Rivo neemt afscheid met nipte nederlaag

160306 Afscheid2

De laatste wedstrijd van Rivo in de Eredivisie is met een nipte nederlaag tegen Coolen Alterno geëindigd. Voor de stand was het allemaal niet meer belangrijk, de wedstrijd had vooral voor de ploeg, de staf, de fans en de club uit Rijssen een hoge emotionele waarde. De terugtrekking uit de Eredivisie was wekenlang het gesprek van de dag in de Reggehal, en het afscheid zou in stijl gebeuren. Dat gebeurde ook, alleen paste de 2-3 nederlaag daar niet helemaal bij.

Rivo heeft het verblijf in de Eredivisie in ieder geval zo lang mogelijk weten te rekken. Met een vijfsetter werd er het maximale aan tijd uitgehaald. Dat wedstrijd met 2-3 verloren ging is voor de statistieken en de clubhistorie. Drie sets waren de ploegen aan elkaar gewaagd, twee was er een duidelijk beter. De setstanden 23-25, 25-20, 25-23, 24-26 en 9-15 geven dat aan. Frank van den Noort (totaal 27 punten) en Gertjan ter Harmsel, die beiden de succesjaren van Rivo vanaf het begin meemaakten, kregen op matchpoint voor Alterno een publiekswissel. Marco van Zuidam werd topscorer van de partij, hij scoorde totaal 28 keer voor Alterno.

De eindstand in de Eredivisie werd gisteren na 22 wedstrijden definitief.  En die is geworden 1> Lycurgus 63, 2> Orion 57, 3> Landstede 52, 4> Dynamo 46, 5> Rijswijk 34, 6> Taurus 33, 7>  SSS 31. Deze zeven teams gaan eerst met een  ‘best op three’ ronde verder in de strijd om de titel, waarbij de opmerking dat nummer één Lycurgus is vrijgesteld van deelname hieraan.  Orion speelt tegen SSS, Landstede tegen Taurus en Dynamo tegen Rijswijk.

Vanaf nummer 8 > VCV met 28 punten ziet de ranglijst er als volgt uit. 9> TTP 18, 10> Alterno 18, 11> Rivo 12 en laatste ARBO Rotterdam met 4 punten. Uit deze groep spelen VCV,  Alterno en ARBO een nacompetitie.

De vier teams die zich gisteren nog in de stand konden verbeteren haalden allemaal bakzeil. Landstede lukte het niet om plek twee te bemachtigen en Inter Rijswijk, SV Land Taurus en Advisie / SSS bleven ook puntloos en behielden die plek,  waar ze voor hun wedstrijden ook stonden.

In Zwolle stond de strijd om plek twee op de wedstrijdkalender. Landstede moest met minimaal 3-1 winnen om Orion van die plek te verdringen. In de openingsset kon Orion een 15-11 achterstand ongedaan maken. Vanaf 19-19 tot en met 30-30 ging het gelijk op. De laatste twee punten waren voor Landstede. In de tweede set een zelfde beeld, alleen met een andere afloop. Orion veranderde 18-16 achter in 19-20 voor, kwam weer met 22-21 achter, maar won met 23-25.

Na de 13-15 in de derde set pakte de ploeg uit Doetinchem, mede omdat Landstede Hanley kort daarvoor wegens een blessure moest missen, het initiatief. De 14-20 werd 16-25. In set vier liep Orion vanaf 11-12 gestaag verder uit. Via 13-17 en 15-22 werd de 18-25 zege een feit.  Met 10 blokpunten werd Dik Heusinkveld van Orion de ‘blokkeerkoning’ van de avond. Joris Marcelis scoorde 18 keer voor Orion, Jelle Hilarius kreeg er voor Landstede 16 op de borden. Dennis Borst werd met 5 blokpunten ‘onderkoning’ bij het blokkeren.

Foto’s van Hans van Dijk van de wedstrijd Landstede vs Orion staan onder de link

Abiant Lycurgus won met 0-3 van Inter Rijswijk. Setstanden 18-25, 17-25 en nogmaals 17-25. In de derde set veranderden ze een 8-6 achterstand in 11-16 voor, waarna ze op de zege af koersten. Advisie / SSS verloor met 3-1 van de Talentenploeg. Na de 20-25 sloten de Talenten hun jaar af met drie setwinsten. De 25-19, 25-21 en 25-16 zorgden voor de zege.

SV Land Taurus won de eerste set nog wel van Prins / VCV (25-21), verloor daarna de tweede met dezelfde setstand en keek in de derde al vlot tegen een achterstand (11-15) aan die niet meer goedgemaakt werd.  De 15-18 in de vierde set mondde uit in een gevecht om winst of de tiebreak. Vanaf 20-20 ging het tot 33-33 gelijk op. De laatste twee punten waren voor VCV. Draisma Dynamo won verder met 3-0 van ARBO Rotterdam Volleybal. Setstanden 25-21, 25-22 en 25-16.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto Jan van den Noort. Rivo.