Kalinko H1 met beide benen op de grond

SONY DSC

VoV, 10-10-2016, 12:52 uur. Na de overtuigende competitiestart van Kalinko Heren 1 afgelopen week werden de Scheveningers deze week weer met de benen op de grond gezet. In de thuishal Houtrust werden zij met 1-3 verslagen door NVC uit Nieuwegein.

Het verschil aan ervaring op divisieniveau met het tweede herenteam van NVC werd vanaf het begin pijnlijk duidelijk gemaakt, en de bezoekers pakten overtuigend de eerste twee sets (18-25, 22-25). Halverwege de tweede set begon Kalinko zich wel beter in de wedstrijd te knokken, wat uiteindelijk resulteerde in de winst van de derde set (25-19). Het lukte echter niet om dit niveau vast te houden en de laatste set ging weer met overtuigende cijfers naar NVC (16-25).

Coach Gerard van Dop begon weer met Romeo Tuinman, Natanael Eugenia, Robin Westerman, Rowan Merema, Ard Pronk, Kaj de Groot en libero Nathan van Adrichem.  Dezelfde basis die afgelopen week het eerste succes wisten te behalen tegen V.V. Irene. In de voorbereiding was echter al duidelijk gemaakt dat NVC een ander soort tegenstander zou worden. Met sterke middens en goede positionering in de verdediging maakten ze het Kalinko vanaf het begin moeilijk om te scoren, terwijl ze zelf met slim geplaatste aanvallen de verdediging van Kalinko regelmatig wisten te verrassen.

De tweede set leek hetzelfde patroon te volgen als de eerste en Van Dop besloot daarop Merijn Wijngaard zijn eerste speeltijd van het seizoen te gunnen. Deze beloonde dit vertrouwen door de twee eerstvolgende punten met killblocks binnen te halen. Met hernieuwd vertrouwen wist Kalinko de stand vlak voor het einde van de set gelijk te trekken tot 21-21, maar moest NVC op het laatst toch nog de winst laten.

Voor de derde set was de opdracht van de coach duidelijk: met meer servicedruk moest de sterke middenaanval van NVC vanaf het begin uit het spel worden gehouden. Deze strategie bleek succesvol en er werd meteen een voorsprong genomen. Dankzij sterker aanvallend spel aan de buitenkanten, met name over de voor NVC zwakkere rechtdoor, werd de voorsprong steeds verder uitgebouwd. Ook Bart van den Broek mocht in deze set zijn eerste minuten van het seizoen maken, en gaf NVC een koekje van eigen deeg met een aantal mooi geplaatste ballen in het achterveld. Deze keer beloonde Kalinko zich wèl met de setwinst.

Helaas kon het overtuigende niveau van de derde set niet worden volgehouden. NVC reageerde op de nu sterkere aanval rechtdoor door slim kort te serveren en zo de buitenaanval van Kalinko te neutraliseren. Daar wist de thuisploeg niet op tijd het juiste antwoord op te vinden en liep zo al vroeg in de set een flinke achterstand op. Dit resulteerde uiteindelijk ook in het verlies van de laatste set.

Van Dop was na afloop dan ook duidelijk niet tevreden maar zag over de hele wedstrijd heen wel lichtpuntjes. Met wat meer ervaring op divisieniveau en een beter ingespeeld team zou de return zomaar eens een heel ander verhaal kunnen worden. Die revanche laat echter nog even op zich wachten.

Volgende week mogen de Scheveningers eerst proberen de draad weer op te pakken in de thuiswedstrijd tegen Waterlanders Heren 1 uit Nieuwkoop, op zaterdag 15 oktober om 14:30 in Sporthal Houtrust.

gh @ Vizier op Volleybal. Verslag door Merijn Wijngaard, Kalinko heren 1.1.