Vizier op volleybal

 

De VoV weekend top 10 (en meer)

Top10logoRSZ

VoV, 01-10-2016. 5:51 uur.  Meteen maar met de deur in huis vallen! Het is de week van de scheidsrechter, dus lijkt het ons wel verstandig dat u de spelregelwijzigingen nog even goed naleest, voordat u in zijn week dingen tegen de scheids roept, die kant nog wal raken. En bedenk wel dat hij / zij slechts de uitvoerder van de (gewijzigde) spelregels is, hij / zij heeft ze niet bedacht. ‘Don ‘t shoot the messenger.’ Als geheugensteuntje bij de drie belangrijkste wijzigingen een extra uitleg aan de hand van vaak voorkomende situaties: Wat is goed, wat is fout?

*Schermen, zie https://www.nevobo.nl/cms/download/1065/uitleg%20schermen%20-%202016-09-30.pdf

*Voetfouten, zie https://www.nevobo.nl/cms/download/1066/uitleg%20voetfout%20-%202016-09-30.pdf

*Wisselen, zie https://www.nevobo.nl/cms/download/1067/uitleg%20spelerswissel%20-%202016-09-30.pdf

Zo daar kan dus geen misverstand meer over bestaan en de gedachte dat de scheids zijn presentje maar weer moet inleveren omdat hij ‘er niks vanaf weet’ kan ook overboord.

Nationale en internationale verschillen!

Na het eind van het internationale seizoen, met de opstart van het nationale seizoen via de bekerwedstrijden en de competitie in Topdivisie en de divisies daaronder, was het toch wel even weer wennen aan de puntentelling en de standen. Ten eerste omdat de FIVB / CEV regels voor de ranglijst bepaling behoorlijk verschillen van de Nevobo regels en dan vervolgens de punten in beker en competities bij Topdivisie en de divisies daaronder ook nog eens van elkaar afwijken.

Bij FIVB / CEV duels, zoals bij de World Grand Prix, World League, OS, EKK is steeds ‘winnen’ het eerste criterium voor bepaling van de ranglijststand, en dan pas de behaalde punten. Een team dat zes keer met 3-2 wint ( b.v. in een EKK poule) en dus op 12 punten komt, staat  hoger dan een team met vijf 3-0 of 3-1 zeges en één 3-2 nederlaag (totaal 16 punten). Nu de punten bij winst / verlies in de bekercompetitie, de Topdivisie en de divisies daaronder in de eerste ronden ook weer voorbij kwamen  was het twee keer kijken en schakelen. Gek eigenlijk dat al die verschillen er zijn maar we ook bijvoorbeeld niet gewoon een duel met 2-2 kunnen beëindigen! Waarom moet er een team winnen of verliezen als je evengoed bent? De gescoorde setpunten bepalen toch al het verschil in de stand.

Zomerseizoen Oranje mannen ten einde.

De Oranje mannen hebben vorige week hun internationale seizoen met plaatsing voor het EK 2017 afgesloten. Na de derde plek in groep twee van de World League was dat hun tweede succes van deze zomer. Overigens, hadden we niet anders verwacht, want Turkije bleek eerder al niet tegen Oranje opgewassen en Oostenrijk en Wit – Rusland moet nog heel veel oefenen voordat ze het Oranje niveau gaan halen.

We gaan nog niet meteen juichend rondjes om het veld lopen nu de plaatsing een feit is, want laten we eerlijk zijn in en tegen Turkije was het kantje boord (2-3 winst) en in Nederland tegen Wit Rusland scheelde het ook niet veel (3-2 na 0-2 achter) of het was verkeerd afgelopen. De spelers kunnen terug naar hun (buitenlandse) clubs, een enkele uitzondering daargelaten.

De Top 10 dan maar.

Een logische keuze, leg tien ingewijden onze keus voor de nummer één voor en allemaal zullen ze het er mee eens zijn, tenzij er een Lycurgus of Zwolle fan tussen zit. En wat de andere plekken betreft hebben we ons door de nationale competities heen geworsteld. Al met al staan er weer meer dan genoeg wedstrijden gepland die het verdienen gezien te worden. Een dwarsdoorsnede van het aanbod hebben we geselecteerd voor de Top 10. 

1>VC Sneek vs Eurosped.  Supercup dames. Zondagmiddag om 13:00 uur in de SaZa Sporthal in Doetinchem. De eerste te behalen prijs van het seizoen. Op één omdat bij de dames meer spanning wordt verwacht dan bij de mannen. Twee sterk gewijzigde teams met vele nieuwe gezichten gaan ervoor.

Op de vraag hoe trainster coach Petra Groenland de kansen voor VC Sneek in de Supercup inschat antwoordde ze: “Net als ons team is ook het team van Eurosped vrij nieuw. Voor beide ploegen zal het een verrassing zijn wie er uiteindelijk met de Supercup vandoor gaat. In het seizoen gaan we in ieder geval voor de kampioenspoule.’’

Eurosped libero Kim de Wild: “Ik heb enorm veel zin in het nieuwe seizoen en dat begint voor ons met het duel om de Supercup. Een mooi moment om te kijken waar we staan. We zijn een nieuw team, we zijn aan het bouwen en je ziet elke week progressie. Dit geldt natuurlijk ook voor Sneek, dus de wedstrijd om de Supercup zal spannend worden. Wij gaan er in ieder geval volle bak voor en wellicht kunnen we onszelf belonen met een prijs, dat zou fantastisch zijn!”

2>Abiant Lycurgus vs Coniche Topvolley Zwolle. Supercup heren. Zondagmiddag 15:30 uur uiteraard ook in de SaZa Sporthal in Doetinchem. David tegen Goliath, waarbij het sterke vermoeden bestaat dat deze Goliath niet door een steentje omver te krijgen is. Wordt het de vierde prijs van Lycurgus op rij, of kan Zwolle dat voorkomen? 

“Ook dit jaar willen wij weer voor de prijzen gaan”, vertelt coach Arjan Taaij resoluut. “We zijn momenteel nog niet waar we willen zijn, maar we hebben een team met een hoop potentie. Onze groep is jonger dan vorig jaar maar op de piekmomenten halen we een hoger niveau. Het gemiddelde niveau mag nog hoger, maar we zijn aan het bouwen als team en we maken stappen. Dit jaar zal het Europees volleybal (Abiant Lycurgus neemt deel aan de voorronde van de Champions League) voor ons meer prioriteit hebben dan andere jaren. De Nederlandse competitie blijft belangrijk, maar we willen ons ook sterk gaan richten op de Europacup.”

Zijn collega Thijs van Noorden, trainer coach van Coniche Topvolley Zwolle: “Onze voorbereiding ging met vallen en opstaan. We zijn gestart met zes eigen spelers, deze worden aangevuld met vier spelers uit het tweede team. Voor zover je dat zo kan noemen zijn we nu lekker bezig, maar er moeten nog wel een paar spelers bij, hetgeen deze week is gebeurd via de toevoeging van de Australiër Fraser Smith aan de selectie.” Van Noorden verder: “Wat de Supercup betreft, we hebben niet de illusie dat we die gaan winnen, maar we willen dit duel vooral gebruiken als podium om te laten zien dat we er weer staan. We gaan er in ieder geval vol voor! In het seizoen komt het erop aan om te overleven. Op lange termijn willen we weer mooie dingen gaan doen, daarom is het nu van belang dat we erin blijven.”

3>DIO / Bedum vs HLJ van Daal / DS.  Topdivisie Heren: De koploper gaat op bezoek bij de nummer drie. Zelfde aantal punten! Wie blijft er ongeslagen, wie moet na zaterdag in de achtervolging? Hoe zwaar weegt het thuisvoordeel?  

4>Stg. Topvolleybal Donitas vs Prisma Worx VC Weert. Topdivisie dames. Vierde team uit het noorden dat in de top vier staat. Thuisduel voor de Groningers, die qua naam hun tegenstanders nog wel kennen uit de Eredivisiejaren. Nu is alles anders, nu komen ze (weer) kijken in de Topdivisie. Het geel – blauw zal de boventoon voeren, in ieder geval op de tribune, hoe het binnen de lijnen zal zijn?  Weert oefende donderdag nog tegen Peelpush, ze verloren met 3-1 en wonnen daarna de spek en bonen set. Nu maar afwachten wat het in Groningen wordt. Daar worden, zeker weten, geen spek en bonen sets gespeeld.  

5>Volley Tilburg vs Webton Hengelo. Topdivisie heren.  De ploeg uit Hengelo heeft niets meer te verliezen, na de 0-3 van vorige week tegen DIO moesten er deze week ook nog eens twee spelers wegens ziekte en een blessure afhaken. En dan blijft er niet veel over. Iets dat ze bij Volley Tilburg niet zo interessant zullen vinden. Op een sterk debuut vorige week zullen ze een tweede sterke optreden willen laten volgen. En wie kan hen dat kwalijk nemen.

6>Krekkers vs Rivo Rijssen. Eerste divisie A dames. Noem het geen echte derby, want daarvoor liggen de plaatsen een beetje te ver uit elkaar, maar er is wellicht toch wel een reden waarom de teams een stapje extra willen zetten. Voor de trainers coaches misschien?

Marcel Veneklaas (Krekkers) komt uit Rijssen en heeft in een ver verleden Rivo dames 1 ook al getraind, Jeffrey Scharbaai heeft gedurende een lange periode de selectie van Krekkers van oefenstof voorzien. Krekkers zal de bekernederlaag uit willen wissen (2-1 verlies) en Rivo op de ranglijst achter zich willen houden. Genoeg ingrediënten voor een mooie pot volleybal, die we zo op de VoV agenda zouden kunnen zetten. Ze beginnen om 17:00 uur.   

7>Ecare Apollo 8 vs PDK Huizen. Topdivisie dames. Eindelijk begint het ook voor de ploeg uit Borne. Trappelend van ongeduld hebben ze ernaar uitgezien. En dan meteen tegen de prille koploper, is er een mooier affiche mogelijk. We zijn benieuwd of alle oefenwedstrijden en toernooien voor een knallend begin bij Apollo zullen zorgen of dat de meiden uit Huizen in hun tweede uitwedstrijd van het seizoen ook als winnaar van het veld zullen stappen. Wordt de Veste een onneembare vesting? Zal het beleg tot een zege leiden?   

8>VoCASA vs Sliedrecht Sport. Topdivisie heren. Mag niet ontbreken in de Top 10. Al was het alleen al omdat de teams een lange onderlinge historie met vele prachtige duels kennen. Beide teams wonnen vorige week, nu zal er één moeten verliezen. Het is niet anders. Marnix Elbers van Sliedrecht kent de hal en de club van VoCASA, of dat gezien de vele wijzigen voordeel oplevert? Gaat VoCASA thuis het spel maken?     

9>Volley Tilburg vs VC Velden. Eerste Divisie B dames.  In dit Brabant vs Limburg duel ontvangt de koploper de debutant, die vorige week bij de nummer twee van vorig seizoen een puntje wegkaapte. Dat je als debuterend team de fans in het begin van het seizoen zo lang op een thuiswedstrijd moet laten wachten voelt een beetje onterecht aan, maar wellicht is er dan ook des te meer recht te zetten.      

10a>US2 vs Tornado Geesteren.  Tweede Divisie B dames. Okay dan speel je landelijk 2de Divisie, met ik weet niet hoeveel teams in het Oosten en Noorden van Nederland op dat niveau en dan stuurt de Nevobo je dwars  door Nederland naar Amsterdam voor de wedstrijd tegen US2. Alsof het Topdivisie is. Nou ja, misschien geeft het zo wel een beetje het gevoel dat je eigenlijk hoger speelt dan het in werkelijkheid is. En US3 zat ook al in 2C, daarom was er voor US2 misschien geen plaats. Maar Forza Hoogland dan? Was dat geen optie geweest? Het is een mooi uitstapje naar de hoofdstad voor Tornado, maar let wel, parkeren bij de Amstelcampus is duur.    

10b>’t Gat van Groningen Donitas II vs Lycurgus H3. Tweede Divisie A heren. Groningse derby. Gewoon omdat het een derby is en omdat Lycurgus H2 wel in dezelfde divisie is ingedeeld.

10c>Springendal Set-Up ’65 vs Harambee. Tweede Divisie B heren. Ten eerste omdat dit een Twentse derby is, die voor enkele weken geleden ook al op de agenda stond bij de bekerwedstrijden (winst Set-Up) en ten tweede omdat de studentenploeg uit Enschede met Cees Jansen misschien wel de oudste trainer coach van heel Nederland heeft. Hij zit al zo’n kleine 60 jaar in het vak, dat kan ook, want hij is om en nabij de 80. Misschien al wel geweest.            

Hier laten we het bij, dat is mooi voor deze editie. Maak er een mooi volleybal weekend van en zorg ervoor dat u ongeschonden uit de strijd komt.  We gaan u zondag informeren over de afloop. Hopelijk weten we dan wat er is uitgekomen van alle verwachtingen. Uiteraard zijn uw wedstrijdverslagen dan ook weer hartstikke welkom.

gh @ Vizier op Volleybal. Bron o.a. Nevobo v.w.b. de opmerkingen bij de Supercup duels.