Vizier op volleybal

 

De VoV weekend top 10 en méér

In Sotsji wordt dit weekend het definitieve klassement opgemaakt, en dan hebben we het over de medaillespiegel, een lijstje waarop de gouden, zilveren en bronzen plakken aangeven welke landen het meeste succes hebben gehad. Met 6, 7, 9 ofwel 22 totaal staat Nederland voorlopig 6de, maar eigenlijk rekent iedereen erop dat er nog 2 gouden bijkomen. Op de ploegen achtervolging, dat zou mooi zijn. Het zijn al ‘the best games ever’ voor wat de betreft de winterse aflevering van de Olympische Spelen, maar het kan nog beter.

In Zwolle gaat het ook om goud en zilver, daar telt brons niet echt mee en eigenlijk zilver ook niet zo. Goud telt, en de beker. En dat weten alle ploegen die er zijn maar al te goed. In de finale staan is leuk, maar de finale verliezen is echt niks aan. Morgenavond zullen we weten wie er met de beker op de foto komen. Gokje wagen: Landstede Volleybal en Sliedrecht Sport.    

En dan is er ook nog iets anders, dat ons in deze volleybalweek opviel. Joelle Staps, directeur bij de Nevobo, zal ook wel een lijstje gaan bijhouden of laten bijhouden met daarop de plussen en minnen van de in- en outdoor poulecoaches Gido Vermeulen en Bert Goedkoop. Aan haar moeten de mannen namelijk verantwoording afleggen. En als er verantwoording bij je moet worden afgelegd zul je  toch wel maximaal geïnformeerd willen zijn over wat er zo in de loop van de ‘verantwoordingsperiode’ is gepresteerd. Aan meetbare resultaten, niet aan gevoelswaarden.

Ook ons lijstje is weer opgemaakt. De definitieve versie van de VoV weekend top 10 is door de keuring gekomen en voor publicatie gereed.

  1. Nomen Nescio staat met een dubbele notering op één. Omdat we niet weten welke teams zich voor de beker finale bij de dames gaan plaatsen. We hebben wel een vermoeden, maar geven hier alleen de mogelijkheden aan. Wordt het  Peelpush vs Sliedrecht Sport of Peelpush vs Sneek. Of staat Eurosped vs Sliedrecht Sport of tegen Sneek in de finale. Nomen Nescio, alhoewel, wij denken dat Sliedrecht één van de finalisten is en er uiteindelijk met de prijs vandoor gaat. Sliedrecht kan alleen maar verliezen, gewonnen hebben ze al.
  2. Nomen Nescio staat ook met een dubbele notering op twee. Hierbij geldt hetzelfde als voor het damestoernooi. Prins / VCV speelt of tegen Landstede Volleybal of tegen Orion. Maar ook de koppeling Kootfin Taurus tegen Landstede Volleybal of Orion is mogelijk. En uiteraard hebben we hier ook wel een mening wie er zeker in de finale zal staan. Wij denken dat Landstede Volleybal ook zondag aan de bak moet en ook die partij met succes afsluit.
  3. Hands Up vs Volley Meerkerk.  Tja dat is even wat anders dan Final Four. Deze teams spelen in de tweede divisie D en zijn daar respectievelijk de nummers één en twee. Hands Up heeft 65 punten uit 16 wedstrijden, tegenstander Volley Meerkerk komt aan 58 punten uit 15 wedstrijden. Dat snapt u ook meteen waarom deze twee teams genomineerd zijn.
  4.  Dresdner SC vs VC Wiesbaden. Nog een topper, maar dan uit de Duitse Bundesliga. Koploper Wiesbaden gaat bij Dresden op bezoek. Karine Muijlwijk en ploeggenoten gaan hun eerste plek verdedigen bij de ploeg van libero Myrthe Schoot. Onderling verschil vijf punten, Wiesbaden speelde twee wedstrijden meer. Worden Femke Stoltenborg en Yvon Belien (evenveel punten als Dresden) met de Ladies in Black van Aachen de lachende derde?  
  5. Piacenza vs Busto Arsizio. De halve finale voor de Italiaanse beker in de Serie A1. Met Robin de Kruijf, Floortje Meijners, Anne Buijs en misschien Lonneke Sloetjes. En eigenlijk willen we daar ex – aequo meteen maar Montechiari tegen San Casciano aan toevoegen. Dat is namelijk de finale om de Italiaanse beker in de Serie A2. Flore Gravesteijn (Montechiari) heeft daar goede papieren om bekerwinnaar te worden. 
  6. SV Dynamo2 vs Arvevo. Natuurlijk staat er een wedstrijd uit de eerste divisie A bij de mannen in de top 10. Dat is zo onderhand vaste prik, vanwege de onderlinge verschillen en de voordurende positie wijzigingen aan de top. Nu is het de koploper (SV Dynamo2) tegen de nummer 2, onderling verschil slechts één puntje. En net als in het onder vier genoemde duel ligt er hier een kaper op de kust. SVS Schalkhaar moet dan vijf punten bij SSS2 ophalen, dan wordt de volgorde waarschijnlijk weer door elkaar gehusseld.
  7.  VoCASA vs VVU. Een duel in de schaduw van de top drie uit de eerste divisie B bij de dames. Als VVU, nu vijfde,  niet wil afhaken bij de top vier moet er iets van de achterstand op van vijf punten op VoCASA afgeknabbeld worden, met andere woorden moeten ze meer punten pakken dan VoCASA. Maar dat kan de ploeg uit Nijmegen zich helemaal niet veroorloven om dat te laten gebeuren, gezien hun race om een toppositie, vierde met maar twee punten achter de nummer twee. Wordt zeker een spannende aangelegenheid.
  8. Set-Up II vs SVS.  Gezien de voorgeschiedenis lijkt ons dit een beladen wedstrijd in de eerste divisie A bij de dames. In ieder geval van de kant van Set-Up II, dat weinig begrip kon opbrengen voor het niet willen of kunnen meewerken aan het verzetten van dit duel door SVS. Dit in verband met een incompleet team bij de Ootmarsummers, vanwege de Marokko stage van een viertal speelsters.
  9. Rivo vs Tornado. Neemt Rivo revanche voor de 4-0 in Geesteren? Laat Rivo aan de nummer drie van de ranglijst zien dat het een paar plaatsjes te laag in de stand staat, of herhaalt Tornado de eerdere winst. Blokkerend zijn beide ploegen sterk, serverend ook. Het thuisvoordeel weegt ook zwaar, maar al met al een duel dat alle kanten op kan gaan. Voor beide ploegen is er maar één goede kant, namelijk de winnende!

En daarmee zijn we aan het eind gekomen. De nummer 10 kwam niet door de ballotage commissie. En de vervangende partij zoeken was de speld in de hooiberg, tenminste volgens ons, en die hebben we dus niet gevonden.

Een mooi en succesvol volleybalweekend gewenst.

gh @ Vizier op Volleybal.