Vizier op volleybal

 

OS Rio: Oranje laat Italië kansloos

The Netherlands celebrate

VoV, 10-08-2016. 18:50 uur. Het was een belangrijke dag voor het Nederlandse damesvolleybal in Rio. Dit vanwege de mogelijkheid dat Oranje zich in Maracanazinho middels een  vijfde zege op rij tegen Italië een heel eind richting de volgende ronde kon spelen. Voor Italië ging het erom in de stand aansluiting te maken en dan in de laatste twee duels proberen zich alsnog te plaatsen. Zowel Oranje als Italië hadden na vandaag nog Puerto Rico als tegenstander. Verder stond USA (voor Italië) en Servië ( voor Nederland) nog op de agenda. Vandaag zou dus wel eens van doorslaggevende betekenis kunnen zijn. 

De bondscoaches Guidetti van Nederland en Bonitta van Italië begonnen met Laura Dijkema en Alessia Orro op spelverdeling. Op de libero positie stonden Debby Pilon – Stam en Monica de Gennaro. De diagonaal werd ingevuld door Lonneke Slöetjes en Paola Ogenu. Op mid stonden Robin de Kruijf en / of  Yvon Beliën tegenover Martina Guiggi en / of Cristina Chirichelli. De passer loper taken namen Anne Buijs en Celeste Plak bij Nederland op zich, bij Italië waren dat Antonella Del Core en Myriam Sylla. Oranje kon nog niet beschikken over de geblesseerde Maret Balkestein – Grothues, Anne Buijs was de vervangende teamcaptain. Oranje was gezien de recente onderlinge historie en de resultaten in Rio lichtelijk favoriet.

Bij Italië kwam op een in de tweede set nog Serena Ortolani in het veld en ook de andere routiniers Eleonora Lo Bianco en Nadia Centoni kregen nog speeltijd. Maar het mocht allemaal niet baten, Oranje bleef koel en besliste de wedstrijd ogenschijnlijk makkelijk voor zich. Maar juist omdat het zo makkelijk leek moet het niveau wel een stuk hoger dan dat van Italië geweest zijn. Oranje staat nu op 2-6, Italië nog op 0-0.

Oranje maakte die favorietenrol volledig waar. Eigenlijk bestond er gedurende de wedstrijd geen enkele keer de gedachte dat Italië zou gaan winnen. Wel waren er in elke set perioden dat Italië even het voortouw nam, maar Oranje bleef onder alle omstandigheden rustig, bleef kalm en ging vervolgens over tot de orde van de dag. De achterstand wegwerken en zelf het initiatief weer terugpakken. Dat deden ze steeds met overtuiging, waarbij Anne Buijs en Lonneke Slöetjes steeds een belangrijke scorende rol vervulden. Verder stonden Robin de Kruijf en Yvon Beliën echt heel vaak op de goede plek aan het net om een te ver doorgeschoten serve pass attent binnen de slaan.

Oranje had een overtuigend begin in de erste set, Italië speelde een beetje timide alsof ze de last van de vier voorgaande nederlagen nog in de bagage hadden zitten. Dat ging zo tot 4-10, een hele slordige periode van Oranje met de nodige punten voor Italië bracht de stand op 9-10, vervolgens herpakte Oranje zich en liep uit naar 12-17. Anne Buijs, Celeste Plak en een ace van Anne zorgden voor welkome punten. Nederland hield het verschil vast, (16-20, 18-22) en ging even naar de zijlijn toen Paula Egonu met een ace voor de 21-24 zorgde. Haar foutserve bepaalde de 21-25 eindstand in deze set.

Het spelbeeld in de tweede set week weinig af van dat in de eerste. Oranje nam door een hele rij scores van Anne Buijs een 6-9 voorsprong, zag Italië bij 9-9 weer naast zich, toen een strak nagekeken bal geen invloed had op de balbaan en het speeltuig gewoon binnen viel. Italië putte er moed uit en kwam op 13-12 voor, Oranje kwam na twee Italiaanse fouten en een punt van Anne Buijs op 13-15. Dit verschil hielden ze vast. Ortolani scoorde 18-20, de volgende foutserves en scores leverden een 19-23 stand op. Het was niet spannend, Oranje had alles onder controle en leek gewoon niet te kunnen verliezen. Italië ging de time out in op 19-23, scoorde 20-23, maar werd bij 20-24 door een attente Robin de Kruijf op  een 0-2 achterstand in sets gezet.

In de derde set waren de teams wat meer aan elkaar gewaagd en kwamen de Zuid Europeanen bij 14-12, na een technische fout bij Nederland en een ketser ace, op twee punten voorsprong. Daarvoor waren ze steeds in de achtervolging geweest (2-5, 4-6, 6-9).  Na de 14-12 deelde Oranje een paar forse dreunen uit, dreunen die hard aankwamen en voor het Italiaanse knock out zorgden.  Zeven punten achter elkaar maakte Nederland, Yvon Beliën bleef met druk serveren en aan het net stond onder andere Lonneke Slöetjes de kansen te benutten. Oranje had het gaatje geslagen om de winst op te eisen. Het verschil bleef minimaal vijf punten, op 18-24 kon Italië nog twee punten bijschrijven, daarna maakte Oranje de winst perfect.

Oranje moest volgens ‘iedereen’ gewoon winnen, en Oranje won gewoon. Een zakelijke zege waarop helemaal niets af te dingen was. Anne Buijs werd met 19 punten topscorer, Lonneke Slöetjes kwam tot 14 treffers. Bij Italië scoorde Egonu 12 keer. Nederland had aanvallend een 49/32 voordeel.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto FIVB.