Rivo na zege koploper in play-offs

VCV H1- Rivo H1, 27-02-2014 003 (Kopie)VCV H1- Rivo H1, 27-02-2014 020 (Kopie)VCV H1- Rivo H1, 27-02-2014 182 (Kopie)Rivo Rijssen heeft zich gisteravond na een 1-3 zege bij Prins / VCV aan de kop van de ranglijst in de play – off poule genesteld. Voor de wedstrijd stonden Draisma Dynamo en Landstede Volleybal op de eerste plaats met 6 punten uit 1 wedstrijd, door de zege passeerde Rivo hen en heeft er nu 7 uit 1. Uiteraard is dat inclusief de startbonus van 4 punten, die de ploeg uit Rijssen meekreeg. (Landstede kreeg er vijf, Dynamo 3 tegoed geschreven).

Rivo vs Prins / VCV was ook de wedstrijd tussen de topschutters Harmen Arendshorst en Wouter ter Maat van Rivo. Gisteravond viel die strijd in het voordeel van ter Maat uit (34 punten totaal, 56% aanvallend scoringspercentage) tegen Arendshorst totaal 14 punten. Prins / VCV zocht met zijn opslag veelvuldig Peter ter Maat, hij moest maar liefst 50 keer op een VCV serve in actie komen, bij 7 keer ging het mis. André Ebbekink was  blokkerend succesvol met 5 directe scores.

Rivo bewees koelbloedig te zijn in de setfinales, benutte de kansen als er gescoord moest worden om te winnen of om te voorkomen dat de tegenstander de winst binnenhaalde in de eerste , tweede en vierde set. In de derde lukte dat net niet. De teams waren de hele wedstrijd aan elkaar gewaagd, de strijd om de big points liet zien dat Rivo besefte dat er op dit niveau niet veel kansen weggegeven mogen worden als er om de zege gestreden wordt, omdat de tegenstander ook het niveau heeft om een set keihard in het slot te gooien. De ploeg uit Rijssen gooide de meeste energie in de strijd om de beslissende punten en dwong de fouten bij de tegenstander af.

In de eerste set liepen de ploegen tot 15-16 gelijk op, met drie punten op rij haalde VCV het voordeel naar zich toe (18-16), de set kantelde terug naar Rivo na 21-20. De gasten pakten de beste uitgangspositie voor de finale via 22-23. Maar VCV stond bij 24-23 als eerste op setpoint.  Ook bij 25-24 was de mogelijkheid er om het af te maken, Rivo voorkwam dat en sloeg zelf op 25-26 toe voor 0-1.

In de volgende doorgang liepen de gasten na een 14-14 gelijke stand uit naar 16-19, op 21-21 was er weer evenwicht. Net als op 23-23. Rivo was weer effectief en benutte de laatste kansen in de set. Met 23-25 namen ze en 0-2 voorsprong.

Prins / VCV moest nu wel scoren om thuis niet met 0-3 onder te gaan. Opnieuw ontliepen de scores tot de helft van de set elkaar maar weinig. VCV had enkele punten voor bij 8-6 en 10-8 maar moest daarna de voorsprong via de side out veroveren bij 12-11, 13-12 en 14-13. Het gaatje, groot genoeg om te winnen, werd naar 19-16 geslagen, de voorsprong verdedigde de ploeg succesvol en ze kwamen bij 24-23 voor het eerste op setpoint. En ze lieten zien hun lesje geleerd te hebben, met 25-23 werd de setstand op 1-2 gebracht.

Het was ook in de vierde set krap. Rivo kwam in de loop van de set op een gegeven moment met vier punten achter, bij 18-18 hadden ze het verschil goedgemaakt en de ploegen gingen gezamenlijk richting de twintig. VCV had die grens met 20-19 als eerste bereikt. “Je weet dat dan de meeste ballen naar de diagonalen gaan” zegt trainer coach Hans Bruins. “Daarom hebben we Wouter ter Maat tegenover Harmen Arendshorst gezet en hij blokkeerde twee keer raak, waardoor het initiatief naar ons ging.” Rivo kwam gelijk ging erover en had bij 22-24 set- en matchpoint. En maakte het net als in de twee eerste set direct af. Met 22-25 waren de 3 competitiepunten binnen en stond de ploeg van Hans Bruins bovenaan de ranglijst.

gh @ Vizier op Volleybal, foto’s Jan van den Noort.