OS RIO: Domper voor Meppelink-van Iersel

00MarleenMadelein2

VoV, 14-8-2016. 6:29 uur. De uitschakeling van Madelein Meppelink en Marleen van Iersel in de achtste finale van de Olympische Spelen moet gezien hun doelstelling vooraf, ‘een medaille halen’ een grote domper voor het BTN duo zijn. Het Zwitserse team Heidrich – Zumkehr, dat eerder ook al van Sophie van Gestel – Jantine van der Vlist won, was ervoor verantwoordelijk.

Na een geweldige verdedigende actie van Marleen van Iersel nam Oranje in de eerste set een 4-2 voorsprong tegen Zwitserland. Maar Heidrich serveerde vervolgens sterk en de Zwitsers namen het over en kwamen op 9-11. De twee teams lieten zien enorm aan elkaar gewaagd te zijn, er waren veel lange punten en mooie acties te zien.

Na twee blokkeringen van Meppelink en een goede side out kwam Oranje op 16-14. Weer wist Zwitserland een achterstand te herstellen, ze maakten een spectaculaire rally af en daarmee stond het 18-18. Op de ‘big points’ stond Oranje er. Van Iersel sloeg slim via het Zwitserse blok en Meppelink maakte de set af met een tweeslag: 21-19.

In de tweede set begon Zwitserland erg sterk, met een sterk blok van Heidrich werd het 2-6 en nam Oranje een time out. Daarin werd de tactiek even goed besproken en dat hielp. De vrouwen van Beachvolleybal Team Nederland kwamen weer op gelijke hoogte: 8-8. Door twee foutjes van Oranje en een Zwitsers blok gingen de teams de technische time out in op een stand van 9-12.

Nederland kreeg steeds meer moeite met het Zwitserse spel en liep door onnodige aanvalsfouten even achter de feiten aan. Heidrich en Zumkehr liepen uit naar 9-17 en de Oranje dames wisten in de side out kansen niet af te maken. De tweede set ging daardoor met 13-21 naar Zwitserland.

Tot 6-6 ging het gelijk op in de beslissende derde set. Maar daarna slopen de fouten in het Nederlandse spel in kwam Zwitserland juist in een flow. Alles lukte bij de Zwitserse dames en daarmee namen ze een voorsprong van 6-11. Op dat moment nam Oranje een medische time-out en werd Meppelink aan haar knie behandeld. Daarna streden Meppelink en Van Iersel heel hard voor hun laatste kans, maar Zwitserland gaf het niet meer uit handen en won met 10-15.

Meppelink en Van Iersel eindigden door de nederlaag op de negende plek in Rio de Janeiro en na het verlies droop de teleurstelling er vanaf. De Oranje dames gingen voor een medaille in Rio, maar net als in Londen, verloren ze de achtste finale.

Marleen van Iersel: “In de tweede set veranderde het spelbeeld, we konden niet méér scoren en zij serveerden op de side out constant erg sterk. Ook de kansen die we via de rebound in de verdediging kregen wisten we niet te pakken.”

gh @ Vizier op Volleybal. Bron o.a. Nevobo. Foto FIVB.