Vizier op volleybal

 

OS Rio: Kwartfinale Oranje, tegen wie?

Robin De Kruijf and Debby Stam-Pilon of the Netherlands

VoV, 12-08-2016. 6:23 uur. Met twee zeges (3-2 vs China en 3-0 vs Italië) is Oranje er na drie wedstrijden al zeker van dat de kwartfinales bij de Olympische spelen gehaald zijn en de doelstelling dus waar is gemaakt. Italië en Puerto Rico kunnen de opgelopen achterstand niet meer goedmaken. Voor Oranje is het nu belangrijk op welke plaats er in de poule wordt afgesloten, dit in verband met de koppeling aan de tegenstander in de volgende ronde. De beste vier van iedere poule worden namelijk kruislings aan elkaar gekoppeld. In poule A zijn dat nu nog Brazilië, Rusland, Korea en Japan. In de kwartfinales speelt A1 vs B4, B1 vs A4 en A2/3 vs B 3/2. Loting bepaalt de tegenstanders van de nummers 2 en 3.  

Het is voor elke ploeg dus erg belangrijk om zo hoog mogelijk te eindigen, waardoor een minder sterke tegenstander uit de andere poule de meeste kansen geeft om deze eerste eliminatieronde te overleven. We kunnen ons voorstellen dat ieder team uit poule B het liefst Brazilië niet wil tegenkomen in de volgende ronde, dus ten koste van alles zal proberen niet vierde te worden.

Voor Oranje is een tweede plek zeker nog mogelijk gezien de nog te spelen wedstrijden China vs Servië en Brazilië vs China. Vereiste om het allemaal in eigen hand te houden is dan wel dat zelf van Puerto Rico en Servië wordt gewonnen, Oranje komt dan op minimaal 4-10. Belangrijk is dan dus wat China doet. Oranje komt vandaag in actie nadat China en Servië tegen elkaar hebben gespeeld. Voor de wedstrijd mag het niet belangrijk zijn, maar het is wel prettig te weten hoe dat is afgelopen, als je zelf nog moet beginnen.

Als eerste tegenstander treft Oranje vandaag Puerto Rico, dat tot nu nog geen setje wist te winnen. Tegen USA, Servië en China werd met 3-0 verloren, Slechts één keer konden ze het spannend maken in de negen gespeelde sets, tegen Servië werd met 29-27 in de eerste set verloren. In de overige acht was het verschil aan de streep steeds ruim. 

Bij Puerto Rico komt het aanvallende gevaar van diagonaal Stephanie Enright, de passer lopers Karina Ocasio en Aurora Cruz, alsmede van midspeelster Lynda Morales. Zij waren in de afgelopen drie wedstrijden het meest succesvol voor wat betreft de gescoorde punten.

In de halve finale van de Final Four in 2014 speelde Oranje voor het laatst tegen Puerto Rico, dachten wij, toen werd er met 3-1 gewonnen. Twee sets had Oranje het moeilijk (22-25 en 31-29) voordat de weerstand gebroken was. In de voorafgaande poulefase van groep 2 in dat WGP jaar verloor Oranje met 3-2 in Doetinchem van Puerto Rico. De Oranje ploeg kwam met 0-2 achter, maakte gelijk maar verloor de tiebreak met 13-15. Maar dat is al weer even geleden en op geen enkele wijze te vergelijken met de prestaties die Oranje nu levert.

Nederland is dus duidelijk favoriet en stilzwijgend wordt er van uitgegaan dat Puerto Rico geen al te groot obstakel voor de ploeg van Giovanni Guidetti zal opleveren.

Het programma voor vandaag en vannacht ziet er als volgt uit:

Poule B:  14:30 uur.  China vs Servië.    Poule A: 16:35 uur. Argentinië vs Kameroen.

Poule B:  20:00 uur. USA vs Italië.        Poule B: 22:05 uur. Nederland vs Puerto Rico.

Poule A:  01:30 uur.  Rusland vs Japan.   Poule A: 03:35 uur Brazilië vs Korea.

De loting van het programma voor de beachduo’s voor vandaag is nog niet bekend.

gh @ Vizier op Volleybal. foto FIVB.