Vizier op volleybal

 

Zijn clublijnrechters echt overbodig?

touche

VoV, 01-09-2016. 6:30 uur.  Al eerder besteden we op VoV aandacht aan de wijzigingen welke door de Nevobo zijn doorgevoerd voor het nieuwe seizoen. Zie daarvoor bijvoorbeeld ook  http://www.vizieropvolleybal.nl/archieven/40600  

Nu het nieuwe seizoen voor de deur staat wordt e.e.a. blijkbaar toch weer actueel en gaat men beseffen welke mogelijke impact de nieuwe regels kunnen hebben. Een van onze lezers, een N3 scheidsrechter, wil middels zijn ingezonden brief zijn mening over het afschaffen van de lijnrechters in de divisies onder de Topdivisie kwijt. Die mogelijkheid bieden we bij VoV, zijn mening willen we daarom met u delen.

“Bij bijna alle bal gerelateerde (team)sporten wordt tegenwoordig de hulp ingeroepen van extra (technische) hulpmiddelen of worden extra scheidsrechters (voetbal) ingezet voor extra ondersteuning. Op technisch gebied zijn we inmiddels wel bekend met de video – challenge. Allemaal zaken / ontwikkelingen die, vanwege de ontwikkelingen in de betreffende sport, moeten bijdragen aan een zo objectief mogelijke beslissing van de eindverantwoordelijke: van de scheidsrechter.

Het schetst dan ook mijn verbazing dat het bestuur van de Nevobo de Bondsraad heeft geadviseerd om in de 1e, 2e en 3e divisie de lijnrechters achterwege te laten. Of, zo u wilt, de extra paar ogen voor de scheidsrechter als geen meerwaarde te betitelen. De, inmiddels voormalige, voorzitster Joëlle Staps verwoordde het als volgt in een brief:

***In dit geval komt het voorstel onder andere voort uit het ontbreken van voldoende meerwaarde. Dit komt omdat de lijnrechters (…), leden van de thuisspelende vereniging zijn, die soms (te) weinig ervaring als lijnrechter hebben. Officials geven aan daardoor regelmatig niet op het oordeel van de lijnrechter te kunnen vertrouwen. Als we dan ook weten dat verenigingen moeite hebben om leden te vinden die willen vlaggen, dan is het afschaffen van lijnrechters in de eerste en tweede divisie een logisch voorstel. Want waarom verenigingen en leden lastig vallen met een taak die niet altijd de beoogde meerwaarde oplevert?***

Waar baseerde zij dit op? Hoeveel en welke officials? Wat voor waarde had dan het onderzoek in 2013 / 2014 waarin meer dan 80% van alle geënquêteerde scheidsrechters aangaven niet af te willen van de lijnrechters. Was ze hier überhaupt wel van op de hoogte? Inderdaad zijn er (gelukkig) nog beginnende lijnrechters die soms een steekje laten vallen. Met opzet? Bewust? Hoe vaak? Welke stand? Waar?

Met betrekking tot de inzetbaarheid: Verenigingen hebben niet alleen moeite met het vinden van lijnrechters maar ook met het vinden van “gewone” scheidsrechters, (de Nevobo zelf startte een actie om meer leden te charmeren voor het fluiten.) of gaan we ze binnenkort allemaal afschaffen omdat we ze niet kunnen vinden?

Wanneer je promoveert naar een hoger niveau brengt dat niet alleen consequenties mee voor de spelers maar ook voor de organisatie. Daar dien je aan te voldoen of je doet niet mee, ‘simpel as that!’  Iedere goed functionerende vereniging weet dat en draagt hier zorg voor en dat is altijd nog gelukt.

Snelheid en kracht:  We hebben tijdens de laatste Spelen kunnen zien dat het spel volleybal veel sneller en krachtiger is geworden. Het damesteam en een doorgewinterde coach begrijpen dat. (Nu de heren nog…) We zien dan ook dat steeds meer teams naast hun reguliere trainingen extra krachttraining inzetten. Dit vertaald zich onmiskenbaar in het spel. Scheidsrechters dienen steeds alerter te zijn om ballen die met meer dan 100 km/u worden ingeslagen te beoordelen. Dan is elk paar ogen van cruciaal belang. Eén foute beslissing en de hel breekt los en is het spelplezier ver te zoeken. We kunnen strooien met kaarten en het vuur daarmee aanwakkeren of we kunnen ons bezinnen en aan de 1e 2e en 3e divisionisten laten zien dat hun spel serieus genomen wordt en hun spelplezier gewaarborgd is.

Als laatste; ik fluit inmiddels zo’n 10 jaar divisie en ben in die tijd weinig of geen lijnrechters tegengekomen die bewust een wedstrijd proberen te beïnvloeden. Ik kom daarentegen redelijk wat oudgedienden tegen die al jaren voor ” hun ” vereniging vlaggen en jonge, beginnende vlaggers die hun stinkende best doen en “het best wel eng vinden” maar die geen enkele zweem van partijdigheid over zich hebben. Deze ondersteun ik en help hen waar ik kan. Ze maken fouten, ongetwijfeld, maar noem mij de eerste (top)scheidsrechter, die dat niet doet.”

U kunt reageren naar g.heerink@arghent.nl

gh @ Vizier op Volleybal.