Het EK staat voor de deur (I)
Het kan u niet ontgaan zijn, indien wel hebt u waarschijnlijk onder een grote steen geleefd. Zaterdag begint het EK 2015 voor dames in België en Nederland. Voor de poulefase is Antwerpen de speelstad in België, in Nederland zijn dat Apeldoorn, Eindhoven en Rotterdam. De tussenrondes en de kwart finales zijn in Antwerpen en Rotterdam, vanaf de halve finales worden de wedstrijden in Rotterdam afgewerkt.
Op 26, 27 en 28 september zijn de poulewedstrijden, 29 september is een rustdag en dan volgen op 30 september de tussenrondes voor de nummers twee en drie uit iedere poule en op 1 oktober de kwartfinales, waarna 2 oktober weer een vrije dag is. Op 3 en 4 oktober staan de halve finales en de strijd om de medailles op het programma.
Ook bij het EK is als eerste criterium voor de stand per poule het aantal gewonnen wedstrijden bepalend. Ongeacht of het 3-0 of 3-2 wordt, een gewonnen wedstrijd weegt zwaarder dan het aantal behaalde punten middels de 3-0, 3-1 of 3-2 uitslag.
De EK poules herbergen de volgende teams:
Poule A: Apeldoorn: Italië (5), Polen (6), Nederland (7) en Slovenië (25).
Poule B: Antwerpen: Turkije (3), België (8), Hongarije (18) en Azerbeidzjan (10).
Poule C: Rotterdam: Rusland (1), Kroatië (9), Bulgarije (10) en Wit-Rusland (19).
Poule D: Eindhoven: Servië (2), Duitsland (4), Tsjechië (12) en Roemenië (13).
Tussen haakjes de ranking volgens de CEV lijst. Slovenië, Azerbeidzjan en Wit Rusland plaatsten zich via de derde en laatste voorronde voor het EK ten koste van Frankrijk, Slowakije en Oekraïne.
De nummers één uit elke poule gaan rechtstreeks door naar de kwartfinales, voor ons zijn daarvoor favoriet Italië, Turkije, Rusland en Servië. Al kan België wellicht in Antwerpen voor eigen fans voor een verrassing zorgen. Mogelijk geldt hetzelfde voor Oranje, maar met Italië in de poule achten wij de kans daarop niet echt groot. De nummers laatst van de poulefase zijn uitgeschakeld en mogen naar huis.
De nummers twee en drie spelen een tussenronde, waarbij de poules A en C en B en D aan elkaar gekoppeld zijn. 2A speelt tegen 3C en 3A tegen 2C. Net als 2B vs 3D en 3B vs 2D. Als Oranje op de tweede of derde plek in de poule eindigt is het waarschijnlijk dat de volgende tegenstander Kroatië of Bulgarije wordt. De winnaars van deze tussenronde moeten het opnemen tegen een van de nummers één uit de vier poules.
Bij de European Games in Baku, waar overigens niet alle landen met hun volledige A – selecties aanwezig waren, won Turkije goud, Polen zilver en Servië brons. Oranje, wel op oorlogssterkte aanwezig, werd daar teleurstellend door Azerbeidzjan uitgeschakeld. En eindigde op een gedeelde vijfde plek.
De Europese toplanden troffen zich afgelopen zomer meermaals in groep 1 van de World Grand Prix. Hierin kwamen voor Europa Rusland, Italië, Duitsland, Servië, België en Turkije in actie. Rusland en Italië haalden de Final Six en werden daarin respectievelijk tweede en vijfde. In het totaal klassement was de verdere volgorde Duitsland (7), Servië (8), België (10) en Turkije (11). Alle ploegen hebben hun plaats in de WGP groep 1 behouden, volgend jaar doet Nederland daar ook in mee.
In de onderlinge WGP confrontaties leed Rusland één nederlaag nadat ze zich voor de Final Six geplaatst hadden. Tegen België. Ook Italië verloor maar één keer, van Rusland. En bij de Final Six confrontatie was er ook winst voor Rusland tegen Italië. Verder won Turkije bijvoorbeeld van Duitsland, België won van Turkije en Duitsland weer van Servië. Om maar een aantal uitslagen te noemen.
Verder speelden Rusland en Servië ook in het World Cup toernooi, Servië werd daarin tweede achter China, maar voor de USA en Rusland. Onder andere door Rusland met 3-2 te verslaan. Servië heeft door die tweede plaats het ticket voor de Olympische spelen in Rio reeds op zak.
Voor vervolg zie deel II.
gh @ Vizier op Volleybal. Foto FIVB.