Vizier op volleybal

 

Eurosped vanuit de wolken terug op aarde

Team + staf

VoV, 10-10-2016. 9:25 uur. Eurosped Almelo is een week na het behalen van de Supercup tegen landskampioen VC Sneek door promovendus Flynth Flamingo’s Activia weer terug op aarde gezet. In de eerste competitiewedstrijd was de debutant uit Gennep met 1-3 te sterk voor de Supercup winnaar. Al moet ‘debutant’ niet al te letterlijk worden genomen, voor de club wel, maar niet voor de teamleden. Een aantal dames (Shannon Gerhardt, Steffi Janshen, Esther Cramer) waren alleen maar een tijdje weg van het hoogste volleybalpodium, waarop ze nu met Flamingo’s terugkeerden.

Jan Berendsen begon met Charlotte Haar, Judith Kamphuis, Eline Gommans, Rinske Hofste, Daphne Knijff, Carlijn Koebrugge en libero Kim de Wild in de basis. Jacek Ziemba zette bij de gasten Esther Cramer, Lynn Blenckers, Steffie Janshen, Shannon Gerhardt, Joska Fransen en Nynke Rovers er tegenover, met de libero’s Ireen Koenen en Annefleur Peters.

In de openingsset ging het aanvankelijk gelijk op. Bij Flamingo’s waren Nynke Rovers en Shannon Gerhardt met harde klappen vanaf de buitenkant succesvol, Eurosped scoorde via Carlijn Koebrugge en Daphne Knijff tot aan de 5-7 stand. De foutserve bracht Daphne aan de opslag (6-7) en zij zette routinier Shannon Gerhardt met haar serve zwaar onder druk. Twee ketser aces en twee Eurosped blokpunten volgden. Rinske Hofste bracht de stand op 11-7. Flamingo’s kwam terug naar 11-10. Judith Kamphuis en Daphne Knijff gaven Eurosped bij 13-10 wat meer lucht.

Vanaf dat moment speelden beide teams een sterke side – out. Judith Kamphuis, Eline Gommans en Rinske Hofste pakten Eurosped punten, bij Flamingo’s blokkeerde Lynn Blenckers en Esther Cramer raak, en sloegen Shannon Gerhardt, Brechtje Kraaijvanger en Joska Fransen de punten binnen. Tot aan het eind hield Eurosped het verschil vast. Met 20 eigen scores en 8 punten voor de tegenpartij besliste de Supercup winnaar de eerste set met 25-22 voor zich.

Eigenlijk was de tweede set bij 1-9, 2-12, 3-13 en 4-14 achter al een hopeloze missie voor Eurosped geworden. Een te hoge foutenlast en graag en veelvuldig scorende Roze Vogols gaven de Almeloërs vlot het nakijken. De ploeg van Jan Berendsen worstelde zich naar 12-18, waarop Flamingo’s naar de zijlijn werd gehaald. Met succes, Shannon Gerhardt en Nynke Rovers hadden de boodschap begrepen en sloegen de Vogols naar 12-21.

Een plaatsbal van Judith Kamphuis haalde de serve terug, ze ging zelf serveren en puntje voor puntje werd het verschil kleiner. De ingewisselde Colinda Makken scoorde, Judith serveerde een ace en scoorde vanachter de driemeter. Bij 18-21 was het verschil met een goede serie overbrugbaar geworden. Veerle van den Heuvel maakte aan de opmars een einde, zij scoorde na een lange rally voor Flamingo’s de 18-22. Eurosped kwam nogmaals terug, maar zag de inhaalrace bij 23-24 ten einde gaan. Flamingo’s had de eerste setwinst in de Eredivisie via 23-25 binnen.  Met 17 eigen punten en 8 kadootjes voor Eurosped beslisten ze de set.

De derde set kende een soortgelijke opening als die ervoor. Met Nynke Rovers en Joska Fransen scorend aan het net liepen de gasten uit Gennep uit naar 2-7. Na de 4-8 moest de thuisploeg opnieuw in de achtervolging en Carlijn Koebrugge aan de opslaglijn en eigen punten van Rinske Hofste, Judith kamphuis en Charlotte Haar lukte het om de achterstand in 9-8 voor om te buigen. Tot 14-13 bleef het gelijk opgaan, toen sloeg Flamingo’s een tweede keer toe. Via opnieuw Nynke Rovers, die met 20 punten topscorer van de partij werd, en Shannon Gerhardt. Eurosped kwam niet onder de servedruk weg en zag Flamingo’s naar 14-18 weglopen.

Na de 17-20 zette de thuisploeg nog een keer aan voor een allesbeslissende come – back. Daarbij kregen ze stevig hulp van de tegenstanders, die tot 21-21 een aantal keren naast de lijnen mikten.  Eurosped gaf punt 22 en 23 daarna kado, scoorde via Judith Kamphuis nog 22-23 en het blokpunt van Carlijn Koebrugge zette de stand even later op 23-24. Dat de serve dan op zo’n moment in het net belandt is extra pijnlijk. Met 23-25 had Flamingo’s ook het eerste competitiepuntje binnen. Zij scoorden 17 keer voor zich zelf en gaven 8 punten aan Eurosped.

Waar Eurosped in het eerste gedeelte van de vierde set regelmatig in de fout ging, tot aan pakweg 5-10, waaide die foutenlast daarna naar de andere kant van het net. Alleen omdat Steffie Janshen en Nynke Rovers keer op keer bleven scoren wisten ze te voorkomen dat de zeven punten die ze voor Eurosped maakten tot aan de 17-18 stand, hen niet noodlottig werden. Bij 19-18 had Eurosped de leiding overgenomen, maar net als de laptop op de jurytafel liep daarna ook het spel bij de thuisploeg vast.

Flamingo’s nam naar 19-22 afstand, met opnieuw Steffie Jansen en Lynn Blenckers scorend aan het net. Eurosped ging voor de vijfde set en kon het verschil van de bordjes slaan. Bij 23-23, na een ace van Carlijn Koebrugge,  was de zege voor beide teams twee klappen verwijderd. Maar wat rake klappen voor Eurosped hadden moeten worden, werden punten voor Flamingo’s. Twee keer ging de bal uit en daarmee werd de set en de wedstrijd beslist. Ondanks de 11 punten die Flamingo’s voor Eurosped scoorde pakten ze de set met opnieuw 23-25. Na de eerste set en het eerste puntje werd ook de eerste zege van de Roze Vogols in de Eredivisie een feit.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto Eurosped.