negen punten telkens op voorsprong stonden. Maar Draisma Dynamo kwam het eerst op de tien, dus klonk de Zwolse zoemer maar weer eens ten einde het spel voor dertig seconden te onderbreken. Strikwerda had succes, want z’n team boog de achterstand om in een voorsprong: 13-11. Nu was het Roper die z’n team even naar de kant vroeg, maar die onderbreking leverde niet het gewenste resultaat op. Dus besloot Roper in te grijpen in z’n opstelling. Spelverdeler Frank Lubberts kwam Brethouwer op 15-12 vervangen, en Niebeek verving Brouwer op het midden.
Deze wissels leken aanvankelijk geen consequenties te hebben, dus vroeg Roper op 16-12 z’n tweede time-out aan. Het werd zelfs 19-14, en opnieuw werd er in de bak met wisselbordjes gegraaid. Bordje 14 ging omhoog, dus Michel werd naar de kant gehaald. Michiel Hagen verving hem. De Apeldoorners scoorden drie punten op rij waardoor Strikwerda weer wat zenuwachtig werd: time-out. Landstede leek zich veilig te spelen door de stand van 19-17 naar 21-17 te brengen, maar de mannen van Draisma Dynamo dachten daar duidelijk heel anders over. Op 21-18 voerde Roper z’n vierde wissel door.
In eerste instantie had deze niet het gewenste resultaat (22-18), maar daarna kregen de Apeldoorners onder leiding van Swinkels het op hun heupen. Het werd 22-20, Landstede maakte er nog 23-20 van, maar onze mannen knokten zich terug tot 23-23. Toch was het Landstede dat het eerste setpunt kreeg, maar dat werd vakkundig weggewerkt. Op 24-24 kwam Michel terug in het veld om de aanval en de blokkering te versterken, maar opnieuw kreeg de Overijsselse ploeg een setpunt. En ook dit werd niet verzilverd, en Roper voerde z’n laatste wissel door: Brethouwer er in, Lubberts naar de kant. Het eerste Apeldoornse setpunt was wel gelijk raak: 25-27.
Roper begon met een gewijzigde samenstelling aan de derde set, een aantal spelers die goed waren ingevallen liet hij staan. Dat betekende dat Lubberts, Swinkels en Niebeek aan de set begonnen. Helaas liepen de mannen van Draisma Dynamo gelijk vanaf het begin achter de feiten aan, en Roper had op 5-2 en 9-3 z’n beide time-outs al gebruikt. Twee heerlijke kill blocks van Niebeek brachten de stand van 9-4 naar 9-6, dus klonk de Zwolse zoemer.
Vanaf dat moment domineerden de Zwollenaren de set en liep het verschil verder op. Op 19-12 volgde een opvallende Apeldoornse wissel. Passer/loper Michel werd naar de kant gehaald en vervangen door diagonaal Oosting, die overigens gewoon in de passing ging staan. Op 21-13 kreeg ook Taanman rust door het inbrengen van Hagen. De setwinst ging met 25-15 naar Landstede.
Er moest aan Apeldoornse zijde iets gebeuren om het tij te keren, en Roper gooide z’n team nogmaals door elkaar. Brethouwer ging het spel weer verdelen, en Swinkels bleef diagonaal met hem staan. Op het midden bleven Verschuren en Niebeek gehandhaafd, en Taanman kreeg opnieuw assistentie van Oosting als passer/loper. Met deze wissels leek de gretigheid weer terug in de ploeg, en dat was direct op het scorebord terug te zien. De ploeg van Roper kwam gelijk aan het begin op voorsprong, met time-outs van Strikwerda op 5-7 en 7-11 tot gevolg. Maar de landskampioen kwam er niet meer aan te pas, het vuur uit set drie was verdwenen. Mark Roper had in de vierde set geen wissels of time-outs meer nodig, z’n team maakte de set gedecideerd af: 18-25.
Blije gezichten aan de kant van Draisma Dynamo, teleurgestelde gezichten bij de thuisploeg. Veel aanwezigen hadden dit duidelijk niet zien aankomen. De sporthal die een half jaar geleden nog kolkte bij het behalen van de landstitel was nu oorverdovend stil. Terwijl de spelers uit Apeldoorn nog langs de kant van het veld stonden na te genieten met familie en fans, werd maar snel begonnen met het opruimen van de zaal. Het was duidelijk een avond om snel te vergeten. Maar Strikwerda kennende zit die morgen de beelden van de wedstrijd te analyseren, en weet hij z’n ploeg weer optimaal te motiveren voor de rest van het seizoen. We zijn dus nog niet van de Zwollenaren af!” aldus de auteur van het verslag op de website van Draisma Dynamo.
(Bron website Draisma Dynamo)