Vizier op volleybal

 

OS Rio: De ontknoping in poule A (v)

160610Brazil

VoV, 14-08-2016. 6:53 uur.  Alsof het zo moet zijn, alsof het zo is voorbestemd. We bedoelen de programmering van de laatste poulewedstrijden in groep A, de poule van gastland Brazilië. Zelfs het tijdstip van spelen lijkt een gouden greep te zijn. Heel Brazilië zal willen zien hoe de clash tussen hun favorieten en Rusland afloopt.  

De stand voor de vijfde en laatste onderlinge confrontatie geeft nog maar één team de waarschijnlijke zekerheid over de positie waarop het zal eindigen. Dat is Korea, die zullen wel derde worden met nu zes punten uit twee zeges en een setscore van 7/7. Aangenomen mag worden dat Korea minimaal één puntje zal behalen (ze komen dan op 2-7) tegen Kameroen, maar het moet al heel raar lopen als dat er niet drie worden en zij met  3-9 zullen afsluiten. Onbereikbaar voor hun achtervolger en op duidelijke achterstand van positie nummer twee.

De directe achtervolger van Korea is Japan (1-3), dat op haar beurt weer op de hielen wordt gezeten door Argentinië (1-2). En laat die twee teams in de laatste wedstrijd nu tegen elkaar moeten. De winnaar, ongeacht met welke uitslag, kan de vierde positie claimen en daarmee een plek in de kwartfinales. Japan is favoriet, maar wat zegt dat in één alles of niets wedstrijd. De koploper van poule B zal de tegenstander van deze nummer vier worden.

De strijd om de eerste plaats gaat tussen Brazilië en Rusland. Die twee teams staan vannacht om 03:35 uur als laatste pouleduel van de Spelen tegenover elkaar. Rusland verloor in vier wedstrijden één setje, Brazilië geen. Maar dat zal vannacht niet meer, zoals nu, het beslissende verschil in de stand kunnen maken. De winnaar wordt koploper en zal in de kwartfinale tegen de nummer vier uit poule B spelen.

Bij de World Grand Prix Final Six dit jaar speelden Brazilië en Rusland in dezelfde poule. Toen, dat was op 7 juli,  ging de winst met 3-0 naar Brazilië. Met een voor Rusland beschamende 25-10 nederlaag in de tweede set. Echter Kosheleva was er wegens een blessure toen niet bij. En zoals gezegd, het is alweer meer dan een maand geldeden. En het is één alles of niets wedstrijd voor een goede uitgangspositie in de eliminatiefase van het toernooi.

Het programma in poule A:

14-08-2016: 16:35 uur Korea vs Kameroen.

15-08-2016: 01:30 uur Japan vs Argentinië

15-08-2016: 3:35 uur Brazilië vs Rusland 

gh @ Vizier op Volleybal. Foto FIVB. Brazilië.