Vizier op volleybal

 

OS Rio: Oranje wordt tweede in poule B

The Netherlands celebrate

VoV, 15-08-2016. 6:06 uur.  Oranje moest na de zege op Servië in de wachtstand voor wat betreft de definitieve rangschikking in de eindstand. De tweede plek was zeker, een eerste plek behoorde tot de mogelijkheden, als China USA met 3-0 of 3-1 zou weten te verslaan. De laatste wedstrijddag had het wat dat betreft wel in zich.

Servië vs Nederland eindigde zoals gezegd in 2-3. Zie ook ons verslag van gisteren. Judith Pietersen werd bij Oranje de super sub, die in twee invalbeurten en drie basisplaatsen totaal 20 keer scoorde. Lonneke Slöetjes maakte er 18, Celeste Plak en Robin de Kruijf scoorden elk 9 keer, Anne Buijs liet er 8 noteren, Yvon Beliën kwam tot 7 treffers.  Spelverdeelster Laura Dijkema pakte 2 puntjes mee en Femke Stoltenborg kreeg er ook 1 op het scorebord.

Nederland had in totaalscores een 53/55 aanvallend voordeel. Blokkerend werd het 14/14 en wat aces betreft 7/5 voor Servië. De lagere foutenlast (31/26) lag aan Nederlandse kant. Oranje sloot de poule af met 4 zeges ( twee keer 3-0, twee keer 3-2) en één 3-2 nederlaag in de vijf wedstrijden.

Italië en Puerto Rico waren tot aan de laatste speeldag nog puntloos. De onderlinge confrontatie werd door Italië met 3-0 (14, 13, 22) gewonnen, waarmee zij op de vijfde plaats in de poule kwamen en Puerto Rico als laatste afsloot. Paola Egonu werd (weer) topscorer met 17 punten. Bij Puerto Rico kwam geen enkele speelster in de dubbele cijfers, Karina Ocasio bleef er met 9 punten één van verwijderd.  Italië was op alle scorende onderdelen duidelijk de beste.

De voor Oranje belangrijke partij tussen USA en China werd een 3-1 zege voor USA. China kon nog wel de eerste set winnen (22-25), maar kwam in de volgende drie sets niet meer over de twintig punten grens. Die gingen met 25-17, 25-19 en nogmaals 25-19 naar USA, dat dus ongeslagen bleef en alleen tegen Oranje een puntje inleverde. Jordan Larson werd met 18 punten topscorer bij Team USA, Zhu Ting kwam die eer bij China toe met 23 punten. De Amerikaanse ploeg was vooral aanvallend (63/48) veel sterker.

De eindstand in poule B is met achtereenvolgens gewonnen wedstrijden en behaalde punten: USA 5-14, Nederland 4-11, Servië 3-10, China 2-7, Italië 1-3 en Puerto Rico 0-0.

Koploper USA speelt in de kwartfinale tegen Japan, de nummer vier uit poule A. China moet het in de kwartfinale opnemen tegen Brazilië. En verder plaatsten zich Oranje en Servië uit poule B en Rusland en Korea uit poule A voor de kwartfinales.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto FIVB.