Vizier op volleybal

 

De VoV weekend Top 10 (en meer)

Top10logoRSZ

Het Final Four feestje ligt weer achter ons. Het werd in Oost Nederland, met name in Tukkerland uitbundig gevierd, in de rest van Nederland leek het na de halve finales op zaterdag een beetje uitgeblust. De een vierde in Twente omdat de finale gewonnen was en de ander omdat de finale bereikt was. Zo is er in Twente altijd wat te vieren. En terecht, want eens te meer bleek maar weer,  dat er uit het Oosten niet alleen maar wijzen komen, maar ook bekerfinalisten.  

In Europa

In de Champions League play – off 6 komt voormalig bondscoach Avital Selinger en voormalig assistent van Guidetti bij VakifBank Gil Ferrer Cutino, nu assistent van Selinger en nog steeds assistent van Guidetti bij Oranje,  tegenover het VakifBank van Slöetjes, Buijs, de Kruijf en hun coach Guidetti te staan. (moeilijke zin hè) Hèt duel met een uitgesproken Hollands tintje in de play – off six.

Ook Floortje Meijners en Yvon Beliën zijn door naar de laatste zes, ten koste van de ploeg van Maret Balkestein – Grothues, en zij spelen tegen Dinamo Kazan. Als laatste koppeling staat Fenerbahce Istanbul tegen Dinamo Moskou op het programma. Floortje werd overigens in het DREAM TEAM van de Champions League returns voor de play – off six gekozen. 

In de CEV Cup is Schweriner SC van Alice Blom door naar de laatste vier. Alle andere in Europees verband actieve Nederlandse speelsters overleefden met hun teams deze week niet in de drie Europese toernooien.            

Scheidsrechters:

Wat ons een beetje overdreven voorkwam waren de berichten,  die via de @volleyscheids account op Twitter de wereld werden ingestuurd met betrekking tot de Final Four, zoals: a) De #arbitrage heeft er zichtbaar #lol in. Zo hoort het ook! #volleybal #FinalFour@CorvanGompel. b) Wat een goed team van de #arbitrage Prima #samenwerking #volleybal #FinalFour. c) Goeie en mooie pot, #officials. Good job!! #volleybal #FinalFour. d) Wow, de #lijnrechters en #scheidsrechters zijn scherp #finale #FinalFour. Als niemand wat van de scheidsen zegt, doen we het zelf wel, zo kwam het over bij ons.   

Ook de prominente plaats van scheids Henk Rikken in het verslag van de damesfinale vonden wij niet zo op zijn plek. Ook al werd hij nog voor de opstellingen genoemd, het was toch veel te weinig eer voor een 33 jarige loopbaan als scheidsrechter, waarvan 22 jaar in de Eredivisie. Het lijken wel carnavalsjubilea. Rikken verdiende een apart artikeltje en de damesfinale verdiende het niet om meteen na de eerste alinea het afscheid van de scheids vermeld te zien.   

De inzet van Nederlandse scheidsrechters in de Europese toernooien was deze week minimaal. Ingeborg Kooter floot als eerste scheids bij Schweriner SC tegen Alba Blaj. Dat was het. 

De trainers:

Jeffrey Scharbaai heeft zijn contract met Rivo met een jaar verlengd. Het wordt dan het derde jaar dat hij de dames selectie, uitkomen in de eerste divisie A, onder zijn hoede heeft. Helmuth ter Braack verlengde bij Rosstars dames 1 (3de divisie dames).

Hoofd trainer Alexander Waibl, sinds 2009 in die functie bij Dresdner SC, gaat vanaf aanstaande zomer Tsjechië trainen en coachen, naast zijn baan bij Dresden. De CV van hem (2x DK, 1x beker, 1x Europacup) is niet onopgemerkt gebleven.       

En Thomas Dolphijn, assistent bij Oskam Taurus, volgt bij het tweede dames team van de club de tussentijds vertrokken Joris van der Gun op.

Nogmaals de Final Four:

Was de Final Four nou echt een kijkcijferkanon, wat live bezoekersaantallen en TV Kijkers betreft, of was het in Almere allemaal een beetje minder? Of zelfs veel minder? Zeker is in ieder geval wel dat het qua publieke belangstelling geen topper was! Niet zoals we gewend zijn bij de ons omringende landen. Het leek wel een beetje dat West en Zuid er niet warm voor konden lopen dat Oost en Noord tegen elkaar speelden.  Om het nog iets te laten lijken voor de thuisblijvers werd het publiek naar de tribunes tegenover de NOS camera’s verwezen. De vele lege plekken bleven zo buiten beeld.

Er zal toch echt iets moeten veranderen om ‘de beker’ aantrekkelijker te maken. Allereerst is het achter elkaar spelen op zaterdag en zondag helemaal niet bevorderlijk om er een ‘kraker’ van te maken. Als zaterdag middag / avond pas bekend is wie er zondag in de finale staan, en de fans dus dan pas zekerheid hebben, zijn er waarschijnlijk andere prioriteiten op zondag.  Halve finales spelen met een uit- en thuiswedstrijd is toch veel logischer, en dan pas een hal kiezen waar gespeeld gaat worden. Eurosped vs Set-Up had toch gewoon in Twente op de agenda moeten staan, net als Landstede tegen Lycurgus. Dat had volle bak opgeleverd.

Hoeveel waren er dan? We schatten het bezoekersaantal op 1.250 in de hal en voor de TV zaten 460.000 kijkers Studio Sport op NPO 1 na 13:15 uur te volgen. Niet echt een kijkcijferhit. In de buurt van nummer 100 op de lijst qua kijkersaantallen in die week. Dat de TC Tubantia ruim aandacht voor de bekerfinale had was zeer begrijpelijk gezien hun verspreidingsgebied in Oost Nederland, dit stond wel in schril contrast met de minimale vermelding in AD Sportwereld. Nog geen 50 woorden (naast de setstanden van de finale) werden er daar aan besteed. Volleybal leeft, maar niet overal en altijd, blijkt wel.    

De Top 10 dan maar?  Met het begin van de kampioen- / degradatiepoule bij de Eredivisie dames en de ontknoping van de Eredivisie heren is het volgens ons niet meer dan logisch dat er ruim aandacht voor deze wedstrijden is. Verder is het een beetje van alles wat met opnieuw een buitenlandse wedstrijd erbij. De Duitse bekerfinale.     

1> Springendal Set-Up ’65 vs Coolen Alterno.  Kampioenspoule dames. Een belangrijke eerste duel gezien de startpositie. De nummer drie (Alterno) vs  de nummer vier, onderling verschil één puntje. Het verschil naar koploper VC Sneek overbrugbaar houden, daar komt het op aan. Niks prijsgeven en zeker niet al in de eerste wedstrijd. Om zodoende in de race te blijven voor het seizoenstoetje. Iedere wedstrijd is een finale, tien stuks op rij. Dat zijn wel veel finales, maar het is niet anders. Er wordt nog een periode van een week of zes maximaal presteren gevraagd, en of de beloning er dan naar is, moeten we maar even afwachten. Beide teams hebben hun dromen over het eind van het seizoen!     

2> Seesing Personeel | Orion vs Draisma Dynamo.  Eredivisie heren. De topper bij de mannen. Orion is tweede, Dynamo vierde. Van die plek zijn ze wel zeker, ze zijn onbereikbaar voor nummer vijf Rijswijk en het podium is buiten bereik. Orion zal tweede willen blijven, maar Landstede (2 puntjes minder) ligt op de loer. Voor Orion, dat de Super Sunday afsluit, is er maar een remedie om op de zilveren plaats te blijven, winnen!   

3> Prins / VCV vs Rivo.  Eredivisie heren. De vraag is of Prins / VCV de spanning wie er op plek zeven zal eindigen, de laagste plaats voor deelname aan de kampioenspoule, erin kan houden. Daarvoor is een driepunter, liefst zonder setverlies, tegen Rivo noodzakelijk. En dan is het ook belangrijk wat Taurus, de huidige nummer zeven, bij SSS doet. In Barneveld zijn ze een half uur eerder begonnen dan in Veenendaal.         

4> UEF Donitas vs Peelpush  Degradatiepoule dames. De eerste wedstrijd. Op zaterdagavond om 20:00 uur staan de Mikasa matadoren tegenover elkaar in de Struikhal in Groningen. Peelpush met de zekerheid dat ze in het reguliere seizoen twee keer van Donitas hebben gewonnen, Donitas met de motivatie om niet voor een derde keer te verliezen. Want dit verlies zou pas echt pijn doen. In het seizoen leverden achttien wedstrijden drie punten op, dit aantal zal de thuisploeg er nu in één wedstrijd willen behalen, c.q. nodig hebben om een beetje gerust een positief vervolg van deze degradatieslag te kunnen geven. De allereerste is misschien wel de allerbelangrijkste, al is natuurlijk de eerstkomende wedstrijd altijd de belangrijkste.

5> MTV Stuttgart vs Dresdner SC.  Bekerfinale Duitsland in Mannheim. Met 11.000 ( volleybal ) fans op de tribune en binnen de lijnen een behoorlijke rood – wit – blauwe inbreng. Met de Oranje spelverdeelsters (Laura Dijkema bij Dresden, Femke Stoltenborg bij Stuttgart) en de Oranje libero (Myrthe Schoot bij Dresden). En ook teamcaptain Kim Renkema en diagonaal Deborah van Daelen bij Stuttgart. “Wij zijn klaar voor Mannheim” blikte Kim Renkema vooruit. Stuttgart verdedigt de titel, won in de Bundesliga zeven keer op rij, destijds begon de serie met een 3-0 zege op Dresden. Zeker is in ieder geval dat Drenthe (Dijkema of Renkema) en de Achterhoek (Schoot of Stoltenborg) ook een beetje een Pokal winnen. 

6> Advisie/SSS vs SV Land Taurus.  Eredivisie heren. De bewuste wedstrijd die ook voor Prins / VCV van belang is. Hoe worden de punten verdeeld. Zijn beide teams na deze wedstrijd verzekerd van de ‘best of three’ play – off ronde of duurt het nog een week. Of beter een halve week, want Prins / VCV speelt op woensdag de inhaalwedstrijd bij Draisma Dynamo en dan kan het ook al beslist worden,  als het nog niet beslist was.  

7> Lycurgus 2 vs AVV Keistad. Eerste divisie A mannen. Duel in het  rechter rijtje. Ze staan daar met een onderling verschil van één puntje, met de notitie dat Keistad een wedstrijd minder speelde. Het is wel dringen geblazen in hun buurt van de ranglijst. Een wedstrijd verliezen kan een plaatsje in de gevarenzone betekenen, en dan kun je dus maar beter winnen. En dat geldt voor beide teams.    

8> VV Utrecht vs Flamingo’s.  Topdivisie dames. VV Utrecht als scherprechter. Vier keer gewonnen op rij. Van Krekkers, Apollo 8, Alterno en Orion. Dat resulteerde in een mooie vierde plek per heden. Zou dat voldoende zelfvertrouwen geven om er tegen Flamingo’s ook volle bak in te knallen? De koploper is wel van een andere categorie dan alle andere teams. Maar wie weet, wellicht kan Utrecht boven zich zelf uitgroeien en hebben de Roze Vogols ook eens een slechte dag. Al zouden ze daar in Utrecht maar niet al te vast op moeten rekenen.      

9> Prisma Worx VC Weert vs Eetcafé ’t Centrum Thor.  Eerste Divisie B dames. Blijft Weert winnen en neemt het als koploper nog meer afstand of is Thor de ‘bewuste eerste keer’.   

10> Ecare Apollo 8 vs Krekkers. Topdivisie dames.  Omdat het een derby is en omdat Esther Huls van Apollo 8, voormalig speelster bij Krekkers, zegt dat Apollo gewaarschuwd is voor de rode lantaarndrager, die nog maar 5 punten heeft, terwijl haar ploeg tweede staat met 36 punten.

Wel leuk trouwens om bij Alterno (15-22) te lezen dat ze niet meer kunnen degraderen uit de Topdivisie. Als dat met het behaalde niveau te maken heeft, is dat pas veel zelfvertrouwen hebben! Dat tot het eind van het seizoen dan voor vele overwinningen garant moet staan. Of heeft het te maken met het aantal reeds behaalde punten? Toch niet met dat laatste, dachten wij, want met 8 punten voor op nummer voorlaatst en nog 7 wedstrijden te gaan kan er nog van alles gebeuren lijkt ons. Of missen we de clou?    

Eerste reserve: Van Weering / Brainconsultant Donitas vs Arvevo. Eerste divisie A mannen. Ook een aanstaand kampioen mag wel een keer reserve staan!    

Dat was het weer. Meer is er niet. Maak er een mooi weekend van en zorg ervoor dat u ongeschonden uit de strijd komt. Morgen al weten we hoe het allemaal is afgelopen en dus ook wat er is uitgekomen van alle verwachtingen. 

gh @ Vizier op Volleybal.