Vizier op volleybal

 

De VoV weekend top 10 (en meer)

Top10logoRSZ

VoV, 22-10-2016. 6:14 uur.  Even een mededeling aan de lezers, die ons berichten dat we tekort schoten ten aanzien van de informatie over de nieuwe promotie- en degradatie regelingen bij de mannen in het seizoen 2016 – 2017.  Wij willen hen verwijzen naar onze VoV weekend Top 10 (en meer) van 24 september jongstleden, dat is alweer bijna een maand geleden. Toen schreven we over vaste waarden en veranderingen. Wij citeren onszelf, onder de mededeling dat als u niet van de actuele stand van zaken op de hoogte bent, u het ons niet kunt verwijten:

“Wat die vastigheid betreft, we wijzen er even op dat het seizoen 2016 – 2017 het laatste is zoals we dat gewend waren. Het volgend jaar wordt het in het kader van ‘Eredivisie 2016+’ niet allemaal maar wel veel anders, in ieder geval in de herenlijn. Vanaf dat seizoen zal er in de Eredivisie Heren met maximaal 10 teams gespeeld gaan worden.

Dit houdt in dat er een versterkte degradatie zal plaatsvinden in de diverse divisies aan het eind van het seizoen 2016-2017, wat gevolgen heeft voor de regio’s (aantal plaatsen Derde divisie). Even wat wijzigingen op een rijtje, zoals vastgelegd in richtlijn 3.2 van het promotie- / degradatie reglement 2016 – 2017 d.d. 02-09-2016.:

Voor meer verwijzen we u naar  http://www.vizieropvolleybal.nl/archieven/41371 

Toen had u dus al kunnen weten welke veranderingen er op komst waren. En voordat er nog reacties komen over de accommodatie eisen in de Eredivisie, daar hebben we vorige week ook al uitgebreid aandacht aan besteed en doen er dus verder nu maar het zwijgen toe.

Vandaag zetten we de spotlight bij het Eredivisie 2016+ programma op de staf van het team. Niet op het team zelf, want dat wijst zich vanzelf. Als je niet kunt volleyballen kom je niet in een Eredivisie ploeg. Bij de staf is dat anders, daar moeten ze aan de hand van diploma ’s en andere papieren kunnen aantonen dat ze bevoegd zijn om te  doen wat ze van plan zijn te doen.

De staf kan bestaan uit een trainer coach, een of meerdere assistenten, een scout, de fysio en  arts, een teammanager, een mediavoorlichter en eventuele externe experts voor voeding, lifestyle en mentale begeleiding. Dat is een heel team naast het team.

Wat de eisen betreft:

Iedere trainer / coach in de Eredivisie zaalvolleybal dient te beschikken over een VT5 licentie, dan wel in opleiding te zijn om deze licentie te behalen. Zij zijn verder verplicht minstens één masterclass (NVVO, NL coach of sessie met bondscoach, respectievelijk de Eredivisie officials) per jaar te volgen. De assistent dient te beschikken over een VT3 licentie, dan wel daarvoor in opleiding te zijn. Het volgen van een verplichte Masterclass en het bezoeken van Papendal (kijken of helpen bij of spreken met  training / trainers bondskader). Dit laatste geldt overigens ook voor de trainer coach.                    

De scout moet gekwalificeerd zijn om de wedstrijd gegevens in Datavolley of mogelijk t.z.t. een ander vergelijkbaar systeem te registreren en de gegevens te uploaden. Bij seizoensbegin is er een verplicht te bezoeken bijeenkomst voor alle scouts, waarna een examen wordt afgenomen, dat door de scout met succes moet worden afgelegd om ook echt de scout te worden.

Ieder Eredivisieteam dient in het nieuwe systeem te beschikken over een fysiotherapeut en een sportarts, die aan het team gekoppeld zijn. Hun namen moeten bij de Nevobo bekend worden gemaakt. De sportarts is het hoofd van de medische staf. De fysiotherapeut moet dagelijks beschikbaar zijn, er dient samengewerkt te worden met een praktijk met meerdere fysiotherapeuten. Bij de baltrainingen dient altijd een medisch persoon aanwezig of direct oproepbaar te zijn.

Om zoveel mogelijk behandelingen bij de zorgverzekeraar te kunnen declareren, is het verplicht dat iedere speler in de Eredivisie zaalvolleybal een zorgverzekering heeft met maximale dekking voor fysiotherapie. (VoV: Wat een idiote eis! Hoe zit dat dan met bijvoorbeeld tandartskosten? ) De medische staf conformeert zich aan de anti doping regels van de FIVB en is ingeschreven in de hem of haar betreffende medische registers.

De teammanager is ook verplicht. Hij / zij is het eerste aanspreekpunt voor de Nevobo waar het gaat om de competitie. Alle operationele info m.b.t. spelregels, reglementen, commerciële rechten en plichten en wedstrijden wordt aan de teammanager verstrekt. De teammanager heeft de verantwoordelijkheid om alles te regelen en te organiseren rondom de trainingen (hoezo, dat dan?)  en de wedstrijden.

Verder heeft elke Eredivisieorganisatie een mediavoorlichter. Hij / zij is verplicht om alle informatie die rond het team speelt en relevant is voor de bond aan de Nevobo te verstrekken. Hij is er ook verantwoordelijk voor om binnen 12 uur na de wedstrijd een wedstrijdverslag in de basisopmaak aan de lokale / regionale media en aan de persvoorlichting van de Nevobo te verstrekken.

Daarnaast moet het inroepen van externe experts voor voeding, lifestyle en mentale begeleiding mogelijk zijn. Dit kan in overleg met de Nevobo, eventueel kunnen de experts rondom de nationale teams geraadpleegd worden.

Genoeg zware kost  verorberd uit het Eredivisie 2016+ pakket, door naar de Top 10. Die samenstellen was geen al te moeilijke opgave deze week. Met een paar Eredivisie topduels, het WK voor clubteams en vele aantrekkelijke bekerwedstrijden op het programma. In de top drie krijgt NL voorrang voor het WK gebeuren, maar helemaal eromheen kunnen we niet. Het is namelijk wel het beste wat er op clubniveau is, en daar gaat het hier tenslotte om. Maar we geven aan Ootmarsum, Groningen, Kampen en Groot-Ammers voorrang boven Betim en Manila. Ook al wordt daar  Turks vuurwerk ontstoken.  

1>Springendal Set –Up ‘6 vs Flynth Flamingo’s Activia. Eredivisie dames. Twee ongeslagen teams die het elkaar erg lastig zullen maken om die status te blijven behouden. Om 19:00 uur beginnen ze, nadat de mannen in de in de Schalm te spelen bekervierkamp hun bekerdroom hebben verwezenlijkt of uit elkaar hebben zien spatten. De Nevobo zegt 3-0, daarvoor komen de Roze Vogols niet helemaal naar Ootmarsum, horen we vanuit Gennep. 

2>Abiant Lycurgus vs Inter Rijswijk. Eredivisie heren. Beide teams zijn ongeslagen. We zijn benieuwd of Inter Rijswijk het de titelfavoriet lastig kan maken. 

3>Zaanstad vs Compaen.  Poule B bekerprogramma heren in Kampen. Zaanse derby in Kampen. Het wordt zo ongeveer de vierde keer dat beide teams in de voorbereiding en competitie tegenover elkaar staan. Geen geheimen dus. De vorm van de dag, de ziekenboeg, de wisselhoek, wat zal de doorslag geven? Een outsider bij deze vierkamp is thuisploeg AH van Mierlo / Reflex. Zijn ze in staat om een beslissende rol te spelen?     

4>HLB van Daal vs Volley Tilburg. Poule E van het bekerprogramma heren in Groot Ammers en ook Sliedrecht Sport vs Volley Tilburg en HLB van Daal vs Sliedrecht Sport staan op een vierde plek. Het huidige podium van de Topdivisie gaat in deze bekerpoule uitmaken wie er door gaat en tevens of de huidige stand in de Topdivisie past bij de werkelijke sterkte van de teams of louter terug te voeren is op de tegenstanders die ze tot nu toe tegenkwamen.

5>WK Clubteams in Manila en Betim. De halve finales bij de dames gaat vandaag tussen alleen maar Europese teams.  Voléro vs Casalmaggiore en Vitra Istanbul vs VakifBank. En dan uiteraard de finale op zondag tussen twee Europese teams, waarvan er één uit Istanbul komt. En de halve finales en finales van het WK clubteams voor mannen in Betim. Daar gaat de halve finale tussen Kazan vs Trentino en Sada Cruzeiro vs Bolivar. Ook hier dus Europees volleybal in de finale.

6>VV Alterno II vs Seesing Personeel Orion.  Poule D in het bekerprogramma dames. Gespeeld wordt er in Warnsveld bij WSV, dat het derde team in deze bekerdriekamp is. VV Alterno II is koploper in de Topdivisie, Orion heeft de stevige ambitie om in de top mee te doen. Een eerste test, hoe liggen de verhoudingen?    

7> Sportsbar Donitas vs Veracles. Poule A bekerprogramma heren. Omdat het een Groningse derby is tussen twee ploegen die elkaar in de competitie de eerste jaren wel niet tegen zullen komen, gezien het feit dat de ene ploeg in de Topdivisie speelt en de andere in de tweede divisie. Een redelijk unieke derby dus.

8>Ecare Apollo 8 vs SV Dynamo.  Beker toernooi dames poule C in Borne. Return van de competitiewedstrijd van vorige week in Apeldoorn, waar Apollo redelijk kansloos met 3-0 aan de kant werd gezet. Zo snel weer tegenover elkaar staan met alle feiten van wedstrijdanalyses nog vers in het hoofd moet ‘appeltje eitje’ voor de coaches zijn. Er is precies duidelijk wat goed is gegaan en herhaald moet worden om te winnen, maar ook wat fout is gegaan en verbeterd moet worden om niet te verliezen. Rivo maakt hier de driekamp compleet.   

9>Webton vs VoCASA en Set-Up ’65 vs BVC ’73. Bekerprogramma mannen, poule C in de Schalm in Ootmarsum.  Voor Webton en VoCASA is dit een weerzien, nadat er vorige week gespeeld werd bij VoCASA in het Gelderse Nijmegen staat er dus vandaag een tweede ontmoeting tussen hen gepland. Tevens treft de ploeg uit Hengelo de thuisploeg Set-Up ’65 en BVC uit Barchem.

Webton treft in het eerste duel van de dag twee oude bekenden. Om 13:00 uur openen de mannen namelijk tegen Set-Up ’65, dat dit jaar een beroep kan doen op Bas Oude Alink en Hans ten Dam. Beide maakten vorige jaar nog deel uit van de Hengelose hoofdmacht. Vervolgens wordt gespeeld tegen VoCASA en BVC. In verband met enkele privé matige verplichtingen zal Webton helaas niet op volle sterkte kunnen aantreden en zal hier en daar wat moeten improviseren. De plaats van handelen ligt voor Webton fans aardig om de hoek, dus be there!

10>IMS Voltena vs Hands Up.  Tweede divisie D dames. Topper tussen de nummers twee en één van de ranglijst. Hands Up staat één puntje voor, spannend!

Hier laten we het bij, dat is mooi voor deze editie. Maak er een mooi volleybal weekend van en zorg ervoor dat u ongeschonden uit de strijd komt.  We gaan u zondag informeren over de afloop. Hopelijk weten we dan wat er is uitgekomen van alle verwachtingen. Uiteraard zijn uw wedstrijdverslagen dan ook weer hartstikke welkom.

gh @ Vizier op Volleybal.