Vlekkeloze start Set-Up in Kampioenspoule

DSC_4808

Springendal Set-Up ’65 is overtuigend aan de serie van tien wedstrijden in de Kampioenspoule begonnen. In Ootmarsum werd het op bezoek zijnde Coolen Alterno met een 3-0 nederlaag op zak weer naar Apeldoorn teruggestuurd. Ook in de reguliere competitie wist Alterno in de Schalm geen set te winnen, toen eindigden ze met 22, 22 en 21 punten. Gisteravond waren er 22, 17 en 19 voor hen weggelegd.

De thuisploeg bleek zich goed te hebben hersteld van de opdoffer in de bekerfinale en dicteerde eigenlijk van begin tot einde het gebeuren binnen de lijnen. Waarbij vooral het Ootmarsumse blok een  belangrijke rol speelde. Met een dozijn blokpunten in drie sets was dat onderdeel dik voor elkaar, ook serverend werd de nodige druk bij Alterno neergelegd. Tien aces leverde het op.

Bij Alterno scoorde Heleen Hesselink in de eerste set vlot drie keer achter elkaar en daarmee hield ze haar ploeg in het spoor van Set-Up, dat via Carmen Oude Luttikhuis op een 4-1 en later 4-3 voorsprong kwam. De thuisploeg bleef afstand houden (8-6, 11-8, 12-9), maar zag Alterno na de foutserve voor 12-10 en scores van Annemiek te Beest en Silke Schuitemaker naast zich bij 12-12. Kirsten en Carmen Oude Luttikhuis zorgden voor 14-12, twee aanvallende fouten later was het weer gelijk.

De volgende tik kwam van Carlijn Koebrugge en Ilse Oude Luttikhuis. Zij tilden de stand naar 17-14, maar ook nu had Alterno het juiste antwoord. Via scores van Silke Schuitemaker, Linda te Molder en Annemiek te Beest waren ze op 19-19 weer bij. De time out van Brahim Abchir op 18-17 had ze niet kunnen stoppen.

Voor de derde keer in de set nam Set-Up drie punten afstand (22-19), waarop Wilfried Groothuis de time out in ging. En opnieuw knokte Alterno zich terug, toen Heleen Hesselink de 22-21 erin sloeg haalde Brahim de thuisploeg voor de tweede keer in korte tijd naar de zijlijn. Twee blokpunten verder (van Loes Hollink en Antoinette Posthuma) was het 24-21, de foutserve zette de stand op 24-22, waarna Carmen Oude Luttikhuis in de volgende rally het beslissende tikje voor 25-22 gaf.

Scores in de eerste set: Aanval 13/14, blok 4/1, aces 2/1 en foutenlast 6/6.

Tot 6-6 in de tweede set ging het gelijk op. Bij Set-Up kwamen alle scores van de zusjes Oude Luttikhuis, Silke Schuitemaker en Linda te Molder maakte de punten van Alterno. Na de 6-6 nam de thuisploeg met gevarieerde scores aftand. Een blok, een push in de verste hoek van Jiska Kamphuis, een ace van Carlijn Koebrugge en een kadootje van Alterno waren goed voor de 10-6 tussenstand. Wilfried Groothuis haalde zijn team toen naar de kant.

Maar dat had geen effect, het verschil in punten bleef en varieerde van vijf bij 13-8 naar drie bij 15-12 en twee bij 19-17. Bij Alterno had Juliet Lohuis blokkerend een belangrijk aandeel in de punten, ook kreeg Alterno er een hele reeks van Set-Up kado. De 18-13 was een noemenswaardig punt. Als een flipperkast kogel caramboleerde de Mikasa van de en naar de ander, totdat Ilse Oude Luttikhuis er nog een vingertje tegenaan kon zetten en de bal precies bij Alterno inviel.

Op 19-17 vond Brahim het noodzakelijk de meiden weer op scherp te zetten. Een bal nakijken heeft nog nooit een punt voorkomen als de balbaan binnen de lijnen ligt of gewoon vanuit de hoogte komt vallen. De scherpte was er meteen weer. Kirsten scoorde met een driemeter aanval de 20-17 en zus Ilse ging serveren. Loes Hollink (midaanval), ace, Antoinette Posthuma (blok), opnieuw een ace en een uitgeslagen Alterno aanval beslisten de set. Met 25-17.

Scores in de tweede set: Aanval 12/6, blok 5/4, aces 3/1 en foutenlast 6/5.

Drie aces serveerde Set-Up bij de eerste zes punten in de derde set en daarmee kwamen ze op een 6-2 voorsprong. Maar dat verschil had Alterno bij 7-8 ongedaan gemaakt. Tot aan de 10-10 liepen de teams gelijk op, waarna twee serve series van de thuisploeg voor het beslissende verschil zorgden.

Eerste serveerde Jiska Kamphuis haar ploeg naar 14-11 (één ace) en daarna bleef Ilse Oude Luttikhuis tot aan 17-12 opslaan.  Het vijfde ace in deze set, het derde van Loes Hollink in deze doorgang, zette de stand op 19-12. Opnieuw was het Juliet Lohuis die vanaf de midpositie tegen wist te scoren en Alterno nog enigszins de aansluiting liet behouden (20-16). Met de ingevallen Merle Baasdam  aan serve en scorend vanaf de driemeter lijn werd het 22-16. Set-Up gaf nog een paar puntjes weg en scoorde er zelf de laatste drie die ze nog voor de winst nodig hadden.

Scores in de derde set: Aanval 12/12, blok 3/1, aces 5/0 en foutenlast 6/5.

Ilse Oude Luttikhuis werd met 16 punten topscorer van de partij, bij Alterno kreeg Juliet Lohuis er 13 op naam, waarvan 6 blokpunten.

gh @ Vizier op Volleybal. Archieffoto Tonny Oude Hengel.