Zilver met een gouden randje voor Oranje
Tussen de 10.500 en 11.000 Oranje fans zaten er op de tribune in Ahoy, zij zorgden constant voor een onvergetelijke sfeer en kippenvel momenten. Allen hoopten er vurig op dat Oranje voor een daverende verrassing zou gaan zorgen. Dat Oranje de EK – kroon van Rusland zou kunnen overnemen en zich het goud zou kunnen laten omhangen. Want gezien de Russische prestaties deze zomer van hun A – selectie, die van de B – selectie in Montreux en Baku laten we even buiten beschouwing, zou Nederland een hele goede dag moeten hebben om de macht te grijpen. Of Rusland een hele slechte.
Dit ondanks het getoonde spel van Oranje in de voorgaande wedstrijden en het daarin behaalde niveau. Rusland is van een andere hoogte. Dat was ons wel gebleken bij het zien van de WGP en World Cup wedstrijden van de ploeg van Yuriy Marichev. De Oranje puntenmakers Slöetjes en Buijs kregen van doen met een immens blok en twee koningsschutters, die menig tegenstander deze zomer tot wanhoop hadden gebracht. Het oogt allemaal wat langzaam bij Kosheleva en Obmochaeve, maar de uithalen zijn dodelijk en als bliksemschichten zo snel. En door hun lengte pakken ze ook blokkerend de nodige punten mee.
Als Rusland zijn geliefde spelletje kan spelen (servepass, set – up, hoog op buiten naar genoemd duo en dan erin hakken) is er geen houden aan. En dat ondervond Oranje ook. Kosheleva scoorde 20 keer, Obmochaeva kwam tot 19 treffers. Bij Oranje zette Slöetjes en Buijs daar samen 16 punten tegenover. Plak die grote delen van de wedstrijd voor Buijs in het veld stond maakte 10 punten.
Maar het mocht dus niet zo zijn, het geweldige publiek kreeg niet waarvoor ze gekomen waren en de speelsters en staf, die voor 100% in hun kansen geloofden, moeten het als een teleurstelling hebben ervaren dat Rusland zoveel beter was, c.q. dat ze zo weinig konden uitrichten tegen het Russische systeem van spelen. De servedruk was er niet, en de servepass liet het met enige regelmaat afweten, reden dat Debby Stam – Pilon werd vervangen door Myrthe Schoot. Desalniettemin was het een onvergetelijke toernooi met een prachtige zilveren medaille voor Oranje als eindresultaat. Iets om trots op te zijn en te blijven.
Bondscoach Giovanni Guidetti startte met het winnende team uit de halve finale. Op spelverdeling Laura Dijkema (1), libero Debby Stam – Pilon (-) en diagonaal Lonneke Slöetjes (11). Maret Balkestein – Grothues (2) en Anne Buijs (5) namen de passer loper rol op zich en Yvon Beliën (3) en Robin de Kruijf (5) de midpositie. Zijn Russische collega Yuriy Marichev startte met Kosianenko (spelverdeler), Obmochaeva (diagonaal), Ilchenko en Kosheleva (passer/lopers), Zaryazhko en Fetisova (middens) en Malova (libero).Bij Nederland tussen haakjes de gescoorde punten.
Oranje had een geweldige start en legde meteen heel veel servedruk bij Rusland neer. Van de eerste acht punten tot aan de technische time out waren er vier aces. De foutserve, inherent aan het genomen risico, de uitgeslagen driemeter aanval van Slöetjes en Kosheleva brachten Rusland op één punt bij 8-7. In hun volgende servebeurt na de 9-7 gingen ze er voorbij, Oranje kon alleen maar op zich zelf staande punten aan hun subtotaal toevoegen, terwijl Rusland met series van vier, twee, twee, vier en vijf punten de touwtjes strak in handen had. Kosheleva en Obmochaeva leefden zich op de buitenkanten uit en joegen keer op keer de ballen verwoestend naar het Nederlandse achterveld. Op 13-24 kon de ingevallen Celeste Plak het verlies nog uitstellen, na de uitgeslagen bal had Nederland nog steeds niet verloren (14-24) maar bij de volgende rally sloeg Zaryazhko wel raak.
Rusland verslapte in de tweede set niet en ging vol gas door. Slöetjes kon een keer scoren (1-3) en Rusland serveerde fout (2-5), meer punten kreeg Oranje tot aan de technische time out niet mee. Direct erna was er een opleving. Kill blocks van Robin de Kruijf alsmede Lonneke en Anne (6-8) brachten weer een sprankje hoop, Rusland strafte dat meteen af en liep uit naar 6-12 en wat later naar 9-17. De Russische puntenmakers bleven scoren, ook Nederland pakte via bijvoorbeeld Quinta Steenbergen nog wat puntjes mee. Via de tussenstanden 12-19 en 15-22 werd het 18-24. Steenbergen en Plak blokkeerden elk nog een keer raak (20-24), daarna maakte Obmochaeva het af en zette Rusland op een 0-2 stand.
Oranje had een zeer hoopvolle start in de derde set en liep zowaar uit naar 5-0, mede door een vlot scorende Celeste Plak. Rusland pakte de eerste puntjes en begon vervolgens te sprokkelen, waarbij de twee Russische puntenmachines bijna de volledige score voor hun rekening namen. Het werd 11-5 en daarna 12-7 en 13-11. Met elke servebeurt kwam Rusland dichterbij totdat ze er na 14-12 met 15-18 voorbij gingen.
Oranje forceerde en ging wat fouten maken (15-16, 17-20 en 17-21) en het lukte gewoon niet om de tegenstander op welke manier dan ook het vuur na aan de schenen te leggen. Nederland scoorde wel, maar Rusland zorgde ervoor dat ze op afstand bleven. Na de 17-22 werd het 19-23 en 20-25.
Eigenlijk bestond nooit de gedachte dat Oranje de wedstrijd zou kunnen laten kantelen. Steeds overheerste het gevoel, dat Rusland als het wilde gewoon even een tandje bijschakelde, wat meer gas gaf en het gemaakte verschil handhaafde of verder uitbouwde.
“We hebben verloren omdat Rusland extreem goed speelde vandaag. We konden niet het spel spelen dat we ons hadden voorgenomen, maar ondanks de nederlaag ben ik heel, heel erg trots op de prestaties van de ploeg.” Vertelde de bondscoach nadien. Teamcaptain Maret Balkestein – Grothues voegde daar nog aan toe “Rusland was vandaag een uiterst moeilijk te bespelen tegenstander, hun verdediging stond als een huis. We hoopten in de flow van de voorgaande wedstrijden te komen, maar dat mislukte. We hebben een geweldig toernooi gedraaid, jammer dat we met een dergeljk verlies moeten afsluiten. Maar we hebben wel het zilver gewonnen, iets waar we trots op kunnen zijn. “
De eindstand van het EK is: Rusland, Nederland, Servië, Turkije, Duitsland, België, Italië, Polen, Wit – Rusland, Kroatië, Tsjechië, Hongarije, Bulgarije, Azerbeidzjan, Roemenië en Slovenië.
gh @ Vizier op Volleybal. Foto CEV.