Vizier op volleybal

 

OS Rio: Italië finalist na winst op USA

Filippo Lanza of Italy

VoV, 19-08-2016. 20:45 uur. De eerste halve finale bij het mannen toernooi bij de Olympische Spelen ging tussen Italië en de USA. Beide teams waren elkaar ook al in de poule tegengekomen, Italië won toen met 3-0. In de kwartfinale schakelde Italië Iran uit (3-0) en USA stuurde Polen met 3-0 naar huis. Het werd een gevecht van hoog niveau tussen twee geweldige ploegen, waarin ze alles gaven om de finaleplek te bemachtigen. Met dien verstande dat Italië misschien wel wilde, maar in de derde set zwaar door de ondergrens zakte.   

USA had de betere start (2-6, 4-10), en ook na de tweede Italiaanse tactische time out bij 8-14 bleef USA de dominerende ploeg. Dat duurde voort tot 19-23. Met de winst voor het grijpen kwam er zand in de motor bij USA. Lanza en Zaytsev zorgden voor 23-23 en vanaf dat moment ging het gelijk op. Het werd grimmig toen de scheids de 28-29 aan USA gaf. Italië protesteerde heftig voor een touché op een serve, een ace i.p.v. foutserve, fluitconcerten daalden vanaf de tribune neer, de lijnrechter werd erbij gehaald en de stand werd omgedraaid in 29-28. ‘Italia, Italia’ klonk het vanaf de tribunes en het was niet tegen dovemansoren. Met 30-28 ging de eerste set naar Italië.

In de tweede set ging Italië tot aan 21-18 aan de leiding. Toen begon de grote Maxwell Holt blokkeer show.  En tussendoor sloeg hij er ook nog een paar supersnelle midaanvallen in. Bij 21-21 was USA ernaast, time out Italië,  Holt zette USA op 22-23, Juantorena was bij Italië zijn evenknie voor wat betreft het maken van belangrijke punten. Hij scoorde 23-23 en  24-24. David Lee blokkeerde USA naar 25-26, de voetfout maakte er 26-26 van. De foutserve van Birarelli en het ace van Anderson beeindigden de set met 26-28.

Tijdens deze sets liepen de emoties hoog op, zowel John Speraw, coach van USA, als Ivan Zaytsev kregen geel. Zo spannend als het in de eerste twee sets was, zo eentonig was het in de derde. USA snelde met reuzenschreden er vandoor. Italië had de moed al snel opgegeven om het verschil goed te maken. Ze kwamen met 4-16 achter, Italië wisselde zo ongeveer de gehele basis en gaf deze set gewonnen. Een ondankbare taak voor de wissels, die in de rest van de set ook geen potten konden breken. USA maakte gehakt van Italië, het werd 9-25.

Italië moest de vierde set winnen, anders konden ze voor de zoveelste keer de kans op een gouden medaille vergeten. Ze moesten zich terug in de wedstrijd vechten om via de tiebreak een kans te blijven houden. USA nam een 3-5 voorsprong via een ace van Matthew Anderson, bij 9-11 ging Italië de time out in.  USA vierde de punten, Italië moest voelen dat ze minder waren.

Maar Italië vocht voor het waard was, vocht voor zijn kansen en had het publiek achter zich. Vanaf 14-14 ging het gelijk op. Bij 18-20 begon de finale, voor Italië de inhaalrace om de tiebreak af te dwingen. Na de kill – block van Lanza op Matthew Anderson voor 21-22 ging USA de time out in. Zaytsev serveerde een ongelofelijke ace voor 23-22. De foutserve van Zaytsev voor 23-23 werd via de challenge ongedaan gemaakt. Een milimeter bal raakte de lijn, dus 24-22. En met zijn derde ace op rij,  een hattrick aan aces,  maakte Zaytsev de set uit. Verlengen. Tiebreak. Italië had het geflikt!

Er werd in de eerste helft van de tiebreak met de serve veel risico genomen, tot 8-6 voor Italië waren er 5 foutserves en verder leek Zaytsev het buitengewone tot normaal te verheffen. Zo hard sloeg hij de ballen erin. Buti serveerde voor de 9-6 en vanaf dan ging het serverend tot 11-8 weer vaak mis. Het ace van Juantorena was de beloning voor al het genomen risico. Een servepass viel wat later zomaar in voor 13-9, Russell sloeg uit voor 14-9 en Simone Buti blokkeerde vervolgens David Lee af voor 15-9. Onbegrijpelijk na 9-25 in de derde set en 18-20 in de vierde, de vijfde met 15-9 winnen. Italië staat in de finale. USA speelt voor brons.

Zaytsev scoorde 21 keer, Matthew Anderson maakte er vier meer. USA won in totaal score met 105 / 112. Onder andere door een 7 / 16 score via blokpunten. Italië scoorde vijf aces meer en maakte minder fouten, en won één set meer, hetgeen ook niet onbelangrijk was.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto FIVB. Italië wacht op de uitkomst van de challenge.