Dynamo start kampioenspoule met zege

Rivo H1 - Dynamo H1 , 23-11-2013 164 [1600x1200]De kersverse interim-trainer / coach van Draisma Dynamo, Jorg Radstake, is goed begonnen aan deel twee van de strijd om de landstitel. Debuterend op het hoogste niveau in Nederland rust op de Apeldoorner de zware taak te proberen met de mannenploeg de play – off finale te halen. Daartoe moet Draisma Dynamo als eerste of tweede eindigen in de kampioenspoule, een nieuw onderdeel in de vaderlandse competitie. In een volledige competitie, dus zowel in uit- als thuiswedstrijden, speelt de top zes van de reguliere competitie nog een keer tegen elkaar. Een steekje laten vallen kan ‘dodelijk’ zijn, winst tegen lager geëindigde ploegen is dus eigenlijk vereist. Daarom was de overwinning van de ploeg van Radstake vanavond een aangenaam begin.

De trainer/coach had in de uitwedstrijd tegen Kootfin/Taurus besloten voort te borduren op het team dat voorgangers Mark Roper en Joost Joosten hadden neergezet. Dat betekende dat Frank Lubberts weer de spelverdeling voor z’n rekening nam, Bas Swinkels vanaf de diagonaal de ballen moest scoren, en Freek Michel en Stefan Taanman een gedeelte van de passing en aanval voor hun rekening namen. Jarik Niebeek en Renzo Verschuren moesten op het midden hun mannetje staan in de blokkering en bovendien af en toe ook aanvallend scoren door het midden, en Hugo Rijken was zowel bij de service als in de rally’s hoofdverantwoordelijk voor de passing.

Deze zeven mannen begonnen gelijk sterk aan de eerste set. In mum van tijd stonden de Apeldoorners met 0-4 voor. Een Houtense time-out kon dan ook niet uitblijven. Ook na die onderbreking hield het team van Radstake het niveau vast en wist de voorsprong zelfs nog wat uit te breiden. Op 11-17 volgde time-out nummer twee van Taurus. De eerste keer dat de interim-coach in actie kwam was op 16-21 toen hij Jord Brethouwer liet invallen vanwege z’n lastige opslag. Taurus kon de service echter verwerken, maar Swinkels hielp z’n collega’s met een heerlijk kill block. De spelverdeler mocht nog een keer opslaan, maar kon nadat de thuisploeg scoorde terugkeren naar de warm – up zone. Michel kwam voor hem terug in het veld. Het was Swinkels die opnieuw met een goede blokkerende actie het setpunt scoorde: 17-25. Goed begin is het halve werk zal menigeen gedacht hebben.

Met dezelfde spelers startte Radstake aan set twee. Vreemd genoeg werd aanvankelijk het identieke scenario van de eerste set gevolgd, echter met als enige verschil dat nu de thuisploeg op 4-0 kwam en de Draisma Dynamo coach op die stand een time-out aanvroeg. Het werd zelfs 11-6, en op die stand kwam Lubberts aan service. Met de opslagen van de spelverdeler hadden de Houtenaren duidelijk moeite en de Apeldoorners kregen het gaatje puntje voor puntje verder dicht.

Toen Michel met een prima blok ook nog eens de 11-9 scoorde werd het Taurus – coach Hans Seubring iets te heet onder de voeten: time-out. Het gat werd helemaal gedicht toen Taanman met een heerlijke smash 11-11 liet aantekenen. Geholpen door (deze keer) een tweemansblok van het duo Niebeek/Swinkels werd het zelfs 11-13. De Houtense coach liet de tweede scheidsrechter daarop weten dat hij z’n ploeg in dertig seconden wilde bijpraten. Dat hielp want het werd 13-13.

Toch nam Draisma Dynamo opnieuw een voorsprong, mede door een perfect driemansblok van Swinkels/Verschuren/Taanman: 15-18. Maar opnieuw kwam de thuisploeg terug (18-18), maar de Apeldoorners bereikten als eerste de twintig puntengrens (19-20). Vanaf dat moment knapte er even iets bij de ploeg van Radstake, vooral door enkele slechte passes. Radstake vroeg op 22-20 een time-out aan, maar moest lijdzaam toezien hoe z’n team geen punt meer scoorde en de thuisploeg de set met 25-20 won. Was het een ‘wake-up call’?

Radstake bleef vertrouwen houden in z’n basis en liet dezelfde spelers dus ook aan het derde bedrijf beginnen. Het begin van deze set was wel in balans, tot de 10-10. Thuisploeg Taurus scoorde op die stand twee punten en Radstake gebruikte een time-out. Het werd nog 14-11, maar via 15-15 kwamen de gasten op 16-18. Time-out Taurus. Draisma Dynamo bleef echter aan de goede kant van de streep, al kwam de thuisploeg na een tweede time-out nog tot één punt: 20-21. Op setpunt (21-24) mocht Brethouwer het serveren weer even overnemen van Michel, en het eerste setpunt werd gelijk verzilverd: 21-25.

Uiteraard begonnen dezelfde zeven Apeldoornse spelers ook aan set nummer vier, een set die wat rommelig verliep, mede door wat irritaties aan de zijde van de thuisploeg. Op 8-8 kreeg oud – Dynamospeler Bert Sturkenboom geel van scheidsrechter Nederhoed wegens commentaar op de arbitrage. De set bleef echter in balans, maar er ontstond opnieuw opschudding toen Taanman met een snoeiharde ace bovenop de achterlijn 11-12 liet aantekenen. De thuisploeg had de bal uit gezien en hield expres het spel op, waarna Nederhoed opnieuw het geel aan Taurus toonde. De Apeldoorners lieten zich echter niet meeslepen in de emoties en scoorden de 11-13.

Seubring vroeg maar weer een time-out aan, een actie die hij op 11-15 herhaalde. Toen Sturkenboom bij het verlaten van het veld opnieuw kwam klagen bij de 1e scheidsrechter werd de spelverdeler rood getoond hetgeen Draisma Dynamo een extra punt opleverde: 11-16. Het werd zelfs 11-17, maar na drie Houtense punten op rij (14-17) achtte Radstake het toch wenselijk z’n team even naar de kant te halen. Op 15-18 kwam de interim-coach opnieuw in actie: hij haalde spelverdeler Lubberts even naar de kant en bracht Dwin Brouwer in het veld om de blokkering te versterken. Een fout van Taurus zorgde voor 15-19, en nadat de thuisploeg 16-19 had gescoorde nam Lubberts z’n plek weer over van Brouwer.

De Apeldoorners scoorden drie punten op rij (16-22) maar na onder andere een flinke communicatiefout werden vervolgens weer twee punten verloren (18-22). Op 18-23 mocht Brethouwer van z’n coach weer even opslaan, maar de spelverdeler keerde al na één punt onverrichter zake terug naar de zijkant. Draisma Dynamo kwam op 19-24, wist het eerste matchpoint nog niet te benutten, maar op het tweede was het wel raak: 20-25.

Een uitstekend begin van de kampioenspoule, zeker toen via internet de uitslag van de wedstrijd tussen Abiant Lycurgus en Landstede Volleybal doorkwam: 3-2. Want door de overwinning van Apeldoorners en het verlies van de Zwollenaren is het tweetal bonuspunten waarmee Landstede Volleybal aan de poule begon nu ongedaan gemaakt. Beide teams hebben nu zes punten uit één duel. Morgenavond kan Rivo Rijssen echter op kop komen wanneer die ploeg in Veenendaal moet aantreden tegen Prins/VCV. Daartoe moeten de Rijssenaren dan wel met 0-3 of 1-3 winnen.

De eerstvolgende wedstrijd van Draisma Dynamo is aanstaande zaterdag. Dan staat er een heuse topper op het programma omdat Landstede Volleybal dan naar Apeldoorn komt. De ploeg van oud – Dynamocoach Redbad Strikwerda verloor in de reguliere competitie twee keer van de Apeldoorners, en na het verlies van vanavond zal de Zwolse ploeg gebrand zijn één en ander recht te zetten. Dus spektakel gegarandeerd!

De wedstrijd in Omnisport begint zaterdag om 20.00 uur, de deuren van de zaal gaan om 19.00 uur open.

(Bron website Draisma Dynamo, foto Jan van den Noort)