Vizier op volleybal

 

De Oranje balans (v) van afgelopen zomer

FIVB World Grand Prix Group 2 Pool J tournament in Porec/Croatia: Team NED

Er is de afgelopen zomer internationaal weer heel wat door Oranje teams afgevolleybald. Er werd in Europa en over de wereld kris kras heen en weer gevlogen om aan Europese en mondiale toernooien deel te nemen. Onderstaand een opsomming, waarin we hebben getracht volledig te zijn ten aanzien van de wedstrijden waaraan de meisjes en dames van Oranje meededen. Of juist niet! Het oefenen hebben we buiten beschouwing gelaten, daarmee zijn geen rankingpunten te verdienen, laat staan goud, zilver of brons. En dat alleen telt internationaal. Er is nu eenmaal geen eeuwige roem, geen medaille en geen podiumplek voor trainingskampioenen.     

European Games: In Baku behaalde Turkije het goud op de eerste Europese Spelen in de geschiedenis. Tweede werd Polen, derde Servië en vierde Azerbeidzjan. Oranje kwam met België, Duitsland en Rusland op een gedeelde vijfde plek. Een tegenvallend resultaat, na het bijzonder teleurstellende verlies tegen gastland Azerbeidzjan.  

European League: Om de titel wordt op 10 en 13 september gestreden. De finale gaat tussen Turkije en Hongarije. Oranje deed hier niet aan mee, ook niet met een B – team, zoals je nog wel eens bij andere Europese landen ziet, in casu Turkije en Polen. Waarschijnlijk om de aanstormende talenten c.q. de speelsters die nog net niet goed genoeg voor de A- selectie zijn aan het internationale niveau te laten ruiken of gewoon internationale ervaring te laten opdoen. Nederland was dus niet van de partij en kon niet scoren.   

World Grand Prix: In groep 1 van de WGP eindigde USA als eerste, Rusland won zilver en Brazilië brons. Duitsland werd zevende, België tiende. De Dominicaanse Republiek degradeerde naar groep 2. Hun plaats wordt door Nederland ingenomen, Oranje won de finale van de Final Four van groep 2 van Polen. Oranje bleef het hele toernooi ongeslagen. Uit groep 2 degradeerde Kroatië, Kenia werd kampioen van groep 3 en neemt die plaats over.  

EK dames in Nederland: Dit hebben we nog tegoed, dit moet eigenlijk het kroonjuweel van de zomer worden. Het toetje, de kers op de taart! Maar er valt nu eigenlijk nog geen zinnig woord over te zeggen, of misschien toch wel. Gespeeld wordt er in Apeldoorn, ingedeeld zijn we bij Slovenië, Italië en Polen. Doelstelling een podiumplaats halen! Maar dat wordt nog een heidens karwei, verwachten we. Want deze doelstelling zal er ook bij Rusland, Italië, Servië, Turkije, België en Duitsland zijn.    

EK U18. Rusland versloeg in april 2015 Servië met 3-2, België won de bronzen medaille door een 3-0 zege op Turkije. Vijfde werd Italië. Nederland eindigde op de negende plaats.  

EK U19. Om deze titel is in 2015 niet gespeeld. Hanterend Europees kampioen in deze leeftijdscategorie is Servië, dat in 2014 Slovenië in de finale versloeg. Nederland bezette de tiende plek op de eindranglijst.

Aan de WK ’s voor de leeftijdsgroepen onder de 18, de 20 en de 23, die deze zomer werden, c.q. nog worden  gespeeld deden geen Oranjeteams mee.  Nederland staat te laag op allerlei rankinglijsten om voor deelname in aanmerking te komen. 

WEVZA toernooien:

WEVZA staat voor Western European Volleyball Zonal Association.  Zo is er ook een EEVZA  (Eastern etc. ), een MEVZA (Middle  etc) en een NEVZA (North etc). Europa is verdeeld in volleybalzones, waarbij Nederland is ingedeeld bij Duitsland, België, Frankrijk, Spanje, Portugal en Zwitserland. Zeg maar als we het op Nederland willen projecteren het kampioenschap van Zuid Holland, Zeeland, Brabant en Limburg. Iets in die trend.  En daar worden dan in diverse leeftijdsgroepen kampioenschappen georganiseerd. En daarin presteerde onze jeugd bij de meiden als volgt:      

U16:  Bij het WEVZA achtlandentoernooi in Valladolid, Spanje behaalde de Oranje jeugdselectie in deze leeftijdsgroep een vierde plaats. Italië pakte het goud, Spanje werd tweede en België derde.

U18:  In Mulhouse, Frankrijk, konden de  Oranje meiden beslag leggen op de vijfde plek. Één plaatsje hoger dan België. Op het podium stonden Italië, Duitsland en Zwitserland in de volgorde van goud naar brons.

Wat moeten we nu concluderen na deze zomer internationaal dames en meidenvolleybal? Is Oranje bezig met een opmars of blijven we schommelen op het niveau dat we al jaren innemen en boeken we geen echte progressie ten opzichte van de andere (Europese) landen. Want om ooit nog aan een wereldtoernooi deel te kunnen nemen zal er behoorlijk vooruitgang geboekt moeten worden.

Wellicht worden we wel beter, maar gaat dat niet snel genoeg om de andere landen, die ook beter worden, voorbij te gaan. Het zal nog wel even duren voor we ons uit de ‘catacomben’ van de rankings hebben weggewerkt, als dat al überhaupt lukt. Europees en mondiaal staan we er bij de jeugd niet al te best op. (Zie ook kader openingspagina VoV).

Klopt het dan toch? Het gezegde “Als je doet wat je deed, krijg je wat je kreeg” Moet het roer om, ligt het aan de opleiders of de opleiding? Zolang Nederland op deze voet blijft doorgaan hoeven we ons geen zorgen te maken, zal er wel buiten de landsgrenzen gedacht worden.    

Des te opmerkelijker is eigenlijk de prestatie van de nationale damesploeg. Zij gaan zich volgend jaar met de top elf van de wereld meten en zij behoren ook in Europa tot de topteams. Zijn de speelsters van Oranje dan pas beter geworden nadat ze Nederland hebben verlaten? Is progressie in niveau dus wellicht te danken aan de buitenlandse clubtrainers of de buitenlandse trainingsmethodes, waar ze bij de clubs aldaar mee te maken kregen?  Of werkt dat niet zo. Of is het gewoon een goede lichting, die je een keer in de zoveel jaren hebt?   

gh @ Vizier op Volleybal. Foto FIVB.