Vizier op volleybal

 

OS Rio: Dinsdag D-day bij de dames

The Netherlands celebrate

VoV, 16-08-2016. 6:28 uur.  Vandaag begint de eliminatieronde bij het damestoernooi in Rio. Acht teams hebben de poulefase overleefd, vier ploegen kunnen met de ‘losersvlucht’  huiswaarts, als hun Olympische bond voor hen geen langer verblijf in Rio toestaat. Die vier zijn Argentinië, Kameroen, Italië en Puerto Rico. Eigenlijk verbazen we ons niet over de namen. Het lag wel in de lijn der verwachtingen dat het Olympische toernooi 2016 er  na de poulewedstrijden voor hen op zou zitten.

Voor de overige acht teams begint vandaag de KO fase, in principe hebben deze teams nog niets, zijn alleen maar als overlevenden uit de poule gekomen en gaan nu strijden voor het vervolg. Vandaag winnen betekent door naar de beste vier, met kans op één van de Olympische plakken. Vandaag verliezen is met lege handen blijven en ook huiswaarts gaan.  

Oranje begint de kwartfinaledag om 15:00 uur met hun duel tegen Korea. De tegenstander, die Oranje eigenlijk wel het beste uitkomt, al moeten we de 3-0 nederlaag (27-29, 23-25 en 21-25) bij de OKT in Japan van dit jaar niet vergeten, en ook het verlies bij de eerste uitzwaaiwedstrijd voor het vertrek naar Rio ligt nog vers in het geheugen. Het is dus zeker geen gelopen race, waarin Oranje maar even een plek bij de laatste vier afdwingt. Zeker niet, zelfs niet met Oranje in de vorm waarin het in Rio verkeert.

Korea ’s teamcaptain Yeon Koung Kim, na kwalificatie voor de kwartfinale, maar voor het bekend worden dat ze tegen Nederland moesten spelen: “We zijn naar Rio gekomen om een medaille te halen, en winst in de kwartfinale geeft de mogelijkheid om die target waar te maken. Het is dus uitermate belangrijk om maximaal te presteren, we hebben maar één kans. Als we winnen gaan we door, als we verliezen is de Olympische droom over. We zullen alles in die wedstrijd geven, alles maar dan ook alles!”

Voor een plek in de halve finale zijn Brazilië (vs China) en USA (vs Japan) de torenhoge favorieten. Zowel Brazilië als USA werden ongeslagen eerste in hun poule. Brazilië zelfs zonder ook maar een setje te verliezen. Dat maakt hen tot de favorieten, aan hen is het om die rol waar te maken.

In het World Grand Prix toernooi kwamen deze teams elkaar dit jaar ook al tegen. Toen won China met 0-3 ( 23, 16, 20) van Brazilië, toen was op 19 juni, dus minder dan 2 maanden geleden. Maar sedertdien lijkt er bij China het één en ander in hun nadeel te zijn veranderd. USA versloeg Japan in het WGP toernooi met 3-0, (16-23-21) en een dergelijke uitslag lijkt ook nu tot de mogelijkheden te behoren. Het zou zomaar kunnen dat deze Aziatische vertegenwoordigers niet bij de eerste vier komen, maar genoegen moeten nemen met een gedeelde vijfde plek.

De Europese confrontatie tussen Rusland en Servië lijkt voor wat de uitkomst betreft redelijk onvoorspelbaar. Dat kan echt alle kanten op. Ook Servië en Rusland kwamen elkaar tijdens de WGP tegen. Servië won toen met 3-2 via 15-12 in de tiebreak. 

We gaan ons voorbereiden op een lange volleybal dag, met hopelijk veel positief nieuws voor Oranje fans.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto FIVB.