Vizier op volleybal

 

OS Rio: De ontknoping in poule B (v)

00OranjePR

VoV, 14-08-2016. 7:00 uur.  In de ‘poule des doods’, zoals we de poule waarin Oranje uitkomt ook wel zouden kunnen noemen, is in ieder geval duidelijk dat Italië en Puerto Rico vandaag hun laatste Olympische wedstrijd in Rio spelen. Daarna kunnen ze naar huis.

Beide teams wisten van de afgelopen vier duels er geen te winnen, Italië lukte het om tegen USA een setje te pakken, dat kreeg Puerto Rico nog niet voor elkaar. Zeker is wel dat een van beide teams met één overwinning op zak huiswaarts zal keren, want ze spelen vandaag tegen elkaar. Een slechte hand van plannen bij de samenstelling van het wedstrijdschema kan de FIVB niet verweten worden. Ook gezien de andere wedstrijden in poule B.

Daar is eigenlijk nog van alles mogelijk en kan de huidige stand nog flink door elkaar gehusseld worden. Die stand USA 4-11(sets 12/4) , Servië 3-9 (sets 10/3), Nederland 3-9 (sets 11/5) en China 2-7 (sets 8/6) geeft nog een aantal opties voor de eerste en de laatste plek, die belangrijk zijn voor de koppeling aan de tegenstander in de eliminatiefase van het toernooi.

Zeker is dat China niet meer eerste en niet meer tweede kan worden. Als ze winnen van USA (stel 3-0 of 3-1) komen ze op 3-10. Omdat Servië en Nederland ook tegen elkaar spelen, komt een van beide teams op vier gewonnen wedstrijden, net als USA, dus buiten bereik van China. Wel kan China de verliezer van Servië vs Nederland nog voorbij. Maar dat is van meerdere factoren afhankelijk, waarbij de puntengemiddelden zelfs nog van belang kunnen zijn.

In het meest gunstigste geval wint Oranje zelf met 3-0 van Servië en verliest USA met 3-0 van China. Dan gaat Oranje USA voorbij en sluit als koploper (4-12) van poule A af. In het meest ongunstigste geval verliest Oranje met 3-0 van Servië en wint China met 3-0 van USA. Oranje blijft dan op 9 punten uit 3 wedstrijden staan en China gaat naar 3 gewonnen wedstrijden en 10 punten. Dan is Oranje vierde en speelt tegen de koploper van poule A.

Echter het meest waarschijnlijke is dat USA gezien hun ongeslagen status en de niet optimale prestaties van China tot nu met minimaal 3-2 zal winnen, waardoor ze op 5-12 komen en China met 2-8 afsluit. USA is dan nog steeds koploper en China laatste. Servië en Nederland maken dan onder elkaar uit wie er twee en drie wordt en gaan loten met de nummers twee en drie uit de andere poule voor de volgende tegenstander. Maar van de andere kant, wat is in de sport logisch en waarschijnlijk?

De wedstrijden van vandaag:

14:30 uur Servië vs Nederland.

20:00 uur Italië vs Puerto Rico

22:05 uur USA vs China.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto FIVB.