Vizier op volleybal

 

OS Rio: Om brons en goud bij de dames

Laura Dijkema and Debby Stam-Pilon of the Netherlands

VoV, 20-08-2016. 5:35 uur.  Op 6 augustus werd er voor het eerst opgeslagen en ging het Olympische volleybaltoernooi bij de dames met 12 teams van start. De poulefase leverde de wel verwachte acht overlevenden op, de kwartfinales toonden aan dat de teams uit poule B, de Oranje poule, tijdens deze Spelen te sterk waren voor de teams uit poule A. Brazilië (snik), Rusland, Korea en Japan konden na de kwartfinales naar huis. De teams uit groep B plaatsten zich voor de halve finales.  Als geheugensteuntje, team USA werd eerste in poule B, Nederland tweede, Servië derde en China vierde.

Team USA bleef ongeslagen, Oranje verloor slechts één partij. Juist van USA. Beide teams kwalificeerden zich via winst op Aziatische tegenstanders, Japan en Korea werden naar huis gestuurd, voor de halve finales. In die halve finale stonden er ‘oude bekenden’ aan de andere kant van het net. USA had in de poule van Servië gewonnen en Nederland versloeg China. De tweede confrontatie in Rio liep voor de nummers één en twee in de halve finale echter slecht af. Nu waren de rollen omgedraaid en gingen de eerdere winnaars als verliezers van het veld. Het brons is de inzet van hun onderlinge duel om 18:00 uur vanmiddag.

USA en Nederland speelden al 24 keer tegen elkaar, daarvan won Nederland maar 5 keer. In de World Grand Prix van dit jaar was USA twee keer te sterk, 3-1 in Hong Kong en 3-0 in de Final Six.      

Giovanni Guidetti blikte vooruit na de wedstrijd tegen China: “We gaan proberen tegen USA het brons te pakken. Ik denk dat wij met een beter gevoel de ‘kleine finale’ in zullen gaan omdat USA naar Rio kwam als een van de topfavorieten voor goud en voor ons spelen om brons een beetje het gevoel geeft dat we ‘goud van een andere kleur’ kunnen halen. In ieder geval wordt het weer een geweldige uitdaging om goed te presteren, want USA heeft een heel goed team.”

Karch Kiraly van team USA vond na het verloren duel tegen Servië dat de tegenstander een geweldige wedstrijd had gespeeld. “We konden ons na de 2-1 achterstand nog herpakken en kwamen zelfs nog in de positie om de winst binnen te halen, echter speelde Servië heel erg goed op de beslissende momenten in de tiebreak. Teamcaptain Christa Harmotto – Dietzen vond dat ook, Servië speelde fenomenaal, vooral verdedigend, zei ze. “Nu gaan wij voor het brons!” Daar waren ze het allebei wel over eens.

De finalisten.  

Servië won drie duels (Italië, Puerto Rico, China) en verloor er twee (USA en Nederland) in de poulefase. China won maar twee poule wedstrijden (Italië, Puerto Rico) en verloor van Nederland, USA en Servië. In de halve finale waren deze twee finalisten te sterk voor Brazilië en Rusland. Twee thrillers, die in 3-2 eindigden. Met name de winst van China op Brazilië was een stunt van jewelste. De winst van Servië op USA was historisch, omdat ze daardoor voor het eerst tot de laatste vier van de Olympische Spelen doordrongen.  

Zoran Terzic, de coach van Servië, verwoordde het als volgt: “Ik  kom woorden tekort om te beschrijven wat het halen van de finale voor het Servische volleybal, voor het team, voor mij en voor heel Servië betekent. Het wordt onze eerste Olympische medaille. Fantastisch, met  3-2 van USA winnen, ik ben uitermate tevreden.”

Lang Ping, de coach van China, zei dat haar ploeg zich heel nauwgezet had voorbereid op de wedstrijd tegen Nederland. “We bleven vechten tot we ons doel hadden bereikt, we maakten te veel ‘unforced errors’, maar pakten ook de beslissende punten voor de winst. Cruciaal was ons blok, we konden de grote met veel power spelende Nederlandse ploeg blokkerend goed weerstand bieden. Beide ploegen maakten er een prachtige wedstrijd van. Nederland heeft met dit team een goede toekomst.

We hebben nog geen tijd gehad om ons op Servië voor te bereiden of er over na te denken. Eerst moesten we van Nederland winnen. In de poulefase verloren we met 3-0 van Servië en ze speelden ook erg goed bij de 3-2 winst tegen USA. Ik hoop dat we het beter doen dan in de poulefase.”

De finale staat voor 03:15 uur op 21 augustus gepland.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto FIVB. Laura Dijkema en Debby Pilon – Stam.