Vizier op volleybal

 

Duel der Oranje libero’s in Bundesliga

Libero Kirsten Knip en Maret Grothues in de wedstrijd tegen Cuba

In Vilsbiburg stonden de libero’s van Oranje tegenover elkaar aan het net. Kirsten Knip bij de Rote Raben*, ik blijf het een gekke naam vinden, van Vilsbiburg en Myrthe Schoot bij aan de kant van Dresdner SC. Beide dames kwamen veertien keer foutloos in actie op de serve van de tegenpartij. (Kirsten 56% positief, 25% perfect. Myrthe 47% positief, 29% perfect) Redelijk onbeslist dus, maar dat gold zeer zeker niet voor de wedstrijd.

Die ging met 0-3 naar Dresden via de setstanden 18-25, 23-25 en nogmaals 18-25. In de eerste set stonden ook nog twee voormalige collega’s uit hun USC Münster tijd op spelverdeling bij beide teams. Tess von Piekartz bij Vilsbiburg en Laura Dijkema bij Dresden. Tess bleef op wat invalbeurten na, na de openingsset, aan de kant, Laura hield de regie bij Dresden. Zij scoorde zes keer. Verder werd ook Quirine Oosterveld  nog bij Rote Raben ingezet in de 2de en 3de set. Ze scoorde niet.  

*De naam Rote Raben werd in 1998 als handelsmerk gekozen vanwege attentiewaarde en herkenbaarheid. Net als blauw bloed in zwarte sneeuw op wit gras zullen we maar zeggen.

Bij de Ladies in Black uit Aachen werd de eerste set onverwacht een zenuwslopende gebeurtenis. Op 19-24 voor Stuttgart leek er nog niets aan de hand voor de bezoekers, dat veranderde echter na drie kill blocks en twee mislukte aanvallen van Stuttgart. Toen stond het ineens 24-24 en deed de ploeg van Britt Bongaerts, 6 punten totaal, weer mee op de zege. Na de 29-29 was het ook zo ineens afgelopen. Een foutserve van Stuttgart en een ace van Aachen maakten er 31-29 van. Bij die setwinst bleef het ook, Stuttgart pakte de volgende drie met 17-25, 20-25 en 16-25.

Bij Stuttgart stond Femke Stoltenborg vier sets op spelverdeling , 2 punten maakte ze, scoorde Kim Renkema er 13 en kwam Deborah van Daelen alleen in de eerste set, waarin ze 4 punten maakte, in actie.

VC Wiesbaden deed een weekeinde Berlijn e.o. aan. Zaterdag speelden ze tegen Köpernicker SC, 2-3 winst na 1-2 voorsprong, en zondag was er een makkelijke en ruime 0-3 zege (12, 14, 10) op het Duitse Talenten Team van VCO Berlijn. Esther van Berkel speelde zondag niet, van zaterdag was geen matchreport beschikbaar.

USC Münster had hoop om thuis tegen Schweriner SC voor een verassing te kunnen zorgen. De resultaten en het niveau van de laatste weken waren ernaar. Het werd een bittere teleurstelling, met 0-3 was het duel binnen een uur en een kwartier afgelopen. Münster kreeg geen grip op de Canadese Tabitha Love, MVP in dit duel, en ging met 20-25, 13-25 en 20-25 ten onder tegen de nummer twee van de Bundesliga. Door de twee zeges in Berlijn e.o. ging Wiesbaden Münster in de stand voorbij.

VT Aurubis Hamburg,  geplaagd door zorgen om voortbestaan en de blessure van topschutter Karine Muijlwijk, leed een 3-1 nederlaag tegen het tegen degradatie vechtende Volley Stars  Thüringen. In de vierde set kwamen de Volley Stars na een inhaalrace pas bij 20-19 aan de leiding en wonnen nog met een nipte 25-23. Daarvoor eindigden de sets in 25-20, 22-25 en 25-20. Het publiek, zo’n 500 man, in de ‘Wolfsgrube’, ook al zo’n naam, bedankte de favorieten met een staande ovatie voor deze zege.

NawaRo Straubing tenslotte won met 3-1 van Potsdam.

De stand in de Bundesliga, waarin nog twee wedstrijden in het reguliere seizoen te spelen zijn voordat de pré play-offs en de play – offs beginnen.

Dresden 54 punten, Schwerin heeft er 52, Stuttgart 47, Wiesbaden 43 net als Münster. Rote Raben staat op 34, Potsdam op 32, Köpernick op 28 en Hamburg en Aachen op 27. Straubing heeft er 24 en Thüringen 14. Laatste is VCO met 1 puntje. Potsdam en Straubing moeten nog een wedstrijd inhalen.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto FIVB. Actie Kirsten Knip.