OS Rio: Oranje zeker van kwartfinale

The Netherlands celebrate

VoV, 11-08-2016. 6:11 uur. In poule B zijn ingedeeld, met tussen haakjes hun ranking op de FIVB wereldranglijst, de landen USA (1), China (3), Servië (6), Italië (8), Nederland (11) en Puerto Rico (17). Op dag drie konden de eerste teams zich definitief plaatsen voor de kwartfinales. Servië en USA speelden tegen elkaar. Zij hadden na twee zeges respectievelijk 6 en 5 punten. China stond op 4 punten en 1 zege. Tegen Puerto Rico zou dat zomaar 2-7 kunnen worden. Bij Nederland vs Italië was de inzet een plek bij de eerste vier behouden (Nederland) of de afstand ernaar toe aanzienlijk verkleinen (Italië).

China vs Puerto Rico kende een 3-0 uitslag.

Setstanden:25-20, 25-17 en 25-18.  Wedstrijdduur: 1:05 uur. Toeschouwers: 4.386. Aanval 38/33; blok 6/7; serve aces 7/1; scores voor tegenstander 14/24. Topscorers:  Bij China Ting Zhu met 20 punten. Bij Puerto Rico Aurea Cruz met 9 punten.

Bijzonderheden: China deed wat het doen moest om een plek in de kwartfinale veilig te stellen. De lagere foutenlast (-10) en de beter score op de opslag (+6) zorgden voor het duidelijk verschil in de setstanden. China is door naar de kwartfinale.

Italië vs Nederland kende een 0-3 uitslag

Setstanden: 21-25, 20-25 en 20-25. Wedstrijdduur: 1:08 uur. Toeschouwers: 5.539  Aanval 32/49; blok 6/6; serve aces 5/5; scores voor tegenstander 15/18. Topscorers:  Bij Italië Egonu met 12 punten. Bij Nederland Anne Buijs met 19 punten. De andere punten bij Nederland kwamen van Lonneke Slöetjes 14, Yvon Beliën 10, Celeste Plak 7, Robin de Kruijf 7 en Laura Dijkema 3.

Bijzonderheden: Het was van Nederlandse kant niet zo sprankelend als tegen China en USA, maar dat hoefde ook niet om ruim van Italië te winnen. Nederland had via Buijs en Sloetjes aanvallend een groot overwicht. De winst geeft Oranje rekenkundige zekerheid voor de volgende ronde. Italië kan nog op 6 punten komen, die Nederland nu al heeft, maar hun setgemiddelde kan maximaal 6 / 9 worden terwijl Nederland minimaal op 8/11 zal eindigen, hetgeen net iets beter is.

USA vs Servië kende een 3-1 uitslag

Setstanden: 25-17, 21-25, 25-18 en 25-19. Wedstrijdduur: 1:32 uur. Toeschouwers: 7.134. Aanval 55/51; blok 8/11; serve aces 5/3; scores voor tegenstander 14/28. Topscorers:  Bij USA Rachael Adams met 18 punten. Bij Servië maakten Brankica Mihajlovic en Tijana Boskovic er ook 18.

Bijzonderheden:  Foluke Akinradewo was in de eerste set scorend goed bezig. Onder andere via haar drie blokpunten kwam USA op 25-17 winst. Servië herstelde zich in de tweede set, stond goed te verdedigen en Boskovic en Mihajlovic scoorden de winnende punten. Na 8-8 in de derde set nam USA afstand. Akinradewo nam van de vijf laatste punten naar 25-18 er vier voor haar rekening. Na 16-10 in de vierde set hield USA dit verschil vast tot aan de finish. Zowel USA als Servië zijn door naar de kwartfinales.

Stand na de derde dag in deze poule:

In de stand is dus duidelijk welke teams er door zijn naar de kwartfinale en welke teams na de poule fase naar huis kunnen. USA (3-8), China (2-7), Servië (2-6) en Nederland (2-6) kunnen onderling nog van positie wisselen, maar hebben zekerheid voor de volgende ronde. Italië (0-0) en Puerto Rico (0-0) weten ook waar ze aan toe zijn. Bepalend voor de stand is op de eerste plaats het aantal gewonnen wedstrijden en daarna pas de behaalde punten.

Volgende wedstrijden: China vs Servië, USA vs Italië en Nederland vs Puerto Rico .

gh @ Vizier op Volleybal. Foto FIVB. Veel Koreaanse handen maakten ….