Vizier op volleybal

 

Supercup voor oppermachtig Eurosped

Team + staf

VoV, 2-10-2016. 16:30 uur. Eurosped heeft vanmiddag in Doetinchem beslag gelegd op de Supercup door VC Sneek met 3-0 te verslaan. De bekerhouder uit Almelo was veel te sterk voor de Friese landskampioen. Het is de tweede prijs voor Eurosped in de club historie, na de beker vorig seizoen, nu dus de Supercup.

Coach Petra Groenland van VC Sneek begon in de eerste officiële wedstrijd van het nieuwe seizoen met: Nienke Tromp (spelverdeelster), Hester Jasper (diagonaal), Roos van Wijnen en Anniek Siebring (passer lopers), Klaske Sikkes en Monique Volkers (middens) en Janieke Popma (libero).  Jan Berendsen van Eurosped schonk zijn vertrouwen aan het volgende zevental: Charlotte Haar (spelverdeelster), Daphne Knijff (diagonaal), Judith Kamphuis en Rinske Hofste (passer  lopers), Carlijn Koebrugge en Eline Gommans (middens) en Kim de Wild (libero).

Eurosped kwam in de eerste set sterk terug nadat VC Sneek een kleine voorsprong (4-2) had genomen. De serveserie van Charlotte Haar, waarin enkele scores van Daphne Knijff, bracht Eurosped voorbij Sneek,  (4-6) waarna het initiatief  (voorlopig) bij de ploeg uit Almelo bleef. De Almeloërs brachten het verschil via scores van Eline Gommans en Daphne Knijff naar vijf punten bij 8-13, vervolgens kwam Sneek beter in de wedstrijd en via Roos van Wijnen en Hester Jasper  konden ze bij 13-14 de aansluitende treffer maken. Jan Berendsen ging de time out in, zijn ploeg scoorde twee keer, waarop Petra Groenland aan de noodrem trok.

Klaske Sikkes maakte 14-16, Judith Kamphuis, die erg goed op dreef was, haalde de serve terug bij 14-17 en ging zelf serveren. Ze maakte de kloof een stukje breder, Eurosped liep uit naar 14-20 en even later naar 15-22.  Twee uitgeslagen aanvallen van Eurosped en een ace van Paula Boonstra brachten een opleving bij Sneek, bij 18-24 stond Eurosped echter op setpoint, Kim de Wild stond een aantal keren op de juiste plek en hield Sneek van scoren af, ze kon de 20-24 door Hester Jasper echter niet voorkomen.  Na een foutservice van Sneek ging de eerste set met 20-25 naar de ploeg uit Almelo.

In de tweede set kon Eurosped na aanvankelijk een gelijkopgaand begin (tot 4-4) opnieuw het initiatief  naar zich toe halen. Bij Sneek nam Dorien den Otter de spelverdeling over van Nienke Tromp (bij 6-8), maar Dorien kon het verschil ook niet maken. Eurosped ging steeds meer de wedstrijd controleren en nam via een aantal goede scores van onder andere Eline Gommans en Judith Kamphuis de regie langzaam maar zeker over. Bij 7-11 haalde Petra de ploeg naar de kant, ze wilde meer felheid bij haar ploeg zien.     

Op 7-14 stonden de dames van Sneek er alweer en daarna nam een soepel draaiend Eurosped stukje bij beetje steeds meer afstand (10-19). Eurosped bleef de bepalende ploeg binnen de lijnen en op de side out liep de stand naar 14-23. Roos van Wijnen maakte nog 15-23, waarop een lobje van Kamphuis de bekerwinnaar op setpoint zette.  Sneek maakte het laatste puntje voor Eurosped en verloor zodoende met 15-25, waarmee de stand op 0-2 in sets kwam.

In de derde set kon Eurosped zich de eerste prijs van het nieuwe seizoen eigen maken. En ze lieten er ook geen moment enige twijfel over bestaan dat dit ook zou gaan gebeuren. Al vlot stonden ze op 4-7 en toen de snelle omloopcombinaties van Charlotte Haar en Eline Gommans vervolgens een drietal punten achter elkaar opleverden, was het verschil naar 8-13 opgelopen.  Sneek nam de eerste time out.  Na de 9-13 volgde een driepunter van Eurosped (9-16) en ging Sneek opnieuw de time out in. Het had even effect (12-16) waarop Jan Berendsen geen enkel risico nam en zijn team naar de zijlijn haalde.

Judith Kamphuis scoorde, Sneek deed wat terug (14-17), maar moest op de drukvolle serves van Daphne Knijff het antwoord schuldig blijven. Met onder andere twee aces zette zij de stand op 15-22, waarna Eurosped de winst eigenlijk niet meer kon ontgaan. Met drie scores op rij, met een kanjer van een dankjewel punt als laatste door Judith Kamphuis, ging de set met 16-25 naar Eurosped.     

Uitblinkster Judith Kamphuis vertelde na afloop: “Dit was de eerste echte test voor ons nieuwe team, ik denk dat we zijn geslaagd. We hebben een hoog niveau gehaald, dit heb ik op trainingen nog niet gezien. In de voorbereiding hebben we veel geïnvesteerd in kracht- en conditietraining, en dat maakte dat we vandaag zeer fit aan de wedstrijd begonnen.”

gh @ Vizier op Volleybal. Bron o.a. persbericht Nevobo. Foto Nevobo.