Vizier op volleybal

 

Alle EK 2017 deelnemers bekend

Turkije

VoV, 11-10-2016. 6:22 uur. De strijd om deelname aan het EK 2017 heeft afgelopen weekend zijn beslag gekregen voor de laatste vier teams. Drie bij de mannen en één bij de dames.

In een eerder stadium plaatsten zich bij de dames via winst van de poulewedstrijden al Italië, België, Polen, Kroatië, Bulgarije en Wit – Rusland.  Die landen voegden zich bij de eerste vijf van het EK 2015. Dat waren Europees Kampioen Rusland, de winnaar van het zilver Nederland en Servië, dat brons won, alsmede Turkije en Duitsland verdienden een vrijkaartje, net als de organiserende landen Azerbeidzjan en Georgië.

Via de returns van de EKK play-offs kwamen eerder ook Oekraïne en Tsjechië voor deelname in aanmerking. Het allerlaatste kaartje bij de dames ging naar Hongarije, dat zich via een golden set tegen Roemenië plaatste. De 3-0 nederlaag in Roemenië poetsten ze verrassend met een 3-1 zege in eigen huis weg. Setstanden 14-25, 25-22, 27-25 en 25-19. De allesbeslissende golden set ging daarna met 15-13 naar de Hongaarse ploeg.

De zestien bij de dames zijn dus: Rusland, Nederland, Servië, Turkije, Duitsland, Italië, België, Polen, Kroatië, Bulgarije, Wit – Rusland, Oekraïne, Tsjechië, Hongarije en de organiserende landen Azerbeidzjan en Georgië.

Bij de mannen konden na de kwalificatie via de poulefase Duitsland, Finland, België, Slowakije, Nederland en Tsjechië hun EK reis naar Polen boeken. De returns van de EKK play – offs voor de laatste drie plaatsen werden het afgelopen weekend gespeeld. Turkije en Spanje begonnen met een 3-0 voorsprong uit het eerste duel aan hun uitwedstrijden bij Portugal en Griekenland. Twee setjes waren genoeg om zich te plaatsen. Naast gastland Polen waren ook de eerste vijf van het laatste EK zeker van deelname.

Turkije pakte meteen de eerste set (21-25), verloor er vervolgens twee (25-18 en 25-19) om in de vierde set zichzelf zekerheid over deelname te geven met 20-25. Daarna pakten ze ook de tiebreak met 12-15. Eindscore was 103-102, Portugal was op alle scorende onderdelen beter, behalve in de gewonnen sets.

Griekenland en Spanje deden er ook vijf sets over voor bekend was wie de winnaar was. Na de 17-15 was dat Griekenland, de set ervoor had Spanje via 26-28 het deelnamebewijs veroverd. De eerste drie sets eindigden in 20-25, 25-22 en 25-14.

Estland had de heenwedstrijd in Letland al met 2-3 gewonnen en was in eigen huis met 3-0 (20, 19, 16) te sterk voor hun buren.

De zestien bij de heren zijn: Frankrijk, Rusland, Italië, Servië, Bulgarije,  Slovenië, België, Tsjechië,  Finland, Duitsland, Slowakije, Nederland, Turkije, Spanje, Estland en gastland Polen.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto CEV.