Vizier op volleybal

 

Gymnastiekvereniging sterker dan Vrivo

AlgemeenBalRSZ“De stoere en mannelijk volleyballende mannen van Vrivo – ze spelen immers al drie seizoenen achtereen mee voor het kampioenschap en zijn twee keer daadwerkelijk gepromoveerd – moesten het zaterdag 22 februari opnemen tegen de jonge honden en tevens talenten van voormalig Doetinchemse Gymnastiek Vereniging (DGV), ook wel bekend als Langhenkel Orion. Dit betekende de nummer drie tegen de nummer twee uit de 2e Divisie B van de Nederlandse Volleybal Bond. De Gymnastiekvereniging uit Doetinchem heeft een soortgelijk traject als Vrivo bewandeld de afgelopen twee seizoenen.

Vrivo was dan ook de bescheiden mening toegedaan dat dit affiche genoeg moest zijn voor een notering in de “VoV Weekend Top 10” op Vizier op Volleybal. Deze top 10 werd volgens de website echter een top 9 want: “De nummer 10 kwam niet door de ballotagecommissie. En de vervangende partij zoeken was de speld in de hooiberg, tenminste volgens ons, en die hebben we dus niet gevonden.”

( Zie het artikel op VoV http://www.vizieropvolleybal.nl/archieven/26307  )

Wij vroegen ons af of wij dan die nummer 10 waren die niet door de ballotage commissie gekomen was, maar dat kon natuurlijk niet door bovengenoemde uiteenzetting. Bleef over dat wij de speld in de hooiberg waren en helaas niet gevonden zijn door de VoV redactie. Volgende keer moeten we dus ons nederige en frugale  hoofd maar wat meer boven het sportieve maaiveld uitsteken…

In sporthal “De Stamper” te Vriezenveen begon om 15.00 uur de wedstrijd waarnaar door beide ploegen reikhalzend werd uitgekeken. Vorige seizoen in de 3e Divisie werd deze wedstrijd een 0-4 nederlaag voor de thuisploeg, maar werd uit met 1-3 gewonnen. Dit seizoen werd de uitwedstrijd ook gewonnen, zij het met 2-3, waardoor het voordeel lijkt te zijn voor de uitspelende ploeg.

In het verslag van Orion werd de sporthal in Tukkerland abusievelijk(?) omgedoopt tot “De Schamper”. Dit bleek retrospectief  helaas typerend voor het spel van de thuisploeg. Vanaf het begin genereerde Orion, door risico te nemen in de service, druk op de passing van Vrivo. Daarentegen kon de thuisploeg, op enkele momenten na, eigenlijk geen enkele vorm van servicedruk creëren. Natuurlijk zou het ook kunnen dat de passing bij de bezoekers gewoon uitstekend was geregeld, maar dat zeg je natuurlijk als verliezende ploeg niet.

Nu is het zo dat Vrivo twee uitstekende spelverdelers heeft, die een mix van “power-hitters” en sluwe aanvallers kunnen bedienen, waardoor er een altijd duidelijk game-plan ligt voor de eigen side-out. Gevolg hiervan in de meeste wedstrijden van de Vrivole mannen is dan ook dat de tegenstander de wil kan worden opgelegd, vermeerderd met regelmatige bonuspunten door een goede blokkering. Dit recept zorgt al enkele jaren, dus óók dit seizoen, voor een meedingen naar de bovenste plekken in de competitie.

Als echter de passing een off – day heeft dan kan het game-plan grotendeels de prullenbak in en is men overgeleverd aan de genade van de tegenstander. Deze genade werd door Orion betoond in de 2e set; er werden door de bezoekers meer fouten gemaakt in de service en passing, waardoor Vrivo wat onder de druk weg kon komen waardoor het aanvallend en blokkerend meer vat kreeg op de tegenstander. Hoop gloorde aan de Vrivo horizon na een 1-1 tussenstand, om vervolgens meteen weer de grond te worden ingeboord door een herhaling van het hiervoor beschreven (voor Vrivo dramatische) proces. Het onafwendbare gevolg: 1-3 winst voor Orion met de setstanden 16-25, 25-18, 22-25 en 16-25.

Conclusie: Vrivo is met 1-3 verslagen door een Gymnastiekvereniging uit Doetinchem, dat een verrekt aardig potje volleybal blijkt te kunnen spelen. Langhenkel Orion Heren 2 staat dan ook terecht op een 2e plek. Aan Vrivo Heren 1 de schone taak de verworven 3e plek te verdedigen in deze alleszins vermakelijke helft van de 2e Divisie.

(Wedstrijdverslag van Matthijs Oosterhuis, Vrivo. Foto Jan van den Noort )