Vizier op volleybal

 

Een waanzinnige Duitse bekerfinale!

LauraDijkema

Iedereen was het er wel over eens, de bekerfinale in de SAP Arena in Mannheim was een doorslaand succes. “In deze ambiance wil ik wel ieder jaar spelen” zei Alexander Waibl, trainer coach van het winnende Dresden. Het was een fantastisch evenement, met een record van 12.000 bezoekers op de tribunes, die voor een waanzinnige stemming zorgden.  “Waanzinnig, man” zou van der Gijp ervan zeggen, als hij er wat van te zeggen zou hebben. Alleen al in de voorverkoop waren mee dan 11.000 kaartjes over de toonbank gegaan. 

De dames finale tussen MTV Stuttgart en Dresdner SC paste feilloos in deze ambiance. Een vijfsetter met een spannend slot en een onwaarschijnlijke ontknoping. En in die finale was het Nederlandse Oranje sterk vertegenwoordigd. Met Laura Dijkema en Myrthe Schoot bij Dresden en Kim Renkema en Femke Stoltenborg bij Stuttgart was het tevens een beetje Drenthe tegen de Achterhoek. De Zwolse Deborah van Daelen maakte het Nederlandse vijftal compleet.

Dresden won met 3-2 via de setstanden 22-25, 25-20, 18-25, 25-17 en 10-15. Kim Renkema scoorde 12 keer, Deborah van Daelen, invalbeurten in de oneven sets, was één keer succesvol. Femke Stoltenborg werd er in de derde en vijfde set ingewisseld. Bij Dresden speelde Laura Dijkema een sterke partij, zij maakte één punt en libero Myrthe Schoot bezorgde 33 opslagen van Stuttgart bij haar spelverdeelster. Serverend was het gelijkspel (6/6 aces), op foutenlast won Stuttgart het met 26/35 directe scores voor de tegenpartij. Aan het net had Dresden blokkerend en aanvallend een 59/70 voordeel.

In de eerste set blokkeerde Kim Renkema in de setfinale de 20-23 op het scorebord, Dresden sloeg uit voor 21-23 waarop Stuttgart fout serveerde (21-24). Het setpoint op 22-24 werd via een bal in de brievenbus verzilverd. Het ace van Kim Renkema gaf haar ploeg een 22-17 voorsprong in de tweede set. Dresden serveerde een punt voor Stuttgart voor 23-18 en 25-20, waarmee de stand op 1-1 kwam.

Een foutserve besliste ook de derde set, op 18-24 serveerde Stuttgart uit. De tiebreak dwong de ploeg van Kim Renkema met een imponerende vierde set af. Dresden werd onder de voet gelopen, na de 23-12 kon Dijkema c.s. de stand nog wat oppimpen, maar de 25-17, met een paar knallende kill – blocks op het einde, was imponerend. 

De tiebreak ging tot 10-11 gelijk op, de 10-12 was een onwaarschijnlijk punt. Een heipaal om mid van Stuttgart werd net buiten de driemeter met de binnenkant van de voet gered door Dresden, als een flipperkastkogel caramboleerde de bal via via over het net en viel pardoes in het lege achterveld bij Stuttgart. Een bijzonder curieus punt, waarop Stuttgart de time out inging.  Na het kill – block (10-13) kwam Dresden in de volgende rally na een onvoorstelbare reddingsactie in het achterveld op 10-14, de driemeter aanval bezorgde hen de Pokal.

De mannenfinale tussen BR Volleys Berlijn en Bühl was minder spectaculair. Met 3-0, via de setstanden 25-18, 25-12 en 25-17, was de beker voor Berlijn,

gh @ Vizier op Volleybal. Foto CEV.