Vizier op volleybal

 

De Topdivisie kaarten worden geschud!

Rivo H1 - Lycurgus H1, 18-01-2014 230 [1600x1200]Met nog vijf wedstrijdrondes voor de boeg, Apollo 8 en Donitas moeten nog een wedstrijd inhalen, begint de Topdivisie bij de dames zaterdag aan de seizoensfinale, het toetje dat voor de een geweldig zal smaken en voor de ander een vervelende bijsmaak zal hebben. En voor een grote groep is er pakweg niets meer te halen en niets meer te verliezen. Met de nog openstaande duels voor de boeg kunnen nog 15 punten bij elkaar gespeeld worden. Zuiver theoretisch betekent dat, dat alle teams in het rechter rijtje nog in de gevarenhelft staan, en dat alle andere teams, te beginnen bij US Amsterdam veilig zijn. Dynamo, tweede van onderen, kan maximaal op 27 punten komen, US heeft er nu 28. Dat is zuiver theoretisch, want uiteraard zijn er onderlinge confrontaties ‘in rechts’, waarbij de een of de ander een veer moet laten.

En meteen zaterdag is het raak. Dynamo speelt thuis tegen rode lantaarndrager VVC Vught. Een duel dat door beide partijen gewonnen moet worden. Want alleen winnen, en dan het liefst een zege die drie punten oplevert, geeft uitzicht op het goedmaken van achterstand. Zowel voor Dynamo (mogelijk op Donitas) als Vught (mogelijk op Dynamo). Er zitten voor beide teams nog vijf strohalmen in de schoof, er eentje missen kunnen ze zich gewoon niet permitteren, al zal dat toch gebeuren. We zijn wel benieuwd welk team het liefst wil winnen en dat ook laat zien!

Een partij met dezelfde strekking wordt er in Apeldoorn tussen Vv Alterno2 en Donitas gespeeld. Onderling verschil in positie op de ranglijst  twee plaatsen, Alterno2 heeft drie puntjes meer, 20 om 17, met zoals gezegd één wedstrijd minder voor Donitas. Beide teams staan rechts en kunnen zich een hele mooie uitgangspositie voor de laatste vier wedstrijden verschaffen door gewoon drie punten te pakken. En dan een stapje dichter naar Topdivisie behoud te zetten.

In de ‘gevarenzone’ staat ook Krekkers, ze hebben nu 20 punten. Tegenstander zaterdag is Ecare Apollo 8 uit Borne, 29 punten, een duel dat om meer dan één reden ‘beladen’ mag  worden genoemd. Vanwege het derby gehalte, vanwege de 3-0 nederlaag van Apollo 8 in hun laatste duel bij Vught, daar hebben we overigens geen verslag van gezien, vanwege de klinkende zege van Krekkers in hun laatste duel op Vv Alterno2 en niet op de laatste plaats omdat er een paar lijntjes op het personele vlak over en weer liepen. Van je vorige club wil je niet graag verliezen, dan zet je en stapje meer en doe je wat beter je best! Wordt ongetwijfeld spannend in Borne.

En dan is er in de top van de Topdivisie een echt Top Four weekend. De twee bovenste teams moeten op bezoek bij hun achtervolgers. Zwolle (43 punten) gaat naar Flamingo’s (33 punten) en King Software VCN (38 punten) kan op een warme ontvangst in Houten bij Oskam Taurus (34 punten) rekenen. Het is niet meteen zo dat de nummers één en twee hun positie kunnen kwijtraken, dat niet, maar Flamingo’s en Taurus zouden het wel weer een beetje spannender kunnen maken bovenin. En met een Flamingo’s in vorm en een Taurus in goeden doen behoort dat zeker tot de mogelijkheden.

Debutant Pharmafilter US Amsterdam is vijf wedstrijden voor het einde van het seizoen al verzekerd van Topdivisie volleybal in het volgend seizoen. Geen geringe  prestatie van de nieuwkomer, dat haar stand op de ranglijst mede te danken heeft aan een aantal prima resultaten tegen de topploegen uit deze divisie. Een teken dat ze er niet al te veel voor onder hoeven te doen. Zaterdag komt Sliedrecht2  (21 punten) naar Amsterdam. Sliedrecht heeft nog puntjes nodig, US speelt voor een betere positie en de eer.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto Jan van den Noort.