OF / EN maakt het verschil bij schermen
Naar aanleiding van ons artikel van gisteren over schermen, en de nogal verschillende interpretaties die de vraagsteller van deze spelregel tijdens de wedstrijden in de voorbereidingsperiode was tegen gekomen, is ons uit de reacties wel gebleken dat het pijnpunt, of beter gezegd het pijnwoord ‘EN’ is in deze spelregel.
Spelregel 12.5.1 zegt namelijk “De spelers van het team aan service mogen de serveerder EN de baan van de bal niet door een individueel of groepsscherm aan het zicht van de tegenstander onttrekken.” Er is dus sprake van twee criteria. Zowel de serveerder als de baan van de bal mogen niet aan het zicht worden onttrokken.
Vroeger was het woordje ‘EN’ in deze spelregel ‘OF’. Toen was de regel helder en duidelijk omdat er sprake van schermen was zodra een groepsscherm werd gemaakt, waardoor of de serveerder of de baan van de bal aan het zicht werd onttrokken. De aanpassing van of naar en in de tekst van de spelregel veranderde dit echter.
“Omdat bij een bovenhandse service de balbaan eigenlijk bijna altijd zichtbaar is, is er nagenoeg nooit meer sprake van schermen” schrijft ons Tjarko Muis, trainer coach van CSV Zwolle dames 1 en eigenaar Side Out Indoorsports in Zwolle.
Navraag bij de Nevobo leerde hem dat de wijziging destijds is doorgevoerd om het de ontvangende partij moeilijker te maken om een goede pass te brengen…omdat dit dan (hopelijk) een minder goede aanval tot gevolg heeft en er daardoor langere rally’s konden volgen. “Dus door het volleybal een beetje kapot te maken willen ze langere rally’s creëren.” Mailt Tjarko ons. “Het is een belachelijke wijziging geweest en heeft inderdaad ook voor veel onduidelijkheid gezorgd. Helaas is het schermen dus nagenoeg in alle gevallen toegestaan door deze tekstuele aanpassing.”
Ook Harris Couwenberg onderkent hoe belangrijk het woordje EN is. “De bal moet over het scherm gaan en niet zichtbaar zijn voor de ontvanger” mailt hij “verder is het zo dat bij een sprongservice, hoe hoog of laag ook, er geen sprake van schermen kan zijn”
Hij wijst ook op de Leidraad bij de spelregels. “De 1e scheidsrechter moet aandacht schenken aan “schermen” gedurende de uitvoering van de service als een speler of een groep spelers met hun armen zwaaien, springen of zich zijwaarts bewegen of gegroepeerd staan om zo de tegenstander te verhinderen de serveerder én de baan van de bal te zien. (Deze beide criteria zijn noodzakelijk om de omschreven situatie als “schermen” te kunnen beoordelen.) Dus als de balbaan geheel gezien kan worden van de service tot het moment dat de bal het net passeert dan kan er geen sprake zijn van “schermen”.
Ik zie het zo vaak meldt Ad. Vooral ook op hogere niveaus, bij interlands bijvoorbeeld. Je ziet ook spelers en speelsters elkaar erop wijzen het te doen, En ook coaches attenderen hun team erop. “Door bij elkaar te gaan staan proberen ze om de serveerder en de baan van de bal aan het zicht van de tegenstander te onttrekken.” Om daar dan geoorloofd weer hun voordeel mee te doen.
Dank aan degenen die gereageerd hebben. Wij hopen dat hiermede de vragensteller verder kan schermen.
gh @ Vizier op Volleybal. Foto FIVB. Brankica Mihaylovic met een sprongserve.