Set-Up III wint thriller Promotieklasse

1stedivisielogoRvRrvs

VoV, 17-12-2016. 6:36 uur. Ook al is de Schalm in Ootmarsum niet geschikt voor het spelen van Europacupwedstrijden en wordt het te licht bevonden om de toets van het Eredivisieplan 2016+ te doorstaan, daarom kunnen er nog wel wedstrijden gespeeld worden die de sfeer van die niveaus ademen.  Ook al speelt zo’n duel zich dan af op een veel lager niveau, zoals gisteravond bij de geweldig ingewikkelde burenruzie tussen Set-Up III en Dynamo Tubbergen II.

Ingewikkeld vanwege de kruisverbanden. Zoals bijvoorbeeld het feit dat trainer coach Hans Giesselink van Dynamo II een lange Set-Up historie heeft, in Ootmarsum woont en zijn dochter Daphne er in Set-Up dames 1 speelt en hij na een uitstapje naar Wevo terugkeerde bij Dynamo. En dat Ivo Sanders, trainer  coach van Set-Up III, in die periode, het is nog niet zo heel lang geleden, als trainer coach in Tubbergen voor de groep stond, als opvolger van Giesselink. Twee trainers die hun sporen in de Twentse regio al hebben verdiend.

Aan Vizier op Volleybal werd gevraagd om voor een verslag bij deze clash aanwezig te willen zijn. Op dat moment was Set-Up III koploper en bezette Dynamo II de tweede plek. Inmiddels is daar enige wijziging ingekomen, Set-Up III ging namelijk thuis keihard met 0-4 onderuit tegen DeVoKo II, de huidige koploper, maar herstelde zich met een 0-4 zege bij Krekkers II. Dat kan de ploeg van Hans Giesselink ziet zeggen, ze verloren met 1-3 van Flevoll en met 3-2 van Apollo III, ook het resultaat tegen Polstars (3-2 winst) was niet om heldendichten over in het volleybaldagboek te schrijven.

Een en ander leidde tot de huidige stand 1> DeVoKo 10-37, 2> Dynamo III 10-36, 3> Set-Up III 9-33 en Dynamo II 10-33. Nog steeds een stand die genoeg spanning in het vooruitzicht stelde. Om 21:00 uur gisteravond begonnen ze, beide coaches hadden hun teams tot achter de komma op het duel voorbereid, want uiteraard wilden beiden niets liever van winnen.

Het werd een gevecht met twee gezichten, Dynamo was heel erg dominerend in de eerste twee en een halve set, daarna nam Set-Up de regie over, werkte een 0-2 achterstand weg en ging in de beslissende vijfde set met ruime voorsprong als eerste over de eindstreep.

Dynamo had met Ruth Eppink aan de opslag een perfecte start. Met twee aces naar 0-3, het antwoord van Set-Up mocht er ook zijn nadat Danae ten Oever de serve naar de kant van de Ootmarsummers terug had gehaald. Myrthe Kamphuis serveerde drie aces naar de 5-3 stand, bij 6-6 was er weer evenwicht. Toen brak de productieve periode van Sophie Mensink aan en Wies Bekhuis aan. Eerst zorgden ze voor een 7-9 stand, en met Wies achter de opslaglijn liep Dynamo uit naar 7-18, waarbij time outs van Ivo op 7-11 en 7-15 geen resultaat hadden.

Het duo nam vanaf 6-6 totaal 11 punten voor zijn rekening, Wies onder andere vier aces, Sophie drie blokpunten en een aantal snelle midscores. Set – Up was in die periode in geen velden of wegen te bekennen, kreeg de servepass niet onder controle en kwam nauwelijks aan aanvallen toe. Op 10-23 konden ze nog iets terugdoen, maar dat was alleen om met een beter gevoel aan de tweede set te beginnen.

Dat bleek ook op te gaan, Rosan Kamphuis serveerde meteen twee aces, Pien Vos en Danae ten Oever sloegen de thuisclub naar 7-2, met een time out van Hans Giesselink bij 6-2. Dat Wies Bekhuis een lastige serve had wisten we uit de eerste set al, na 7-3 serveerde ze weer een serie, met twee aces, die bij 8-10 stopte. Time out Ivo Sanders op 7-6. En Sophie stond weer voor het net de aanvallen af te maken. Met tweepunters liep Dynamo uit naar 9-14, twee foutserves maakten er 10-15 van. Opnieuw liet Rosan Kamphuis aces noteren, waarna achternaamgenoot Mythe de aansluitende 14-15 op het scorebord blokkeerde.

Dynamo toonde veerkracht, vanaf de buitenkant scoorden Babet Baalhuis en Wies Bekhuis, zij zetten hun team weer op een mogelijk beslissend voordeel bij 15-18. Set Up toonde echter ook aan veerkrachtig te zijn en kwam terug. Met blokpunten van Anne Claire ter Brugge en Rosan Kamphuis werd het 20-21, Myrthe Kamphuis zorgde voor de 21-22. Het was al spannend en het werd nog spannender. Dynamo had de effectievere eindsprint. Ze gaven nog een puntje weg (22-23) en kregen er een voor terug (22-24), waarna ze het setpoint binnensloegen.

Het stond 0-2, Set-Up moest zich wat laten invallen, want anders koersten ze regelrecht naar een nederlaag. Daar leek het in de derde set ook erg op, Dynamo kwam fel uit de startblokken, nam een 1-6 voorsprong en was net als voorheen de dominerende partij. Set – Up had pass problemen, speelde niet dwingend genoeg en kwam maar heel moeilijk tot scoren, hetgeen Dynamo aan de lopende band deed. Via 3-9 ging het naar 6-12 en 9-14.

Het zijn van die onverklaarbare zaken in het volleybal, die dan plots zorgen voor een totale omwenteling. Pien Vos stond aan de basis met twee scores voor de 10-14 en 11-14 stand. Op 12-14 haalde Giesselink de jonge ploeg naar de zijlijn. Hij zal iets gezegd hebben in de trend van ‘pak het initiatief terug, laat je niet wegdrukken, pak de side out, we moeten het nu afmaken.’ Eerst scoorde Myrthe Kamphuis 14-14, daarna sloeg Dynamo terug. Het werd 15-18, op 18-18 haalde Giesselink zijn team voor de tweede keer naar de kant, waarschijnlijk met dezelfde boodschap.

Het was spannend, inmiddels was de tribune ook volgestroomd met spelers en speelsters van de partijen die elders in de hal afgelopen waren. De Set-Up  fans hadden de overhand en lieten zich horen. Twee aanvallen met slimme set ups van de Dynamo spelverdeelster rondden de gasten af voor 18-20, de winst lonkte. Ivo Sanders haalde de ploeg naar de zijlijn. Foutserve 19-20, daarna Set-Up aanval uit (19-21) en Dynamo foutserve (20-21). De spanning eiste zijn tol. Met Rosan Kamphuis aan de opslag maakte Set-Up de set in een keer uit. Het werd 25-21, ze leefden nog. Beide partijen moesten nog een keer diep gaan voor de winst.

Na de 1-2 in de vierde set liep de thuisploeg uit naar 6-3 en vanaf dat moment kon Dynamo alleen maar in de achtervolging. De ploeg uit Tubbergen had het moeilijk, de snelle midcombinaties bleven uit, geen dwingende serveserie en geen knallende blokpunten. Maar dat wil niet zeggen dat ze capituleerden, ze bleven achtervolgen en kwamen, als ze de aansluiting kwijt waren (7-4, 11-8, 16-11) steeds weer terug. (8-7, 11-10, 18-16 en 20-19).

Bij Set-Up waren in die periode Myrthe Kamphuis, Pien Vos en Demi Weustink erg trefzeker, de Dynamo punten kwamen van Carmen Lucas, Wies Bekhuis en Sophie Mensink. Verdedigend maakte Set-Up met libero Maaike Bos en de watervlugge Myrthe Kamphuis indruk. Je kon zien dat het Dynamo steeds weer veel moeite kostte om terug te komen, wellicht te veel moeite, te veel kracht en gewoon van alles een beetje teveel. Demi Weustink scoorde 21-19, Jill Rouwers blokkeerde de 22-19 tegen de vloer en de 24-19 was een ace van Rosan Kamphuis.

Dynamo was geklopt, de armen gingen bij Set-Up collectief de lucht in toen de 25-20 op het scorebord werd gezet. De tiebreak was afgedwongen, het huzarenstukje om de 0-2 achterstand na een superslechte start ongedaan te maken was gelukt.

Het klinkt wellicht een beetje bot, maar in de vijfde set gaf Dynamo de winst weg. De ploeg zat erdoorheen, kon zich niet nogmaals opladen en speelde met een torenhoge foutenlast. Ze scoorden aan de lopende band voor Set-Up, dat zelf niets weggaf, maar dankbaar gebruik maakte van de kadootjes en met 6-2 en 9-3 ruim aan de goede kant van de score bleef.

Dynamo had een serie nodig om weer in de wedstrijd te komen, scoorde nog een driepunter (9-6) en een tweepunter (11-8), maar kreeg de aansluiting niet voor elkaar. Het achtste kadootje in deze set middels een foutserve zette de stand op 13-9, het ace van Rosan Kamphuis maakte er matchpoint van, waarna Myrthe Kamphuis vanaf de buitenkant voor het rondedansje zorgde. Set – Up won met 15-9 en 3-2.

In de totaalscore deden de teams het evengoed, het werd 100-100. Uit het verslag kon u al opmaken dat Set-Up sterk stond te serveren, ze maakten 19 aces. Dynamo deed het aanvankelijk serverend ook goed, maar had minder servedruk na de tweede set. Zij kwamen aan 12 aces. Blokkerend wonnen ze het van de thuisploeg met een 9/12 score. En ook aanvallend waren ze met 38/44 trefzekerder. In de foutenlast ontliepen de ploegen elkaar niet veel. Dynamo scoorde 34 keer voor Set-Up en kreeg er 32 voor terug.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto Rudy van ’t Rood.