Vizier op volleybal

 

De VoV weekend top 10 en méér

14-Alterno-SetUp'65-16-2-2014Het ene spectaculaire nieuws na het andere rolde de afgelopen weken bij de Nevobo van de drukpersen. Zoals de coachpool of coachpoule. Hoe het precies geschreven wordt is nog niet helemaal duidelijk gezien de diverse schrijfwijzen in de verschillende uitingen,  dat het de nodige personele veranderingen met zich meebrengt, is al wel helder.

Het vertrek van Bert Goedkoop naar de beachvolleyballers was oud nieuws, maar dat Henk-Jan Held vertrekt, Ron Zwerver assistent bij Gido Vermeulen wordt, Han Abbing de plaats van Zwerver inneemt en een programmacoördinator de ‘linking pin’ tussen Papendal en werkorganisatie te Nieuwegein wordt, was nieuw. Werkorganisatie! Wat een woord! De transpiratiegeur komt dwars door het beeldscherm heen.  

Als er spectaculaire vernieuwing zijn,  heb ik de nare gewoonte om te denken, waarom niet eerder, of waarom nu pas of waarom überhaupt? Hebben we in het verleden zitten slapen? Net zoals bij nieuwe of vernieuwde wasmiddelen of tandpasta, waarvan het nieuwe product ineens zoveel beter is. Waarom nu pas? Waarom hebben ze ons dat onthouden?  

Dan gaan ze de Hofvijver in Den Haag ombouwen tot beachvolleybal tempel. Ten behoeve van het WK 2015. Ik vraag me dan direct af, moet dat nou? In plaats van ‘wat leuk’.  Moet het bij een WK altijd mooier, spectaculairder, duurder dan bij een vorige uitvoering, waar was die ook weer, in Polen toch, in Staar niet zo Stablonski?  Ik bedoel maar! En voor wie doen we dat? Een prestige object voor de Nevobo, (kijk eens wat wij kunnen?), voor haar bestuursleden  of doen we dat ten behoeve van de sporters of het publiek?  Het zou mij in ieder geval niets uitmaken of het stadion ergens anders op vaste bodem in Den Haag zou komen te staan. Als er maar goed gevolleybald wordt, als Nederland maar wint, als de zon maar schijnt en als de consumpties maar smaken.

O, ja en de naam van Goedkoop ’s afdeling bij de Nevobo is geen Beach Team Holland meer, neen dat hebben ze veranderd in Beachvolleybal Team Nederland. Dat geeft beter weer wat ze doen. Daar is over nagedacht! Nu wel, toen waarschijnlijk  niet.  En er is een nieuwe hoofdsponsor. Een organisatie uit de online reisbranche, dat komt mooi uit met al die buitenlandse wedstrijden en reizen van de Oranje dames, heren en de ploegen van Beachvolleybal Team Nederland.

En dan het echte nieuws van de transfermarkt: Brahim Abchir is tussentijds overgestapt van Set-Up ’65 naar Vv Alterno, tenminste volgens het verslag van de Nevobo met betrekking tot de wedstrijd Sliedrecht Sport vs Vv Alterno. In dat duel had hij de taken van Ali Moghaddasian al overgenomen volgens de zinsnede uit het Nevoboverslag:  “De bezoekers van coach Brahim Abchir namen een 2-0 voorsprong in sets en zetten Sliedrecht zo met de rug tegen de muur.” Ben benieuwd of Moghaddasian zondag bij Set-Up langs de lijn staat!  Was toch een mooi lijstje met nieuws van de Nevobo, of niet? Of was het een lijstje met mooi nieuws van de Nevobo? Bedankt daarvoor!         

Ook ons lijstje voor de top 10 is weer gemaakt. Een jubileum lijstje. Samengesteld op een bijzondere dag. Waarin deze keer derby’s, toppers en tobbers. Met een hoofdmoot uit de Topdivisie bij de dames. Daar staat het te gebeuren dit weekend.  

  1. Flamingo’s vs CSE / VC Zwolle hebben wij op één gezet. We zijn benieuwd of Flamingo’s zich tegen Zwolle kan doorzetten of dat de mogelijke kampioen in spé ook nu weer, zoals zo vaak dit seizoen, aan het eind de meeste sets op naam heeft. Volgens de Nevobo wel, namelijk drie.

  2. Peelpush vs Irmato VC Weert is een derby, die telkens weer tot de verbeelding spreekt. Vanwege het Calimero gevoel uit het verleden bij de ploeg uit Meijel en de omwenteling van de onderlinge verhoudingen in dit seizoen. Peelpush eindigde hoger in de reguliere competitie en staat ook in de play – offs een heel eind voor op Weert. Maar het blijft een derby, waarbij er over de afloop niet veel zinnigs valt te vertellen.
  3. Oskam Taurus vs King Software VCN.  Die andere topper uit de Topdivisie. Aanhaken of voorlopig afvallen. Blijven meedoen of even vanaf de zijlijn toekijken. De Topdivisie geeft dit weekend (en volgend met Taurus vs Zwolle) precies aan hoe de krachtsverhoudingen bovenin zijn.  De kaarten worden geschud en gedeeld en na het spelletje zal blijken wie er nog de meeste troeven in de hand heeft. VCN volgens de Nevobo gezien de 2-3 voorspelling
  4. Langhenkel Orion vs WSV. Nog een topper, maar dan uit de tweede divisie B. De nummer twee ontvangt de nummer één voor een rechtstreeks duel om de eerste plek. En om de beste uitgangspositie voor het verdere traject naar de finish. Allebei moeten ze winnen, allebei willen ze winnen, maar slechts één kan moeten, willen en doen met elkaar combineren.    
  5. Side-Out vs SSS2. In de kelder van de eerste divisie A. Verliezen voor SSS2, in casu geen competitiepunten halen, betekent dat degradatie een feit is. En dat ze het dus volgend seizoen in de 2de divisie mogen gaan proberen. Voor Side-Out zou de volle buit een eerste strohalm kunnen zijn om van de p/d af te komen. 
  6. TTP vs Alterno. Topdivisie bij de mannen, nummer twee tegen nummer drie. De beer was vorige week los bij TTP, koploper Inter Rijswijk kon hem niet temmen. Wellicht lukt dat Alterno wel. In de Topdivisie kan de kampioenstitel (aan Inter Rijswijk) dit weekend vergeven worden, ook de eerste degradant (mogelijk Twente ’05) kan bekend zijn.
  7.  Ecare Apollo 8 vs Krekkers. Twentse derby in de Topdivisie en daarbij tevens de kans voor Krekkers om revanche te nemen voor de thuisnederlaag om zichzelf zo ook een goede dienst te bewijzen voor de stand. Voor Apollo 8 is er alleen nog positieverbetering te bereiken. Misschien een podiumplaats, maar dan kunnen ze zich in ieder geval geen uitglijder meer permitteren. Elk puntje is welkom, voor beide teams, zeker voor Krekkers. Dat misschien wel tevreden is met het door de Nevobo voorspelde puntje.
  8. Inter Rijswijk vs VoCASA. In de eerste divisie B bij de dames. Inter Rijswijk heeft 8 punten minder dan koploper PDK, VoCASA staat 7 punten achter Inter Rijswijk. Hier worden de verhoudingen nog een beetje duidelijker, waarbij VoCASA moet vrezen voor de podiumplek, als ze niet winnen. Zimpel / VCV ligt op de loer, het puntje minder zou overbrugt kunnen worden door ruim van Sovoco te winnen.        
  9. SSS vs Floorever Reflex.   Om niet te hoeven degraderen is winnen een eerste vereiste voor beide teams. SSS staat twee punten voor op Floorever Reflex. Vier en twee punten hebben de nummer voorlaatst (SSS) en laatst in de degradatiepoule  (of degradatiepool).  Hier kan een voorlopige beslissing vallen, want de wedstrijd verliezen betekent voor Reflex waarschijnlijk ook het Eredivisieschap kwijtraken. Zoveel kansen om de dan opgelopen achterstand ongedaan te maken komen er niet meer.   
  10. Springendal Set –Up ’65 vs Lycurgus. Ook hier staat behoud van het Eredivisieschap op het spel. Lycurgus zit zo’n beetje in hetzelfde schuitje als Reflex. Zij moeten wel winnen om de druk in de laatste twee wedstrijden niet maximaal te laten worden. Set-Up heeft nu vier punten, Lycurgus één. En na zondag zijn er dus nog maar twee thuiswedstrijden voor Lycurgus te gaan. Terwijl Set-Up nog twee keer uitmoet. SV Dynamo, ook vier punten, is de derde in de poule (of pool), kijkt toe en zal berekend hebben welke uitslag de beste uitgangspositie voor hen inhoudt. Het wordt 3-0 voor de Ootmarsummers zegt de Nevobo.
  11. Dynamo Tubbergen vs VVC Vught.  En als je de vrijheid hebt om van een top 10 een top 5, top 8 of top 9 te maken,  mag dat ook best een keer een top 11 worden. En daar komt dan het tweegevecht tussen de tobbers uit de Topdivisie als laatste op te staan. Om de missie  om in deze divisie te blijven te laten slagen zal Vught een ontsnappingsact moeten bedenken, waar die van ene Houdini uit het verleden kinderspel bij was. Met als eerste de volle buit in Tubbergen halen. Dynamo zal de truc met Argusogen bekijken en daar waar mogelijk proberen deze te saboteren. Om zelf te kunnen ontsnappen.   

Een mooi en succesvol volleybalweekend gewenst.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto Rudy van ’t Rood.  Abchir en Moghaddasian bekrachtigen de transfer met een handdruk.