Cito zeer content met zege op Zaanstad

PelsterCito20152016

Pelster/Cito heeft na een matige periode met drie opeenvolgende nederlagen weer een belangrijke overwinning geboekt. In de sporthal van Den Dolder, waar Pelster/Cito ook de komende twee thuiswedstrijden speelt, versloeg de ploeg van coach Paul van der Ven Zaanstad met 3-1.

Pelster/Cito begon vliegend aan het seizoen met negen overwinningen uit elf wedstrijden. Het nieuwe kalenderjaar werd nog goed gestart met overwinningen op DIO / Bedum en Sliedrecht Sport, maar hierna volgden drie opeenvolgende nederlagen tegen HLB Van Daal / DS, Peelpush en SV Dynamo Apeldoorn 2.

De smalle selectie van coach Paul van der Ven kon door verschillende omstandigheden de laatste tijd niet vaak compleet trainen, en dat was terug te zien in de wedstrijden. De mannen in het groen leken een lichte vormcrisis onder de leden te hebben. Tegenstander Zaanstad stak de laatste weken juist in bloedvorm. Sinds de aanstelling van trainer/coach Vincent Pirovano (op 12 januari) wonnen de Zaankanters drie competitiewedstrijden op rij. Door deze knappe reeks passeerde Zaanstad vorige week Pelster/Cito op de ranglijst.

Zaterdag greep Pelster/Cito de kans aan om de vijfde plek op Zaanstad te heroveren. Coach Paul van der Ven stelde Rob de Wit, die net is hersteld van een enkelblessure, op als libero. De vaste libero, Jasper Rietman, schoof hierdoor op naar de passer / loper positie. Naast De Wit en Rietman startten Guido Spooren (spelverdeler), Jurjen Hellinga (diagonaal), Thijs Pietersen (passer / loper) en Dirk Peek en Bram van Slooten (middens).

Pelster/Cito begon niet slecht aan de wedstrijd, maar speelde vooral in de rally’s te slordig om de eerste set te winnen. Zaanstad had haar side-out prima op orde en won terecht de eerste set met 22-25.

In de tweede set ging het langzaam beter lopen bij de thuisploeg. Toch was het Zaanstad dat opnieuw het initiatief nam (18-20). Spelverdeler Gerard Top verving Spooren op de servicepositie en leidde zijn team naar setwinst. Aangespoord door een grote groep vrouwelijke fans serveerde Top Pelster / Cito naar een voorsprong. Hierna verdeelde hij nog enkele loepzuivere set-ups, waarna de set met 25-23 gewonnen werd.

Vanaf set drie had Pelster/Cito alle schroom van zich afgespeeld. De Wit en Rietman speelden uitstekend op hun nieuwe posities, en Van Slooten heerste op het midden. De derde set werd gewonnen met 25-20 en ook in de vierde set ging het crescendo. Het was de ingevallen Jan Willem Het Lam die met een prachtig kill – block het matchpoint benutte en 25-19 op het scorebord zette.

Op 5 maart speelt Pelster/Cito opnieuw thuis in Den Dolder. Dan ontvangen de Zeistenaren USC US uit Amsterdam.

(Wedstrijdverslag van Thijs Pietersen, Pelster / Cito)