Vizier op volleybal

 

Ook in de Eredivisie (v) beginnen we!

1stedivisielogoRvRrvs

VoV, 05-10-2016. 6:20 uur. Nadat de eerste prijzen van het seizoen naar hun rechtmatige eigenaren zijn gegaan, gezien de uitslagen en setstanden van de Supercup duels van afgelopen zondag kun je weinig anders concluderen, hadden alle teams in de Eredivisie nog één week om zich voor te bereiden op de strijd om de punten.

Bij de dames wordt in achttien wedstrijden bepaald, wie zich voor de top zes gaan plaatsen en wie er in de bottom drie om degradatie gaan spelen. Net als voorgaande jaren neemt TTP na de reguliere competitie afscheid,  bij hen gaat de focus dan naar het EK U18 dat in Nederland wordt gehouden.

Het wordt een seizoen waarin VC Sneek de titel en Eurosped de bekerwinst verdedigt. Waarin Flynth Flamingo’s Activa debuteert en we afscheid hebben genomen van UEF Donitas Groningen. En waarin bijna alle teams te maken kregen met veel vertrekkers en dus ook veel nieuwkomers. Er kan weer gebouwd worden, de volleybaleconomie moet weer in de lift zien te komen. De Nevobo heeft de eerste steen gelegd met het plan Eredivisie 2016+.

Vele speelsters hebben hun heil na afgelopen seizoen in het buitenland gezocht om daar beter te worden of om er gewoon een boterham te gaan verdienen. Om van volleybal hun beroep te maken. We noemen er een aantal, die het Nederlandse niveau ‘ontvlucht’ zijn. Zoals bijvoorbeeld van Sliedrecht Sport Celia Diemkoudre (naar Paris St. Cloud), Marlies Wagendorp (Rote Raben) en Tessa Polder (Ladies in Black, Aachen). En van VC Sneek Nynke Oud (Terville Florange, Frankrijk) en Marrit Jasper (VFB 91 Suhl). Eurosped zag er vier naar het buitenland vertrekken te weten Daniëlle Nouwen (Oostende, België), Nicole Oude Luttikhuis (Ladies in Black, Aachen), Janine Stoeten (Ladies in Black, Aachen) en Fabienne Coenders (Leverkusen). Bij Peelpush koos Anette ter Hedde voor een avontuur bij Datovoc in België net als Daisy Xhofleer die van Sliedrecht Sport naar Jaraco As ging.          

Nieuwe smaakmakers zullen moeten opstaan en ervoor moeten zorgen dat het publiek naar de sporthallen blijft komen. Naast de vertrekkers waren er de dames die gewoon afscheid namen van de Eredivisie, waardoor er logischerwijs ook een brede instroom is. Veelal vanuit de Topdivisie, maar ook de 1ste en zelfs 2de divisie leverde speelsters af, die het op het hoogste niveau gaan proberen. Als volwaardig teamlid bij hun club of als Eredivisie stagiaire, als opstapje naar …..

Vraag het zo links en rechts in de zalen aan de kenners wie er ‘op papier, voordat er één bal is geslagen’ de beste papieren heeft om de titel van Sneek over te nemen, steevast krijg je als antwoord “Sliedrecht Sport”, terwijl menigeen ook denkt dat de ploeg van Matt van Wezel gewoon de dubbel zal pakken. Er vertrokken daar een aantal dragende krachten, maar Sliedrecht heeft met Inge Molendijk, Lea van Rooijen, Esther Hullegie en Carlijn Ghijssen – Jans ook best weer veel kwaliteit ‘ingekocht’. Sliedrecht is voor velen de topfavoriet. Aan hen de uitdaging om dat waar te maken.

Springendal Set-Up ’65 heeft uitgesproken dit jaar ook voor de titel te gaan, hetgeen een logische stap is op het pad dat een aantal jaren geleden is ingeslagen. Van overleven in de degradatiepoule naar vice Meister vorig seizoen. In Ootmarsum ging het steeds beter. Nu geloven ze erin en gaan ze ervoor. Coolen Alterno is eigenlijk aan hun stand verplicht om ook elk jaar om de prijzen mee te doen, maar zal door diverse blessures een tijdje nodig hebben alvorens ze op oorlogssterkte zijn en zich met de concurrentie kunnen meten. We beluisteren verder dat ‘de kenners’ verwachten dat de strijd om in de kampioenspoule te komen spannender zal worden dan de uiteindelijke vraag wie die poule zal gaan winnen.             

Vooreerst is het dus zaak om bij de eerste zes te eindigen. De aanloop die alle teams krijgen om zich voor de strijd om de titel te plaatsen duurt 18 wedstrijden. En die aanloop begint aanstaande zaterdag in Ootmarsum als Koos Nederhoed, afgelopen zondag tot Eredivisie scheidsrechter van het jaar uitgeroepen, om 18:00 uur het eerste fluitsignaal voor het Eredivisieseizoen 2016 – 21017 geeft en eindigt op zondag 12 februari 2017,  als er in Meijel wordt aangefloten voor Peelpush vs TTP. Vier maanden krijgen alle teams om te bewijzen dat ze in de kampioenspoule thuishoren.

Voor dit weekend staan de volgende wedstrijden gepland:  Springendal Set-Up ’65 vs Regio Zwolle Volleybal. VC Sneek vs Oskam Taurus. Sliedrecht Sport vs Coolen Alterno. TTP vs Peelpush. Eurosped vs Flynth Flamingo’s Activia. Zoek een mooi duel uit, keuze genoeg!

gh @ Vizier op Volleybal. Foto Rudy van ’t Rood.