Geen CEV Cup finale voor Myrthe Schoot

Myrthe Schoot

Myrthe Schoot is er met Dresdner SC niet in geslaagd om de stunt van vorige week tegen de Russische ‘grootmacht’ NTMK Ekaterinenburg nog eens te herhalen. Werd in Rusland met 2-3 gewonnen, vanmiddag was er een 1-3 nederlaag, waardoor de Russinnen zich geplaatst hebben voor de finale van de CEV Cup. Het bleef tot het eind van de vierde set spannend, en tot aan 21-18 in die set had Dresden goede papieren om er een vijfde set uit te slepen. Maar dat ging niet door, de gasten uit de Oeral gingen toen erop en erover.

Na de gelijkopgaande score tot 5-5 in de eerste set nam NTMK Ekaterinenburg in één serve beurt afstand tot 6-11, die Dresden ook met één serie weer ongedaan maakte (11-11). Opnieuw namen de gasten een voorsprong (11-15) en nu lieten ze zich niet meer inhalen. Na de 13-16 tussenstand bouwden ze het verschil uit naar 19-25. Tot 10-10 in de 2de set lag het voordeel bij de ploeg van de legendarische coach Nikolay Karpol. Toen kantelde het naar Duitse kant. Via de tussenstanden 13-11, 16-14, 20-16 liet de thuisploeg dezelfde eindstand als in de eerste set op de bordjes zetten, alleen nu in hun voordeel.

Ekaterinenburg pakte meteen een 0-2 voorsprong in de derde set en hield die twee punten verschil via 3-5 en 5-7 vast. Bij 7-10 waren het er drie, bij 8-12 vier en het liep daarna op naar zeven bij 9-16. De Russische ploeg bleef met ruim verschil leiden en pakte de 1-2 setstand via de 18-25 winst. Dresden gaf zich niet gewonnen, moest vol aan de bak om de vierde set binnen te halen om tenminste nog een tiebreak binnen te halen. Na een via de side out gelijkopgaand begin sloeg Dresden bij 10-8 voor het eerst een gaatje van twee punten. Rond de tweede time out werden het er bij 17-13 vier. Tot precies 22-21 bleven de Duitsers leiden, toen sloegen de Russinnen keihard toe. Met 22-23 waren ze er voorbij, op 23-24 hadden ze matchpoint en op 23-25 hadden ze de match en de finale te pakken. Na de 2-3 uit winst dus nu een 1-3 thuisnederlaag en uitschakeling voor Dresden.

Myrthe Schoot speelde een uitstekende partij. Ze moest als libero 27 keer in actie komen op de serve van de tegenstander, deed dat in 56% van alle gevallen positief waarvan 26% perfect. Zij had geen enkele fout achter haar naam staan. Haar teamgenote Lisa Iquierdo werd topscorer bij Dresden met 17 punten, bij NTMK Ekaterinenburg maakte Yumilka Ruiz er totaal 25. Met een 13 / 21 score voor aces en blokpunten hadden de Russinnen zowel blokkerend aan het net als vanaf de opslaglijn voordeel. Aanvallend had Dresden met 50/45 de betere scores. Echter was hun foutenlast met 28/22 ook hoger.

In de andere halve finale maakte de sterren formatie van Fenerbahce Istanbul in Baku korte metten met gastheer Azeryol. In Istanbul was al afgetekend met 3-0 gewonnen (14,12,16), nu werd er opnieuw geen set afgestaan. Baku ging er in de eerste af met 8-25 en in de volgende kregen ze twee keer 17 punten mee. De Braziliaanse ster Fay Garay was erg belangrijk voor Istanbul, ze scoorde 23 punten, waaronder 7 aces. Serverend was haar team toch erg dominant, per set maakten ze 5 punten via de opslag.

De finale gaat dus tussen NTMK Ekaterinenburg en Fenerbahce Istanbul.