OS Rio: USA klopt gastland Brazilië in A

00LanzaZaytsev

VoV, 12-08-2016. 6:31 uur. In poule A zijn ingedeeld, met tussen haakjes hun ranking op de FIVB wereldranglijst, de landen Brazilië (1), Italië (4), USA (5), Frankrijk (11), Canada (12) en Mexico (26). Brazilië en Italië waren na twee wedstrijddagen nog ongeslagen, Frankrijk en Canada hadden één om één en USA en Mexico verloren twee keer. Voor gisteren stonden Canada vs Frankrijk, Italië vs Mexico en Brazilië vs USA was de kraker van de dag in deze poule. En er was de mogelijkheid voor de eerste teams om een plaatsje in de kwartfinales veilig te stellen.

Canada vs Frankrijk werd 0-3

Setstanden: 19-25, 16-25 en 19-25  Wedstrijdduur: 1:01 uur. Toeschouwers: 6.498. Aanval:36/42 ; blok 3/7; serve aces 0/5;  scores voor tegenstander 21/15. Topscorers: Bij Canada Nicholas Hoag 11 punten, bij Frankrijk Earvin Ngapeth met 21 punten.

Bijzonderheden: Frankrijk was duidelijk de betere ploeg en domineerde op alle scorende onderdelen van het spel. Vanaf de eerste opslag hadden ze het initiatief en gaven dat de hele wedstrijd niet meer af.

Italië vs Mexico werd 3-0

Setstanden:25-17, 25-13 en 25-17.  Wedstrijdduur: 1:00  uur. Toeschouwers:  6.472. Aanval: 40/25; blok 11/3; serve aces  3/1; scores voor tegenstander 18/21. Topscorers: Bij Italië Filippo Lanza met 14 punten. Bij Mexico Nestor Orellana met 7 punten.

Bijzonderheden: Italië had niet al te veel moeite om tegen Mexico ongeslagen te blijven. Eigenlijk was Italië gedurende de hele wedstrijd de bepalende ploeg. Opmerkelijk was dat Nestor Orellna, die slechts iets meer dan één set speelde, de topscorer bij Mexico werd.

Brazilië vs USA werd 1-3

Setstanden: 20-25, 23-25, 25-20 en 20-25.  Wedstrijdduur: 1:54 uur. Toeschouwers: 8.779.  Aanval: 49/55; blok 6/8 ; serve aces 6/9;  scores voor tegenstander 23/27. Topscorers: Bij Brazilië Wallace de Souza met 15 punten. Bij USA Matthew Anderson met 24 punten.

Bijzonderheden: Een forse tegenvaller voor gastland Brazilië. Als ongeslagen koploper verliezen van USA dat nog geen wedstrijd gewonnen had. Brazilië kon zich bij winst naar de volgende ronde slaan, daar stak USA echter een dikke stok voor.

Na de 20-25 in de eerste set was Brazilië op weg om bij 22-20 in de tweede gelijk te maken. Met een serie van vier punten op rij ging USA er voorbij om het op setpoint via een midaanval van Aaron Russell bij 23-24 af te maken. Via winst in de derde set bleef Brazilië in de wedstrijd, maar USA liet zich na een snelle voorsprong in de vierde set niet meer verrassen.

Stand na de derde dag in deze poule:

Italië staat ongeslagen (3-9) aan kop. Frankrijk en Brazilië hebben beide 2-6, maar de Fransen hebben een beter setgemiddelde. Canada en USA staan op 1-3, Canada staat vanwege het betere setgemiddelde op de vierde plek. En Mexico is laatste met 0-0. De stand wordt bepaald door gewonnen wedstrijden en behaalde punten.

Volgende wedstrijden:  USA vs Frankrijk, Canada vs Mexico en Brazilië vs Italië

gh @ Vizier op Volleybal. Foto FIVB. Lanza en Zaytsev van Italië.

Volg Vizier op Volleybal op Facebook ( https://www.facebook.com/gerhard.heerink.1 )  en / of op Twitter  ( @VizierOpVolley )