Vizier op volleybal

 

Lycurgus zorgt voor daverende verrassing

Rivo H1 - Lycurgus H1, 18-01-2014 107 [1600x1200]Abiant Lycurgus heeft in de eerste speelronde van de kampioenspoule direct voor een verrassing gezorgd. In een spannende en enerverende wedstrijd versloegen de Groningers torenhoge favoriet Landstede Volleybal met 3-2 (setstanden 23-25, 23-25, 26-24, 30-28 en 15-13).

Beide teams troffen elkaar dit seizoen al vier keer eerder, twee keer in de competitie en twee keer in de beker. En steeds was Landstede een maatje te groot. Die kant leek het in de eerste twee sets ook op te gaan. Lycurgus begon weliswaar goed en geconcentreerd, maar maakte gaandeweg de beide eerste sets teveel fouten in de passing en aan het net. Vooral in de rally bleken de Zwollenaren slimmer. In moeilijke situaties bleek het oplossend vermogen bij de gasten gewoon hoger. Bovendien had de Groningse blokkering weinig vat op de beide ex-Lycurgianen in Zwolse dienst, Willem Maarten Heins en Jake Wiens. Vooral bij Heins was zowat elke aanval raak. Terwijl de uitstekende spelverdeler Ronald Rademaker met zijn doortik ballen ook de nodige puntjes bij elkaar sprokkelde voor zijn team.

Maar na de eerste twee sets kantelde de wedstrijd langzaam maar zeker. In de derde set werd steeds duidelijker dat de thuisploeg met meer energie en overtuiging de strijd aanging. Landstede had aanvankelijk nog wel steeds een voorsprong, maar het gat werd vrijwel nooit groter dan twee, drie puntjes. Het gaf de Lycurgianen het vertrouwen dat er nog steeds van alles mogelijk was. En dat bleek, want toen Devon Parkinson het op zijn heupen kreeg, was er geen houden meer aan voor de Zwolse defensie. De Canadees sleepte hoogst persoonlijk zijn ploeg in de spannende eindfase van de set er doorheen. Met alles of niets aanvallen bezorgde hij zijn ploeg de setwinst. Vooral de wijze waarop hij het eerste setpunt maakte was eigenlijk de ommekeer in de wedstrijd. Want daar zat een ongelooflijke power, durf en wilskracht in. Vanaf dat moment straalde hij en zijn ploeggenoten een onwrikbaar vertrouwen uit.

Lycurgus had inmiddels het tactisch strijdplan aangepast, waardoor de blokkering veel meer grip kreeg op vooral Heins en Wiens. Beide schutters kwamen in het stuk nauwelijks meer voor. En op het midden hielden Zoodsma en Borst Van Lenthe en Eertman steeds beter in toom. Door de betere blokzetting functioneerde het in het achterveld ook steeds beter bij Lycurgus. De verdedigers stonden aanmerkelijk dieper, waardoor de Zwolse aanvallen steeds vaker onschadelijk werden gemaakt. En omdat Lycurgus ook in de rally veel doeltreffender te werk ging werd de vierde set na opnieuw een bloedstollende eindfase, waarin beide teams drie setpunten kregen, knap binnen gehaald. Het was tekenend voor het vertrouwen en de spirit waarmee Lycurgus speelde dat er alsnog een barrage uit het vuur werd gesleept.

Daarin zat de thuisploeg voortdurend aan de goede kant van de score. Ook een kleine opleving van Landstede tegen het einde van de set, waardoor het van 12-9 nog 13-13 werd, kon de Groningers niet meer van hun stuk brengen. Vervolgens serveerde Stijn Held in het net. Nota bene de man die Lycurgus vorig seizoen in de beslissende slotfase van de play – off finale de das om deed met een ongelooflijke serve serie, Vervolgens was het slotakkoord voor uitblinker Devon Parkinson, die met een fantastische pipe aanval Lycurgus naar de winst sloeg.

Komende zaterdag speelt Abiant Lycurgus opnieuw thuis. Dan komt de runner up uit de reguliere competitie Rivo Rijssen op bezoek. De wedstrijd in het Alfa college Sportcentrum begint om 20.00 uur.

(Bron website Abiant Lycurgus, foto Jan van den Noort)