Vizier op volleybal

 

BMI en leeftijd, het Uilenberg arrest

Het BMI en de buikomtrek houden de gemoederen langs de lijn in  volleyballand  nog steeds bezig. Reeds eerder publiceerden we hieromtrent een aantal artikelen. Uit de op de redactie ontvangen reacties van zowel scheids- als lijnrechters (en anderen) bleek ons, dat er in deze groep vrijwilligers grote behoefte bestaat aan meer transparantie van de Nevobo met betrekking tot de in de richtlijnen gehanteerde normen. 

Om dit te kunnen geven deden we twee keer navraag bij het CEV, dit leverde geen reactie op, ons mailtje aan mw.  Sandra Scheel – van Kippersluis, coördinatrice arbitrage Nevobo, werd wel prompt beantwoord.  Zij verwees ons onder andere naar de FIVB site, Medical & Anti Doping  – Regulations, uitgave 2014. In deze  regulations vinden we onder het artikel Metabolic Diseases (stofwisselingsziekten) artikel 2.7 derde punt een nadere toelichting omtrent Body Mass Index (BMI) of (niet en) Abdominal Circumference (AC = Buikomtrek).

Het FIVB houdt een BMI > 30 en een AC van > 102 voor mannen en > 88 voor vrouwen aan als zijnde bovenmatig c.q. te hoog voor een volleybal official. Het door de Nevobo gehanteerde BMI van > 25 is niet in overeenstemming met deze richtlijn. Reden van de forse afwijking naar beneden ( bijna 15%) is volgens de afdeling arbitrage van de Nevobo de wetenschap dat deze waarde door het FIVB / CEV nog verder aangescherpt zal kunnen worden.

Wij vinden het op zijn zachts gezegd vreemd dat de Nevobo met de maatregel sneller is dan de FIVB / CEV en de normen zelf verder aanhaalt, zonder dat hiervoor al een directe richtlijn is gegeven. Als gastland van de EK 2015 wijst de Nevobo zelf de lijnrechter(s), de teller(s) en de doping arts(en) aan, de CEV doet dat voor wat betreft de scheidsrechters. Verder zal de CEV diverse (wedstrijd) zaken aan de Nevobo hebben gemandateerd. In dat licht bezien sluit je op de voorhand toch niet een deel van je eigen bekwame kandidaten voor een functie uit bij het aanstaande EK, gaat nieuwe lijnrechters opleiden en zet degene met een jarenlange ervaring en bewezen kennis en kunde aan de kant. Dat doe je niet. Dat is geen passende handelswijze voor een bond tegenover zijn vrijwilligers.  Althans dat vinden wij.  

De BMI en AC waarden zijn geldig voor scheidsrechters, maar  volgens de Nevobo gelden “voor scorers en lijnrechters dezelfde criteria”.  Dit moet onder andere blijken uit het drietal tekst foto ’s, welke zijn genomen van het E-learning traject van de CEV / FIVB, die de Nevobo ons toestuurde. “Er staat letterlijk in,  dat voor de eindronden van de CEV dezelfde waarden gelden voor tellers en lijnrechters als voor de scheidsrechter. De arts moet ook deze officials checken op ogen / bloeddruk / BMI / buikomtrek, waarna de supervisor de mogelijkheid heeft officials uit te sluiten van deelname aan een toernooi.”  Zegt mw. Sandra Scheel in haar mailtje over de betreffende opnamen.

Zij geeft verder aan dat de Nevobo in voorbereiding is op het EK 2015. “Hiervoor kunnen we niet anders dan inspelen op de criteria,  die internationaal van toepassing zullen zijn en zeker tijdens het EK 2015. Het heeft weinig zin om nu (veel) nieuwe lijnrechters op te leiden, die volgend jaar niet aan de criteria van de CEV voldoen.”

Ook hierbij zetten wij, en enkele door ons geraadpleegde scheids- en grensrechters, de nodige vraagtekens. Zelf de criteria aanscherpen is heel wat anders dan ‘inspelen op criteria’. Bijvoorbeeld de leeftijd op 45 jaar stellen is nogal rigoureus! Verder weet de Nevobo toch hoeveel wedstrijden er voor het EK 2015 gespeeld worden, hoeveel lijnrechters daarvoor nodig zijn, hoe vaak ze ingezet kunnen worden en welk bestand aan eigen lijnrechters hen ter beschikking staat.

Als de lijnrechters database op orde is, is de leeftijd en zelfs het BMI bekend en is er een ‘long list’ te maken van alle potentiële lijnrechters voor dit evenement. En dan weet je ook, rekening houdend met een reservelijst, of en  hoeveel er opgeleid moeten worden. Maar selecteer dan wel eerst uit het bestand dat voldoet aan de huidige FIVB norm en maak niet je eigen richtlijnen, die veel van je eigen vrijwilligers buiten spel zet en bij voorbaat tot afvallers maakt.             

“Zoals wellicht al duidelijk is, deze richtlijnen gelden op dit moment alleen voor de groep lijnrechters (en uiteraard ook voor alle scheidsrechters, die international zijn)  die internationaal actief zullen zijn,  bij wedstrijden die door de CEV / FIVB worden uitgeschreven.”   Sluit mw. Scheel – van Kippersluis haar toelichting af.  

Een internationaal scheidsrechter gaat op 55 jaar verplicht met volleybalpensioen. Dit is de richtlijn die de FIVB hanteert. Gezien de gelijkstelling tussen de verschillende officials nemen wij aan dat deze grens internationaal ook voor lijnrechters en tellers  geldt.  Met 55 houdt het dus op, met dien verstande dat hij / zij het seizoen, waarin een scheids 55 wordt,  kan afmaken. De Nevobo zet die leeftijd op 45 jaar.   

De Nevobo hanteert dus een leeftijd van 45 jaar en een BMI van minder dan 25 voor de lijnrechter die wordt ingezet bij officiële wedstrijden van de nationale teams.  Dat is wel dubbel op ten opzichte van hetgeen de FIVB / CEV doet. Dat komt bij ons en anderen een beetje over als ‘het braafste jongetje uit de klas’ willen zijn. Heel ver voor de troepen uitlopen, misschien om ‘ergens’ een wit voetje te halen!

Gezien het zogenaamde Uilenberg arrest, waarin de voetbal scheids Jaap Uilenberg en de assistent scheidsrechters (dat zijn lijnrechters) Schaap en Kardol de KNVB voor de rechter daagden, toen deze hen op basis van hun leeftijd met pensioen wilden sturen  (Gerechtshof Amsterdam, 13 januari 2000), lijkt ons de leeftijd en BMI richtlijn een zeer aanvechtbare Nevobo maatregel. Uilenberg en collega’s wonnen die procedure!

Het is natuurlijk mogelijk voor een uitgesloten lijnrechter individueel c.q. collectief om de vraag of hier door de Nevobo in strijd met de regels, waarden en normen in de sport wordt gehandeld aan het Vertrouwenspunt van het NOC*NSF voor te leggen  Of is het wellicht al zover dat een aantal gestopte c.q. aan de kant gezette lijnrechters de handen ineen heeft geslagen en middels een procedure de rechtelijke macht om een standpunt inzake hun ‘leeftijd en BMI discriminatie’ zal gaan vragen?

Menig lijnrechter had uitgekeken naar het EK 2015  evenement en gehoopt ‘geselecteerd’ te  worden, maar de leeftijd en de centimeter maken dat nu in veel gevallen onverwacht onmogelijk. Ongeacht hoe scherp de ogen zijn, hoe groot hun ervaring en hoe snel hun reactievermogen nog is.

Overigens betrappen wij ons erop dat door dit hele leeftijd , BMI en buikomvang gedoe bij de lijnrechters,  we met een ander oog  naar de lijnrechters kijken, die bijvoorbeeld actief waren bij de Montreux Volley Masters of  World League wedstrijden elders. Een paar waren er volgens ons zeker niet door de Nevobo keuring gekomen.     

Lees ook de eerder in dit kader verschenen artikelen:

http://www.vizieropvolleybal.nl/archieven/27715   ‘BMI en Buikomvang houden ons bezig’

http://www.vizieropvolleybal.nl/archieven/27625    ‘Ongeschikt: vanwege buikomvang’

We laten het aan uzelf over om meerdere of andere conclusies uit bovenstaande te trekken, maar zijn wel benieuwd hoe u erover denkt. Reageren kan naar g.heerink@arghent.nl  

gh @ Vizier op Volleybal.