Vizier op volleybal

 

FIZZ Meppel AZ krijgt te weinig

“Soms bekruipt je het gevoel dat niet iedereen beseft wat volleybal op landelijk niveau inhoudt. Scheidsrechters, tellers en eigenlijk iedereen binnen een club zou moeten beseffen dat er een team tegen degradatie vecht en dat alles in het werk gesteld wordt om dit ook daadwerkelijk te voorkomen. Hoe anders verliep het afgelopen zaterdag in Meppel, waar juist op cruciale momenten de regels bij slecht optredende scheidsrechters niet goed bekend zijn en de zaken om het eerste team heen niet goed geregeld worden, niet scherp zijn en niet adequaat handelen op beslissende momenten.

Afgelopen zaterdag kwam het ervaren team van Lycurgus3 op bezoek in sporthal Koedijkslanden. Het team bezet de derde plaats op de ranglijst en vooraf hoopte FIZZ Meppel AZ een paar puntjes mee te kunnen snoepen.

De eerste set bleek dat de Meppelers in goede doen zijn en lang ging de strijd gelijk op. Lycurgus trok met 24-26 aan het langste eind en pakte de eerste set, maar zonder overtuiging. De tweede set leek een kopie van de eerste, de mannen van trainer Hans Hoekstra gaven goed partij en wederom ging de strijd gelijk op. Dit maal viel het kwartje goed voor FIZZ Meppel AZ en werd de set met 26-24 gewonnen.

De ban leek gebroken en vanaf het begin van de derde set pakte Meppel een ruime voorsprong. Lycurgus leek de handdoek geworpen te hebben en ondanks een beetje verslapping aan het eind, werd de derde set overtuigend met 25-18 door de Meppelers gewonnen.

Dan de vierde set. De set begon eigenlijk vergelijkbaar met de derde, FIZZ Meppel AZ pakte een voorsprong van een punt of vier en leek op een verrassende 3-1 overwinning af te stevenen en daarmee een hele belangrijke stap te zetten naar mogelijke handhaving in de 2e divisie. Maar juist op dat moment lijkt alles zich tegen dit scenario te keren… Wanneer de nummer 14 van Lycurgus serveert (de stand is iets van 10-14 in Meppels voordeel) ontstaat een rally waarna Lycurgus het punt scoort.

In plaats van dat de nummer 14 zijn servicebeurt vervolgt, draaien de Groningers een plek door en serveert de nummer 10. Verbazing bij de mannen van Meppel die zich afvragen waarom er geen reactie komt van de scheidsrechters en van de tellers die het geheel op het formulier bijhouden. De irritatie groeit wanneer de volgende punten blijkt dat de opstelling inderdaad niet klopt bij de Groningers waardoor de structuur van de geoliede machine bij FIZZ Meppel AZ instort.

Op 18-18 haalt aanvoerder Reinald Boxem verhaal bij de 2e scheidsrechter en de, nota bene Meppeler, tellers. In plaats van adequaat handelen, opstellingen bekijken en de fout terugzoeken, wordt het afgedaan met ‘dat het vast wel klopt zo’. In plaats van te volharden om zijn gelijk te halen, laat Boxem het los en in plaats van 11-18 (volgens de regels verliest het team dat de fout maakte alle punten gescoord in foutieve opstelling) wordt het 18-19 voor Lycurgus. De irritatie en plots veranderde service pass opstellingen zorgen ervoor dat de Meppelers de set toch laten schieten met 23-25.

Bij aanvang van de vijfde set is direct duidelijk dat de mannen van FIZZ Meppel AZ de klap niet meer te boven komt. De set vliegt voorbij en gaat met 5-15 naar de Groningers die daarmee onterecht de overwinning geclaimd hebben. Voor de mannen uit Meppel is het zaak dat bij iedereen binnen én buiten het team het besef doordringt dat dit soort zaken op landelijk volleybalniveau niet kunnen en mogen voorkomen.

“Het is erg jammer dat dit gebeurt, het waren mogelijk net de punten die we nodig hadden” verteld Tjarko Muis. De ervaren speler durft zich niet volledig te uiten. “Ik ben vaker de gebeten hond geweest toen ik mijn nek uitstak of wanneer ik iets benoem zoals het is, misschien moeten anderen maar eens eerlijk zeggen wat ze vinden. Ik heb maar één doel en dat is om deze club te behoeden voor degradatie, maar dat is moeilijk wanneer je als spelers van het eerste team niet serieus wordt genomen.”

Volgende week wacht de uitwedstrijd tegen koploper en titelkandidaat DIO Bedum. Het lijkt onmogelijk, maar toch zal het team uit Meppel er alles aan doen om een puntje mee te gaan snoepen. Naar alle waarschijnlijkheid zal de ervaren midspeler uit het 2e team Arjan Winter vast bij het team gehaald worden om de laatste 4 wedstrijden mee te spelen. Het gat met Vovem ’90 is na zaterdag geslonken tot 6 punten. Of dat, nadat afgelopen zaterdag 2 punten zijn laten liggen, een te groot gat is zal moeten blijken. Aan de spelers zal het niet liggen, die zullen alles op alles zetten.

(Wedstrijdverslag van Tjarko Muis, FIZZ Meppel AZ)