OS Rio: Servië in Olympische finale

Serbia celebrateSerbia celebrate00Karstalowe

VoV, 18-08-2016, 21:11 uur. De eerste finalist voor de finale bij het damesvolleybal is bekend. Servië versloeg in een zenuwslopend gevecht in de vijfde set USA met 15-13. Daarvoor had het de 2-1 voorsprong in sets niet kunnen verzilveren. Na zes overwinningen betekende dit de eerste nederlaag van Amerika, dat dus nu om het brons moet gaan spelen. Voor Servië betekent deze zege een historisch volleybal moment. Nooit eerder kwam de ploeg zover!

Team USA was in de eerste set de bovenliggende partij. Alleen de foutenlast via foutieve opslagen was in de beginfase erg hoog. Servië kwam tot pakweg een achterstand van 8-11 wel heel makkelijk aan de punten. Met name Kelly Murphy en Foluke Akinradewo waren productief en hielden de USA op voorsprong. Na de 8-11 blokkeerde Milena Rasic en Tijana Boskovic Servië naar 12-12, aanvallende scores maakten er 14-12 van. Servië bleef tot 18-17 voor, een vierpunten en meteen daarna een mini serie van twee punten gaven USA bij 19-23 een riant uitzicht op setwinst. De foutserve van Kimberly Hill stelde de zege nog uit, het blokpunt maakte de 20-25 perfect.

Aan het eind van de eerste set ging Foluke Akinradewo met een enkelblessure naar de kant, ze begon nog wel in de tweede set, maar werd al gauw door Christa Harmotto Dietzen vervangen. En kwam gedurende de wedstrijd ook niet meer  terug. Het leek erop of dit van beslissende invloed was op het spel van team USA. Vanaf de tweede set liep het niet meer, de afstemming in de aanval was ver te zoeken en USA was de kluts behoorlijk kwijt. Daarvan maakten Rasic, Mihajlovic en Boskovic gretig gebruik Ze sloegen Servië naar 8-4 en daarna was Mihajlovic niet af te stoppen. Ze hamerde de ene na de andere bal raak, Servië liep uit naar 15-10 en 17-12. Karsta Lowe kon nog een paar puntjes goed maken maar via 21-14 ging de set met 25-17 naar Servië. USA wankelde onder de Servische druk.

Dat kreeg een vervolg in de derde set. Servië speelde frank en vrij en scoorde aan de lopende band. USA had echt niets in te brengen en leek met zijn allen zoekende. De kluts was zoek en bleef voorlopig zoek. Servië, sloeg en blokkeerde zich naar een 8-1 voorsprong, vanaf dat moment kreeg USA het ritme weer een beetje te pakken en kon langzaam maar zeker puntjes van de achterstand afknabbelen. Daarbij redelijk geholpen door Servische fouten, waarbij foutserves, netfouten, aanvallende fouten en een voetfout te noteren vielen. Bij 16-13 was de USA weer op een overbrugbaar verschil gekomen. Echter herpakte Servië zich op tijd en via scores van Boskovic en een redelijk gul USA bleven ze het verschil vasthouden. Via 18-15 naar 21-18 en 24-21. De foutserve van Dietzen zette Servië op 2-1 in sets.

De omgekeerde wereld in de vierde set. Karch Kiraly liet Hill en Murphy aan de kant en stuurde Lowe en Robinson het veld in. Akinradewo bleef ook aan de kant, Dietzen verving haar. Met deze wissels in het veld was het deze keer USA dat het spelbeeld bepaalde en de druk uitoefende. Lowe was in het begin niet af te stoppen, bij 4-7 en 6-10 haalde Zoran Terzic zijn ploeg naar de kant. Aanvankelijk had het geen succes, maar toen Milena Rasic de vloer een paar keer achter elkaar had gevonden vond Karch Kiraly het noodzakelijk dat zijn team ook aan de zijlijn kwam staan. Het was toen 13-17. USA pakte daarna stevig door en via 14-21 werd het 16-25 en dus 2-2 in sets.

In de tiebreak  ging het via om beurten gescoorde punten gelijk op. USA sloeg het gaatje naar 6-9 en hield het verschil van drie punten vast bij 7-10 en 8-11. Servië knokte zich terug, had geen twee sets gedomineerd om het vervolgens in de beslissende vijfde set makkelijk uit handen te geven. Op 10-11 haalde Kiraly team USA naar de zijlijn. Het werd 10-12, Milena Rasic maakte via een midden aanval de aansluitende 11-12 en vervolgens kwam Servië ernaast en ging erover. Bij 13-12 kwamen ze voor het eerst in deze set aan de leiding. Het werd 13-13. Amerika zette middels een foutserve van Adams Servië op matchpoint bij 14-13. Boskovic lanceerde zich vanaf de drie meterlijn en joeg de bal voor het winnende punt bij USA tegen de vloer.

USA uitgeschakeld, de teleurstelling was torenhoog, het verdriet immens. Servië in de finale. De vreugde was onbeschrijfelijk, de blijfschap onmeetbaar. Werelden van verschil. Nederland en China maken vannacht onder elkaar uit wie van deze twee het tegen Servië gaat opnemen.

In de wedstrijd was er een hoofdrol voor het blok. Van zowel USA als Servië. Totaal werden er het respectabele aantal van 33 (16/17) blokpunten gescoord. Onder andere via Rasic 7, Mihajlovic 5 en Adams, die er 6 maakte. Aanvallend was er licht voordeel voor USA (48/50), serverend maakte Servië de meeste aces (8/2), maar had wel een iets hogere foutenlast. (32/29)  In de totaalscore eindigde het met 101 / 101 gelijk. Brankica Mihajlovic werd met 22 punten topscorer.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto FIVB. Servië viert, Karsta treurt.