Hoofdstuk apart: ‘Libero vervangt libero’
Onlangs gingen we bij Vizier op Volleybal nader in op ‘het schermen’. Er ontstond een uitwisseling van meningen en gedachten en het bleek wel dat er een duidelijk verschil was in de letterlijke tekst van de spelregels, de interpretatie ervan en hoe er in de praktijk voor gefloten kan worden. Daar werden diverse voorbeelden voor genoemd.
Maar er is nog zo’n spelregel, die een paar pagina’s aan handleidingen en instructies nodig heeft om een wedstrijd correct en volgens de voorschriften te laten verlopen. ‘Leuker konden we het niet maken’ gaat hier zeker niet op. De spelregelcommissie heeft dat adagio niet waar kunnen maken, overigens is het er ook niet makkelijker op geworden.
Het is maar te hopen dat de scheidsrechters de laatste drie pagina’s van de ‘Handleiding en Instructie Arbitrage’ altijd in de tas hebben, want anders zou het zo maar kunnen zijn dat er verkeerde beslissingen genomen worden, en de coaches of teammanagers zouden we hetzelfde advies willen geven. “Zorg dat u deze pagina’s bij de hand hebt, het kan belangrijk zijn” Waar gaat het dan om? Welk onderdeel heeft bijna drie A-4tjes aan extra toelichting en handleiding nodig?
“Het aanwijzen van een nieuwe libero bij een team dat met twee libero’s speelt”
Dat is machtig ingewikkeld, lijkt ons op het eerste blik toe als we het zo nalezen, al zit er wel een bepaalde logica in. “Het is maar te hopen dat het mijn collega arbiters niet overkomt dat een libero vervangen moet worden” mailt ons een scheidrechter.
Want trainer / coach c.q. manager weet u precies wat u moet doen als de eerste libero, de actieve libero, niet meer in staat is om verder te spelen omdat hij geblesseerd raakt, plots ziek wordt, van het veld gestuurd is of gediskwalificeerd is. Of gewoon door slecht spel door u niet meer in staat wordt geacht verder te kunnen spelen. De eerste gedachte is dan natuurlijk “vervangen door de tweede libero”, en dan als opkomende tweede gedachte direct daarna “vervangen door de speler, die werd vervangen”. En dat is een juiste gedachte, dat is nog niet al te ingewikkeld.
Maar dan gebeurt er ook iets met de tweede libero in dezelfde set of een set erna, een onheil komt immers zelden alleen op een dergelijke positie. U denkt nu ‘zuiver theoretisch is dit mogelijk’, maar wat als de theorie in uw wedstrijd praktijk wordt? Wat als de tweede libero om bovengenoemde redenen niet in staat is om verder te spelen, geldt dan voor elke reden dezelfde regel? Mag u dan een nieuwe libero benoemen? Met hoeveel libero’s mag u aan de volgende set beginnen als de tweede libero uit het veld is gestuurd en de eerste al niet meer in staat was om te spelen?
En is het van invloed of dergelijks met uw libero’s in dezelfde set of in verschillende sets is gebeurd, zijn daar dan weer andere regels voor. Wat mag u wel en wat mag u niet? U moet het als trainer c.q. manager toch wel precies weten om uw team maximaal te kunnen begeleiden en hen niets tekort te doen. En u moet er in ieder geval net zo veel van afweten dan de scheids, want anders bent u geen gelijkwaardige discussiepartner als zich de theoretische situatie in de praktijk voordoet en u een nieuwe libero moet aanwijzen”
gh @ Vizier op Volleybal. Libero Myrthe Schoot aan de bal.