Supercupzege Stuttgart, verlies ter Maat

DuitsevlagRSZVoV, 17-10-2016. 10:13 uur. “Op alle onderdelen was Stuttgart beter dan wij”  vertelde trainer coach Waibl van Dresdner SC na het verloren Supercup duel. “Er waren perioden waarin we goed speelden, maar we zijn nu nog niet zover als Stuttgart.” Allianz MTV Stuttgart is de eerste club die haar naam in de Supercup krijgt te staan.

Zij versloegen kampioen en bekerwinnaar Dresden met 3-1 via 25-20, 25-23, 24-26 en 25-20. De Nederlandse inbreng bij dit duel bleef beperkt tot twee sets van Myrthe Schoot bij Dresdner SC, zij moest na een heupblessure vervangen moest worden door Valerie Courtois. Kim Renkema (ziek) en Deborah van Daelen werden niet ingezet.

Stuttgart kwam in de eerste set vlot op 8-4 voor, Dresden was bij 14-14 terug in de wedstrijd en tot 20-23 kon het beide kanten op. Aanvalspunten van Aiyana Witney, topscorer van de partij met 24 scores,  beslisten de set.  Stuttgart kon in de tweede set een 18-15 achterstand ombuigen naar 20-22, Dresden was er op 23-23 weer naast, maar trok toch aan het kortste eind nadat Michaela Mlejnkova eerst via het blok scoorde en daarna een ace serveerde.

De gelijkopgaande derde set, waarin Myrthe Schoot aan het begin wegens de blessure vervangen werd, was de ontknoping na de  24-22 voorsprong voor Stuttgart even anders dan de fans hadden verwacht. Dresden kon met 24-26 een vierde set afdwingen. In de vierde set, met lange rally’s in het middendeel, kwam Stuttgart met 17-11 voor en gaf daarna de winst niet meer uit handen, waarmee dan tevens het eerste succes van het nieuwe seizoen binnen was.

Ongetwijfeld had zich BR Volleys, de ploeg van Wouter ter Maat, en hun fans de ouverture van het nieuwe seizoen in de Mercedes – Benz Arena in Berlijn anders voorgesteld. Tegen eeuwige concurrent VfB Friedrichshafen werd een redelijk kansloze 3-0 nederlaag geleden. Setstanden 25-16, 25-20 en 25-21. Bij de tweede technische time outs in alle drie sets had de ploeg van trainer coach Vital Heynen reeds een belangrijke voorsprong opgebouwd. Met 16-10, 16-11 en 16-12 kon er aan de pauze begonnen worden.

Wouter ter Maat kwam in de eerste set al snel voor Carroll in de ploeg en stond in de tweede en derde in de basis. Hij scoorde totaal 10 keer. Een aanvallend voordeel van een handvol punten en een beduidend lagere foutenlast (23/10 scores voor de tegenstander) gaven Friedrichshafen het ruime voordeel.

De Duitse Supercup en het hele entertainment programma eromheen werd een groot succes. Gezegd werd dat er 7.000 toeschouwers waren, ook was er veel belangstelling van de media. Er zal dan ook wel een tweede uitgave volgen in 2017.