Vizier op volleybal

 

De VoV weekend top 10 (en meer)

Top10logoRSZ

VoV, 08-10-2016. 4:50 uur.  Buiten een interview in Sportknowhowxl.nl met Guido Davio, de nieuwe algemene directeur van de Nevobo, is er weinig ruchtbaarheid gegeven aan de wisseling van de wacht in de directiekamer bij de Nederlandse Volleybalbond. Joëlle Staps, die haar vertrek al eind 2015 bekend maakte, is per 1 oktober jongstleden uitgezwaaid en Guido Davio, die competitiemanager was bij de Koninklijke Nederlandse Hockeybond, is als nieuwe baas verwelkomd.

Qua huis – werk kilometers verandert er voor de heer Davio niet veel, want zowel de Koninklijke Nederlandse Hockey Bond als de Nevobo houden beide kantoor in het Huis van de Sport aan de Wattbaan 31-49 in Nieuwegein. Waarschijnlijk zit hij nu aan de andere kant van de gang en is er koffie uit een andere automaat. Nadat Peter Sprenger eind vorig jaar de voorzittershamer van de afscheid nemende Nieukerke overnam is dit dus de tweede grote belangrijke wijziging op bestuurlijk niveau binnen de Nevobo in redelijk korte tijd.

Bij de FIVB doen ze dat anders, daar is Dr. Ary S. Graça F° voor een tweede periode als voorzitter benoemd. Na de periode 2012 – 2016 volgt nu 2016 – 2024. Totaal 226 afgevaardigden, die 201 bonden vertegenwoordigden, stemden voor een  nieuwe termijn van de zittende FIVB president. Wij vonden dit niet zo interessant, in ieder geval minder interessant dan de bestuurswisselingen bij de Nevobo.

We willen u nog attenderen op nog een belangrijke wijziging per 1 oktober, die vooral belangrijk is voor alle chauffeurs die elke zaterdag weer met hun volleybalteams op pad gaan. Pas op, het papieren rijbewijs is niet meer geldig in het verkeer en als identiteitsbewijs. Wordt door u met alleen dit rijbewijs in bezit een voertuig bestuurd, dan riskeert u een boete. Zo dat mag ook wel gezegd worden.

Supercup duels.  Het is ons allemaal behoorlijk tegenvallen, het geheel. Het Nevobo feestje, dat de seizoensopening in de eredivisie moest inluiden. Qua publieke belangstelling (al die lege vakken met Nevobo vlaggen / posters),  qua niveau, qua wedstrijden. Dat had nou niet echt de uitstraling van een overweldigend begin van het nieuwe seizoen. Als dit een indicatie is voor wat ons nog te wachten staat! Van teams die nog volop aan het bouwen zijn kun je ook niet alles verwachten.

Maar misschien is het u ontgaan, door alle info over vertrokken speelsters en spelers en het hameren op nieuw te bouwen teams, bij landskampioen Sneek stonden er wel vijf speelsters in de basisopstelling, die vorig jaar kampioen werden. Aangevuld met de nieuwelingen Nienke Tromp en Hester Jasper. Zo nieuw was het dus allemaal niet.   

Oranje doet kleine stapjes omhoog.  De Oranje teams doen kleine stapjes op de CEV ranking ladder. De heren staan nu tiende, één plek hoger dan voorheen,  en de dames zijn naar de vijfde plek, ook één plek hoger dan voorheen, opgeklommen. Frankrijk maakte bij de mannen de grootste sprong voorwaarts, van zes naar één. De verschillen zijn klein, tussen de Fransen en de op de vijfde plek staande Polen zitten maar 16 rankingpunten. De Oranje vrouwen vinden we terug op een met Turkije gedeelde vijfde plek. Rusland blijft aan kop met 296 punten, dan volgen Servië (282),  Duitsland en Italië, met beide 272 punten. Nederland staat daar slechts vier rankingpunten achter.

Aftrap Eredivisie: En dan is het eindelijk zover, zo ongeveer als eerste in Europa beginnen we in Nederland met de Eredivisiecompetitie. Duitsland  (22-10 v + m), Italië (16-10 v), Frankrijk (20-10 m, 21-10 v ) en België (15-10 m, 22/10 v) wachten nog even voordat er om punten gespeeld wordt. Maar daar moet dan straks ook een inhaalslag gemaakt worden. Alleen de mannen in Italië zijn al op 2-10 van start gegaan, daar verloor Maarten van Garderen met Bunge Ravenna de eerste wedstrijd met 3-0 van  Kioene Padova. Hij speelde overigens niet. Mooi is de naam van de Belgische Eredivisie bij de mannen. Euro Millions Volley League, gesponsord door de Europese Gemeenschap?   

Speelsters in buitenlandse dienst repatriëren

Jan Berendsen had het er in zijn sneer naar Saskia van Hintum over dat er heel wat in Nederland opgeleide speelsters in het buitenland actief waren. Omdat we dan precies willen weten hoeveel het er wel niet zijn, zijn we eens aan het tellen gegaan en aan het mijmeren wat er zou gebeuren als sponsormanagers van Nederlandse multinationals als Royal Dutch Shell, De Nederlandse Banken (let wel niet de Nederlandse Bank) , Akzo Nobel, Unilever, Heineken, KPN, Philips de handen ineen zouden slaan en de in het buitenland spelende toppers terug zouden halen voor een oersterke Nederlandse competitie. Zouden de dames dat overigens wel willen? Zouden ze hier wel willen spelen, zonder al die buitenlandse toppers als collega’s?

Uit Italië  (8) zouden we dan kunnen verwelkomen Yvon Beliën, Celeste Plak, Floortje Meijners, Judith Pietersen, Laura Dijkema, Robin de Kruijf, Flore Gravesteijn en Maret Balkestein – Grothues. Uit Duitsland (13) kwamen de grens over Kim Renkema, Deborah van Daelen, Myrthe Schoot, Nika Daalderop, Kirsten Knip, Nicole Oude Luttikhuis, Tessa Polder, Jeanine Stoeten, Marlies Wagendorp, Britt Bongaerts, Marit Jasper, Fabienne Coenders en Karine Muijlwijk.

In Frankrijk (2 ) zouden ze het moeten doen zonder Celia Diemkoudre en Nynke Oud en wellicht ben ik er daar nog één vergeten, want heel wat sites waren nog ‘under construction’ voor het nieuwe seizoen. Tsjechië (2) moet Nicole Koolhaas en Quinta Steenbergen missen. België (7 ) zag Daniëlle Nouwen, Annelien Alons, Daisy Xhofleer, Lisette Hoff, Simone Legerstee, Laura Vinkesteyn en Anette ter Hedde vertrekken. Tess von Piekartz zei tabé tegen Zwitserland  (1),  Lonneke Sloetjes tegen Turkije (1)en Anne Buijs nam afscheid van Brazilië (1). Al met al komen we toch op zo’n 35 speelsters.   

Ja, daarvan waren misschien wel een drietal supersterke teams te vormen, die het publiek wel weer naar de zaal zou krijgen. Wellicht zou er dan in het buitenland wel  “In Nederland wordt de sterkste competitie van Europa gespeeld, volgens een Nederlandse optimist zelfs van de wereld”  gezegd kunnen worden zonder een blos op de wangen te krijgen. En het zou aantrekkingskracht hebben op buitenlandse speelsters. De omgekeerde wereld. En als het bij de dames kan, waarom dan niet bij de heren? We zouden in de breedte weer zo veel sterker worden, en dat allemaal door de competitie in eigen land. Terug naar de top van de CEV ranglijst! Hallo opa, gij daar, de bus is aan het eindpunt. wakker worden! Het is tijd om wakker te worden en uit te stappen!        

De Top 10 dan maar.  In het weekend dat de Eredivisie weer begint konden we bij onze keuze niet aan hen voorbijgaan. Daarom op één en twee. Verder veel derby’s, en topduels uit de diverse divisies. Enfin we geven er een kleine toelichting bij, zodat u ook weet waarom.  

1>Draisma Dynamo vs Seesing Personeel Orion. Eredivisie mannen. Met alle respect, de twee teams die volgens ons vooraf het meest voor de titel subtopper in aanmerking komen. Of ze dat of zelfs meer waar kunnen maken is aan hen. Meteen vanaf de eerste speeldag, wanneer deze altijd spannende Gelderse derby in de agenda staat.  Vier keer speelden ze afgelopen seizoen tegen elkaar, elk team won toen twee keer. Dynamo versterkte zich met Frits van Gestel, Wessel Blom en Nico Manenschijn, (van Landstede) en international Wessel Keemink (van Inter Rijswijk). De Noor Rune Fasteland kwam over van Asse Lennink.

2>Sliedrecht Sport vs Coolen Alterno.  Eredivisie dames. Super Saturday bij Sliedrecht, en dan meteen tegen een potentiële concurrent. Kunnen de Groenen uit Apeldoorn er ondanks de blessuregolf in het team een wedstrijd van maken of kunnen ze misschien titelfavoriet Sliedrecht Sport al een voetje dwars zetten?  

3>HLB van Daal / DS vs Volley Tilburg. Topdivisie mannen. De Topper. Beide ongeslagen na twee wedstrijden. De debutant doet het uitstekend, rekende al af met topteams uit de vorige Topdivisie editie. Lukt hen het ook om in de Brabantse derby aan de goede kant van de score te blijven?   

4>Dynamo vs Krekkers. Eerste divisie A dames. Topper in Twente en ver daarbuiten. Beide teams hebben nog geen setje verloren. Pas op voor de stoet tegenliggers (op fietspad en straat) die je morgen tussen Maria Parochie en Tubbergen kunt tegenkomen. Mijdt de N746, er is nog net geen code Oranje voor afgegeven, maar wees voorbereid op het onverwachte. Code geel, wees alert, is in ieder geval zeer plaatselijk ook van toepassing.      

5>Compaen vs Zaanstad. Topdivisie mannen. Nog een derby om van te smullen. In Oostzaan is het toch derby zaterdag, de buren spelen met vier teams tegen elkaar. In de voorbereiding konden beide teams een keer deze derby winnen, zaterdag gaat het om de hegemonie in Noord Holland. Wie eigent zich (voorlopig) die kroon toe?     

6>Apollo 8 vs Avior. Eerste divisie A mannen. De koploper komt op bezoek en dan is het altijd feest in de Veste in Borne. Als dat dan ook nog samenvalt met een Super Saturday kan de feestvreugde bij de thuisploeg niet op. En daar past maar één uitslag bij, om het ook in stand te houden. Avior, zeg niet dat we jullie niet gewaarschuwd hebben.

7>Volley Tilburg vs Gabberted.com VCN: Eerste divisie B dames. Wordt dit de vroege topper tussen twee teams die aan het eind van vorig seizoen geen competitiepuntje verschilden? Indien ja, wie deelt die eerste tik uit, wie maakt al vroeg het verschil?    

8>VVH vs VC Sneek. Tweede divisie mannen. De heenwedstrijd om het Friese kampioenschap bij de mannen. De twee hoogst spelende teams van Friesland staan tegenover elkaar. Heeft VC Sneek er een serieuze concurrent bij door de komst van debutant VVH, of blijft het allemaal bij het oude. In ieder geval tot de return.

9>SV Dynamo II vs Laudame Financials VCN. Eerste divisie B mannen. Koploper ontvangt uitdager. Wordt het de derde 3-1 van Dynamo II met weer een ander gevoel aan het eind of kunnen de bezoekers roet in het eten gooien?    

10>MKB Accountants / VCV vs VC WIK.  Eerste divisie B mannen. De andere topper uit deze divisie. Samen met het duel onder 9> genoemd kan er in de stand in de top vier van alles gebeuren.   

10a>SSS II vs SSS III. Tweede divisie B mannen. De ultieme derby, clubteams die elkaar het leven zuur maken voor competitiepunten. Met een Nevobo voorspelling van 4-0 voor de thuisploeg.

10b>Lycurgus II vs ’t Gat van Groningen Donitas II. Tweede divisie A mannen. Gronings derby. Vorige week verloren de Donitaters met 3-1 van Lycurgus III. Brengen ze het er deze week beter af?

Hier laten we het bij, dat is mooi voor deze editie. Maak er een mooi volleybal weekend van en zorg ervoor dat u ongeschonden uit de strijd komt.  We gaan u zondag informeren over de afloop. Hopelijk weten we dan wat er is uitgekomen van alle verwachtingen. Uiteraard zijn uw wedstrijdverslagen dan ook weer hartstikke welkom.

gh @ Vizier op Volleybal.