Heren Ecare Apollo 8 tanken vertrouwen

Logo_ecare_apollo8Na een periode van weinig wedstrijden en nog minder overwinningen hebben we een mooie overwinning geboekt op SVS, de nummer 2 van de competitie. Net als in de thuiswedstrijd wonnen we met 3-1, maar het verloop was anders. Thuis wonnen we na een kleine inhaalrace de eerste sets, en gingen we in de twee volgende sets zo door, om de vierde set uit handen te geven. Afgelopen wedstrijd verliep bijna helemaal tegenovergesteld.

Tom Engbers, Niek Waanders, Bas Haar, Erwin Wes, Jelle Clemens en Aart Kooiman begonnen samen met gelegenheidslibero Ruben Kerkhof aan de eerste set. Er werd afgesproken om in ieder geval te proberen een wedstrijd goed te beginnen, iets dat al een hele tijd niet meer lukt. De afspraak werd helaas niet echt nagekomen; goede passes werden niet benut waardoor we meteen tegen een kleine achterstand aankeken. Dit werd opgevolgd door een paar mindere passfouten, waardoor SVS meer uit kon lopen. We herstelden ons goed, maar een hoog aantal servicefouten zorgde ervoor dat inlopen vrijwel onmogelijk was. Ook had de blokkering nog te weinig grip op de aanvallers van SVS. De eerste set ging dan ook verloren met 25-18.

De tweede doorgang verliep een stuk beter. De felheid was er nu wel vanaf het begin, de passing was goed en alle aanvallers konden bediend worden. Halverwege de set stond er dan ook een voorsprong van zo’n 4 punten voor ons op het scorebord. Een goede serviceserie van SVS gooide echter roet in het eten, en een sterk Schalkhaars blok zorgde ervoor dat onze voorsprong als sneeuw voor de zon verdween. Er moest ingegrepen worden, dus Niek Sanders en Rob Sauer kwamen het veld in. Het team wist de stand weer gelijk te trekken, waardoor een spannende eindfase ingezet werd. Uiteindelijk wist Rob Sauer met een ace op de achterlijn de set te beslissen, waardoor met 26-28 de stand in sets op 1-1 gezet werd.

Hetzelfde goede niveau uit de tweede set werd doorgezet in de derde, alleen ontbraken nu de series tegen. Ook pakte onze blokkering steeds meer punten, met name aan de buitenkant en op de pipe, waardoor de hoofdaanvaller van SVS het steeds moeilijker kreeg. Waar bij ons de beleving goed te zien was, werd bij SVS de frustratie steeds beter zichtbaar. Wij trokken ons hier niets van aan, en bleven het niveau doorzetten. De set ging dan ook met 17-25 naar ons toe.

De vierde en uiteindelijk laatste set verliep wat vreemd. Wij bleven een goed niveau neerzetten, maar de passing werd bij vlagen weer wat minder. Dit werd vooral duidelijk toen we op een 10-15 voorsprong plotseling een serie tegen kregen, en er op 12-15 een time-out nodig was. We werden verrast door het scorebord toen we terug het veld in kwamen, want daar stond plotseling 12-14. De telsters, die al vaker dubieuze dingen aan het doen waren (punten bijtellen voordat de scheidsrechter een beslissing gemaakt had, een punt voor ons vergeten bij te tellen) hadden blijkbaar een punt extra op het scorebord gezet dat niet op het formulier stond…

Uiteindelijk werd de serie van SVS wel doorbroken, en gingen we met een kleine voorsprong door. Totdat Erwin Wes het veld in gewisseld werd. SVS vond dat hij zijn jasje nog niet uit had, terwijl hij deze duidelijk alleen in zijn handen had, en besloot de tweede scheidsrechter te negeren en alsnog te serveren. Dit leverde een gele kaart op, welke verzwaard werd naar een rode kaart na verhaal halen (Complimenten voor de scheids- en lijnrechters zijn overigens het vernoemen waard). Dit pakte goed uit voor ons, een punt extra en de service aan onze kant, waardoor de passing werd ontzien. Zo konden we de set uitspelen, en was de 1-3 winst na de 22-25 een feit.

Een mooie overwinning na een wat mindere reeks, maar we snakken naar meer! Na een zaterdag rust door de finale van het NOJK spelen wij de volgende wedstrijd thuis tegen Donitas. Uit werd het een mooie wedstrijd die we met 3-1 verloren, thuis zullen we er alles aan gaan doen om na weer een mooie wedstrijd als winnaars van het veld te stappen.

(Wedstrijdverslag van Bas Haar, Ecare Apollo 8, Borne)