De Oranje (m) balans van afgelopen zomer
Van de mannen van Oranje werd / wordt deze zomer bij drie gelegenheden een prestatie verwacht. Namelijk bij de kwalificatie voor het EK, in de World League competitie met als afsluiting de Final Four halen en op het EK in Bulgarije en Italië goed presteren. De twee laatste waren / zijn beslist niet gemakkelijk gezien de tegenstanders, één leek niet zo moeilijk, maar was uiteindelijk moeilijker dan verwacht. De volleybaltoekomst bij de mannen diende te presteren om het EK U19 in Turkije te halen en bij de diverse WEVZA toernooien. Die resultaten vielen nogal tegen.
Kwalificatie EK en EK: Nederland moest zich via een uit- en thuiswedstrijd tegen Spanje voor het EK in Bulgarije en Italië zien te plaatsen. Na de 0-3 (22, 19, 19) in Spanje twijfelde niemand meer aan het slagen van die missie, thuis ging het via de 23-25, 27-25 en 25-23 toch nog een stukje moeizamer dan verwacht. De 25-18 maakte alles helder en duidelijk. Oranje speelt vanaf 9 oktober in Sofia zijn poule wedstrijden en is ingedeeld bij gastland Bulgarije, buurland Duitsland en Tsjechië. Een niet te onderschatten opgave om daar heelhuids door de eerste ronde te komen.
World League: Dit jaar wist Nederland de Final Four, dit in tegenstelling tot de vorige editie in Australië, niet te halen. België versperde de weg op de voorlaatste toernooidag. En achteraf bleek dat grote consequenties te hebben voor het niveau waarop Nederland volgend jaar uitkomt. In verband met een herziening van de opzet van de World League, naar voorbeeld van de World Grand Prix bij de dames, promoveerden alle vier Finale Four deelnemers (Frankrijk, België, Bulgarije en Argentinië) van groep 2 naar groep 1. En blijft Oranje dus in groep 2 achter.
European League: In augustus behaalde Slovenië via een 3-0 zege op Macedonië de titel bij dit kampioenschap. Derde werd Polen voor Estland. Oranje deed hier niet aan mee. Ook niet met bijvoorbeeld de tweede selectie, zoals je bij andere landen nog wel eens ziet.
European Games: De Oranje mannen hadden zich niet geplaatst voor deelname aan de eerste Europese Spelen, Duitsland er won het goud door in de finale Bulgarije te verslaan. Brons was er voor Rusland.
EK U19: In Sakaraya, Turkije werd Polen Europees kampioen. Ze wonnen met 3-1 van Italië, Turkije pakte de derde plek via een 3-1 zege op Duitsland. Rusland werd vijfde. Nederland nam niet deel aan de eindronde van dit EK. In de tweede kwalificatieronde werd Oranje in Rusland 2de in poule A, maar behoorde niet tot de beste drie nummers twee van de acht poules. Ze eindigden in de eindstand op de zeventiende plek.
EK U20: Rusland nam hier de eerste plek in, gevolgd door Polen en Frankrijk. In 2014 werd voor het laatst om deze titel gespeeld. Nederland overleefde toen de 2de ronde niet. Van Engeland werd met 3-0 gewonnen, tegen Bulgarije en Griekenland was er een 3-0 nederlaag. Nederland stond 21ste in de eindstand.
WEVZA: WEVZA staat voor Western European Volleyball Zonal Association. Zo is er ook een EEVZA (Eastern etc. ), een MEVZA (Middle etc.) en een NEVZA (North etc.). Europa is verdeeld in volleybalzones, waarbij Nederland is ingedeeld bij Duitsland, België, Frankrijk, Spanje, Portugal en Zwitserland. Zeg maar als we het op Nederland willen projecteren het kampioenschap van een aantal provincies. Iets in die trend. En daar worden dan in diverse leeftijdsgroepen kampioenschappen georganiseerd. En daarin presteerde onze jeugd bij de jongens als volgt:
U17: In Cinquefrondi, Italië sloot de Nederlandse jongensploeg onder zeventien het zeslandentoernooi (er waren maar zes van de acht WEVZA landen present) als vijfde af. Oranje behaalde op dit toernooi een gewonnen wedstrijd (3-0 tegen België) en vier nederlagen (3-0 tegen Italië en Portugal, 3-1 tegen Zwitserland en 3-2 tegen Spanje).
U19: In Valladolid, Spanje werden de Oranje jongens in de leeftijdscategorie U19 achtste en laatste in dit WEVZA achtlandentoernooi. Hun laatste wedstrijd tegen hun Belgische leeftijdsgenoten had als inzet wie de rode lantaarn in de bagage mee naar huis moest nemen. Dat werd dus Oranje. Nederland was na verlies tegen Duitsland (3-2), wint tegen Portugal (3-1) en verlies tegen Spanje (3-1) als derde geëindigd in hun poule.
In de ‘kruisfinale’ om de vijfde plek werd met 3-0 van Zwitserland, de nummer vier uit de andere poule, verloren. Daardoor stonden ze tegenover België, dat een soort gelijk traject vanuit die andere poule achter de rug had. Een strijd der lage landen om niet laatste te worden. Die strijd verloor Oranje. De prijzen in Valladolid waren voor Italië, Frankrijk en Duitsland
WK U19, WK U21, WK U 23. Gezien de resultaten op Europees niveau nam de Oranje jeugd niet deel aan deze drie WK ’s, die er afgelopen zomer werden gespeeld c.q. nu nog bezig zijn. We waren er niet bij in Argentinië, de Verenigde Arabische Emiraten en zijn er nu ook niet bij in Mexico.
Hebben we het goed gedaan? Heeft het grote Oranje naar de mogelijkheden gepresteerd? De plaatsing voor het EK via de zeges op Spanje was in orde, maar daar had iedereen ook wel een beetje rekening mee gehouden. Dat het zover moest komen dat Oranje een ‘shoot – out’ met Spanje nodig had was niet aan de orde, was ook niet verwacht. Van de World League hadden we ons meer voorgesteld, maar misschien ook wel een beetje tegen beter weten in. Onderhuids wisten we misschien wel dat België ons in niveau al voorbij was. Maar wellicht brengt het EK straks een verfrissende verrassing!
De jeugd lijkt het contact c.q. de aansluiting met de top en misschien wel met de middenmoot verloren te hebben. Aan eindronden bij het EK werd niet deelgenomen, laat staan aan WK ’s. En op de WEVZA toernooien, een zone kampioenschap binnen Europa, vielen we ver buiten de prijzen. Waar leidt dat ons nog naar toe? Wat hebben we te verwachten in de komende jaren? We gaan bij de jeugd toch niet afzakken naar de Europese Small Countries Division?
gh @ Vizier op Volleybal. Foto Hans van Dijk.
PS: voor de ranking van de Oranje mannen en jeugdteams zie het kader op de openingspagina van VoV.