Vizier op volleybal

 

Turks vuurwerk in halve finale WK

0000VakifbankIstanbulwaitingforresult

VoV, 22-10-2016, 9:10 uur. Zeg eens eerlijk, kun je een volleybalweekend beter beginnen dan met een stadsderby Vitra Istanbul vs VakifBank Istanbul bij het WK voor clubteams in Manila. Met aan weerskanten van het net zo’n beetje het maximum aan wereldsterren dat er in een clubduel tegenover elkaar te zetten is. Even een opsomming

De Chinese MVP en gouden medaillewinnares van de OS in Rio Ting Zhu (Vakifbank), ook de Servische zilveren medailles van Milena Rasic (VakifBank) en Maja Ognjenovic en teenager Tijana Boskovic (Vitra) waren present. Het brons van Rio was vertegenwoordigd door de US girls Rachael Adams, Jordan Larson (beide Vitra) en Kimberly Hill (VakifBank). En in dit gezelschap misstaan de namen van de Russische Tatiana Kosheleva, de Braziliaanse Thaisa en Lonneke Sloetjes ook helemaal niet. En uiteraard waren er ook nog een paar klinkende Turkse namen, zoals Aydemir Naz, midspeelster Kubra Akman en de watervlugge libero’s Gizem (Vakifbank) en Gülden (Vitra)

Het werd een gevecht tussen twee teams die bijna de gehele wedstrijd heel weinig voor elkaar onderdeden.  De setstanden schommelden weliswaar nogal heen en weer. Een paar punten verschil werden echter vlot weer weggewerkt. Daarvoor stonden aan weerskanten van het net dames met geweldig veel power in hun armen. Ting Zhu wist altijd wel een gaatje te vinden, waar een ‘brick in the Vitra wall’ ontbrak. Bij Vitra waren Kosheleva en Boskovic de houwdegens die de muur en verdediging bij VakifBank keer op keer probeerden te slopen.

Bij 17-18 in de eerste set had VakifBank één puntje voordeel. Een serve serie van Rachael Adams maakte er 21-18 voor Vitra van. Het antwoord kwam van Kimberly Hill, die na de foutserve met ondersteuning van Kubra Akman, Gödze Kirdar en een eigen ace de stand op 21-23 zette. Na de 23-23 beslisten twee aces van Maja Ognjenovic de set voor Vitra.

In de tweede set kon VakifBank de score gelijk trekken. Ze speelden zelf foutloos, met NUL scores voor Vitra in deze set, terwijl ze van Vitra ELF punten kado kregen. Ondanks dat ging het tot 18-19 gelijk op. Daarna was Ting Zhu niet meer af te stoppen. Een foutserve van Boskovic bepaalde de eindstand op 19-25.

VakifBank stond in de derde set met 10-11 voor toen Vitra in twee servebeurten naar 16-12 uitliep. Kosheleva en Boskovic sloegen vernietigend hard raak. Lonneke Sloetjes en Ting Zhu konden nog wat terugdoen (16-14), maar daarna liep Vitra vlot naar 21-15. De 25-17 zette de stand op 2-1 voor Vitra.

VakifBank had de veel betere start in de vierde set. Ze kwamen met 4-9 voor, waren bij 9-9 echter al weer ingehaald en vanaf dat moment bleef de strijd met tussenstanden van 16-16 en 22-22 in evenwicht. Na de 24-22 van Jordan Larson kon Zhu verlies uitstellen (24-23) echter niet afwenden. Larson zelf sloeg het laatste punt raak, de 25-23 betekende 3-1 en de finale voor Vitra, dat dus de wereldtitel kan gaan verdedigen. Voor VakifBank en Lonneke Sloetjes rest de strijd om brons.

Ting Zhu werd met 23 punten topscorer, Tijana Boskovic kwam tot 22 punten en Lonneke Sloetjes scoorde 10 keer.

Morgen verder.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto FIVB.